BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πυλώνας αγροτικής επιστήμης εδώ και ένα αιώνα το Γεωπονικό

Ένα αιώνα από την ίδρυση του συμπληρώνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου για τον εορτασμό των 100 χρόνων έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από επετειακές εκδηλώσεις.

KAR_0755

91
2

Τον Απρίλιο του 2020, εξάλλου, προγραμματίζεται η διοργάνωση συνεδρίου με θέμα: «Η Ελλάδα από τις αρχές του 1920 μέχρι σήμερα: Μια διαδρομή 100 χρόνων με εναλλαγές ανάπτυξης και κρίσης. Το παράδειγμα της γεωργίας». Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Πανεπιστήμιο θα οργανώσει αναδρομική-ιστορική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο σταθμό Μετρό του Συντάγματος. Επιπλέον τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί εβδομάδα ευρωπαϊκής καινοτομίας με συμμετοχή περιπτέρων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Kορυφαία εκδήλωση θα είναι η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του κατόχου Νόμπελ Οικονομικών, Σερ Χριστόφορου Πισσαρίδη, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής, στις 25 Μαΐου 2020.

Το ΓΠΑ είναι το τρίτο αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας και ιδρύθηκε το 1920 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά την προσάρτηση πολύ μεγάλου ποσοστού ελληνικών εδαφών και την εγκαθίδρυση σημαντικών αγροτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε στην διατροφική επάρκεια της χώρας μεταπολεμικά.

Στη συνέντευξη τύπου ο Πρύτανης, Σπύρος Κίντζιος, αναφέρθηκε στις χρονολογίες-σταθμούς του ιδρύματος και παρουσίασε το όραμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου το οποίο είναι να λειτουργεί ως ηγέτης στα επιστημονικά πεδία που καλύπτει, ήτοι των γεωτεχνικών, αγροδιατροφικών και συναφών επιστημών, τόσο στη χώρα μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. «Οποιοδήποτε αντικείμενο σχετικά με τη γεωργία το διδάσκουμε σε προπτυχιακό επίπεδο, όταν άλλα ιδρύματα του εξωτερικού το έχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα», σημείωσε ο Πρύτανης.

Πλέον, με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας (2019), το ΓΠΑ διαθέτει έξι σχολές και δεκατρία τμήματα, από έξι τμήματα μέχρι πρότινος, που εκτείνονται από την Αττική μέχρι την Ευρυτανία, ενώ πάγιο αίτημα του ΓΠΑ είναι να δημιουργήσει Κτηνιατρική Σχολή.

Στρατηγικοί στόχοι για το ΓΠΑ η αριστεία στη μάθηση και τη διδασκαλία, η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας, η εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, η διάχυση της έρευνας και οι συνέργειες με φορείς εκτός Πανεπιστημίου.



*Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-02-2020 18:51Ιωάννα Μαύρου

Αγαπητή κυρία Δημοπούλου, δεν έχετε κατανοήσει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας. Το Πανεπιστήμιο δίνει τις γνώσεις και καλλιεργεί τις δεξιότητες των φοιτητών του, δεν τους βρίσκει δουλειά. Δημιουργεί όμως τις προϋποθέσεις για να βρουν οι απόφοιτοί του εργασία. Η ενασχόληση με την κηποτεχνία είναι μια εξαιρετικά κερδοφόρα απασχόληση γι' αυτό μην την υποτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι οποιουδήποτε πανεπιστημιακού τμήματος έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Εάν οι στόχοι του γιου σας είναι να περιποιείται τους κήπους των πλουσίων με έναν αλβανό βοηθό, όπως πολύ υποτιμητικά αναφέρετε, τότε δεν φταίει το Πανεπιστήμιο γι' αυτό, αλλά το όραμα που έχετε εσείς για το παιδί σας... και δυστυχώς του το καλλιεργείτε και του το μεταφέρετε...

Απάντηση

24-02-2020 19:21ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

Εάν είναι πυλωνας το Γ. Π.Α. μπορείτε να μου πειτε εγω γιατί αγχώνομαι ότι ο γιος μου που φοιτά στο 4ο έτος θα καταλήξει να φροντίζει τους κηπους των πλουσιων των Βορείων προαστειων μαζί με ένα Αλβανό βοηθό; κάτι συνήθες για πολλους απόφοιτους.. όλοι οι πρυτανεις που ευλογούν τα γενεια τους τι προσπαθειες κάνουν ωστε να συνδέσουν την μόρφωση με την εργασία ε;; καμμια προσπαθεια..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές