BACK TO
TOP
Θεσμικά

Επί ποδός πολέμου οι παραγωγοί για το νόμο για τις λαϊκές αγορές

Μαίνονται εδώ και περίπου τρείς μήνες οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, καθώς δεν έχει ακόμη βρεθεί η «χρυσή τομή», για τις διαδικασίες άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και τα κριτήρια συμμετοχής των παραγωγών.

40_41_c_2

47
1

  Οι Ομοσπονδίες Λαϊκών Αγορών ανά τη χώρα, βρίσκονται επί ποδός πολέμου και προγραμματίζουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 7 Απριλίου, καθώς το υπό ψήφιση νομοσχέδιο όπως λένε μέσω των άρθρων απαγορεύει την μέχρι σήμερα απρόσκοπτη αδειοδότηση των Παραγωγών, στερώντας τους στην ουσία την συμμετοχή τους στις Λαϊκές Αγορές και βάζει από την «πίσω πόρτα» εταιρείες (άρθρο 9).
«Θα χάνουμε την Άδεια μας και δεν θα μας την Ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με την Δήλωση μας και το ΟΣΔΕ. Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε», τονίζουν.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών διαθέσιμη εδώ

Μάλιστα, λάδι στη φωτιά φαίνεται να έβαλαν και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή και Εμπορίου κ. Σταμπουλίδη στην κρατική τηλεόραση, ότι μέχρι τώρα «με λευκό χαρτί» για άδεια συμμετείχαν στις Λαϊκές Αγορές Παραγωγοί και Επαγγελματίες, και το ότι οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία «συνδιοικούσαν» με τις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, της 29ης Μαρτίου 2021, το σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όπως υποστηρίζει, στερείται κριτηρίων διαφάνειας και ισονομίας, καθώς και στοιχείων έντασης του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα ο κλάδος των λαϊκών αγορών να παρουσιάζει μια στάσιμη εικόνα, αναντίστοιχη τόσο με τις καταναλωτικές ανάγκες, όσο και τις εμπορικές τάσεις.

Στον αντίποδα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα βγει στη διαβούλευση χωρίς να έχει γίνει αποδεκτή καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι υφιστάμενοι αδειούχοι, οι Επαγγελματίες στα 5 χρόνια και οι Παραγωγοί μετά από 3 χρόνια, χάνουν τις θέσεις τους υποχρεωτικά και θα πρέπει να συμμετάσχουν σε Προκήρυξη Θέσης Δραστηριοποίησης για να συνεχίσουν να εργάζονται στις λαϊκές.

Επιπρόσθετα, η  προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. «Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από ένα απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.», λένε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση τους.

Επιστολή προς τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη απέστειλε και ο αγροτικός συνεταιρισμός Ιεράπετρας, με τους συνεταιριστές να διαμαρτύρονται και να τονίζουν την αντίθεσή τους με διατάξεις του νομοσχεδίου που θα έχουν "ανυπολόγιστες" όπως λένε συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο. 

Αναλυτικά η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας

Κε Υπουργέ,

 Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή για να σας αναδείξουμε το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την πρόθεση και τις ενέργειες σας για την εκ βάθρων τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΘΕΣΜΟΥ των λαϊκών αγορών.

 Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές αλλά και στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα.

 Με το προωθούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελληνική κοινωνία.

 Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολο του το νομοσχέδιο με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές.

 Λέμε ναι στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και την διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή την διαδικασία.

 Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στο έργο σας.

                                                                                                        

                                                                                                    Εκ του Δ.Σ.

  

 

      Ο  Πρόεδρος                                                              Ο Γεν.   Γραμματέας

      Γαϊτάνης Ιωάννης                                                     Βιαννιτάκης Μιχαήλ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2021 20:04ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Αυτό με το 70% αν ισχύει είναι αστείο. Πιστεύσει κανείς ΄ότι η ποσότητα που παράγει ένα στρέμμα πχ τομάτας , είναι εμπορεύσιμο στο 100% του; Τι ΄αλλο θα σκεφτούν ακόμα για να χτυπήσουν τους μικρούς

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές