BACK TO
TOP
Θεσμικά

Το αγροτικό παράδειγμα Ολλανδίας και αυτό που λείπει στην Ελλάδα

Το παράδειγµα της Ολλανδίας ως µοντέλο ανάπτυξης στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής στο οποίο µε τόση θέρµη αναφέρονται συχνά οι κρατούντες, ανεξαρτήτως µάλιστα πολιτικής προέλευσης δεν καρποφόρησε µόνο του, ούτε βασίσθηκε σε αποσπασµατικές προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

MultiplicitiesJP_the_countryside_with_modern_windmills_to_gener_d2f418af-3c6e-43be-a2e9-a029ae0dbfed

14876
13

Είναι αποτέλεσµα συλλογικής προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε από τον κατάλληλο σχεδιασµό της Πολιτείας, έχοντας υποστήριξη από την επιστηµονική κοινότητα (βλέπε Wageningen) και φυσικά από ένα αποτελεσµατικό πλέγµα δηµόσιων δοµών. Βεβαίως, µε τον καιρό δηµιουργήθηκαν σπουδαία συνεταιριστικά σχήµατα, σύγχρονες επαγγελµατικές οργανώσεις αγροτών και δυναµικές εκµεταλλεύσεις υψηλών επιδόσεων που πλέον δίνουν καθηµερινά τον τόνο στις εξελίξεις.

Στην Ελλάδα οι ιθύνοντες βλέπουν τα πράγµατα αλλιώς. Με εξαίρεση τα πρώτα χρόνια µετά τον πόλεµο, όταν η αγροτική δραστηριότητα αποτελούσε τη µόνη οικονοµική διέξοδο και η αµερικανική βοήθεια διευκόλυνε να µπουν οι βάσεις για µια ισχυρή συνεταιριστική (κατά βάση) αγροτική βιοµηχανία, έκτοτε, τα πράγµατα έχουν αλλάξει. Ο κοµµατισµός που αποτέλεσε εφεύρεση του πολιτικού κατεστηµένου, συνέβαλε στη διάβρωση των συνεργατικών σχηµάτων και την ενδυνάµωση των ιδιωτικής αγροτοβιοµηχανίας και τώρα, όλοι µαζί, µε ένα στόµα, υποστηρίζουν ότι «οι αγρότες στην Ελλάδα δεν διαθέτουν κουλτούρα συνεργατισµού».

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι αυτού του είδους η προσέγγιση έχει τεράστιο οικονοµικό κόστος. Οι αριθµοί τους οποίους συχνά επικαλείται το ντόπιο πολιτικό προσωπικό και έχουν ακουστεί µετ’ επιτάσεως σε αναρίθµητες συζητήσεις, λένε ότι κάθε στρέµµα γης στην Ελλάδα αποδίδει 190 ευρώ, ενώ κάθε στρέµµα γης στην Ολλανδία αποδίδει 1.700 ευρώ. Ακόµα κι αν δεν γίνουµε ποτέ Ολλανδία, είναι βέβαιο ότι ο τοµέας της αγροδιατροφής στην Ελλάδα θα µπορούσε άνετα να ξεπεράσει τα 100 δις ευρώ το χρόνο, όταν σήµερα υπολογίζεται σε µόλις 12 δις ευρώ, ενώ στην Ολλανδία υπερβαίνει τα 80 δις ευρώ (Εµµανουηλίδης σελ. 50). 

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι τα περιθώρια που υπάρχουν, αφήνουν τεράστιο χώρο και στην ιδιωτική αγροτική βιοµηχανία να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί και στα συλλογικά σχήµατα αγροτών να υποστηρίξουν επαρκώς την αγροτική ανάπτυξη. Αυτό που λείπει είναι το σχέδιο. Κι αυτό το σχέδιο δεν θα µπορούσε να προέλθει από την υπάρχουσα καχεκτική δηµόσια διοίκηση, από το φοβισµένο πολιτικό προσωπικό, από τις ανύπαρκτες οργανώσεις των αγροτών ή από τους ίδιους τους αγρότες.

Χρειάζεται µια ολοκληρωµένη δουλειά µε προτάσεις για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, κάτι σαν την «Έκθεση επί του οικονοµικού προβλήµατος της Ελλάδας» του καθηγητή Κυριάκου Βαρβαρέσου το 1952, η οποία συνέτρεξε την αγροτική πρόοδο και την οικονοµική ανάπτυξη της χώρας επί τρεις περίπου δεκαετίες. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Γιατί, ακόµα και η light εκδοχή προτάσεων οικονοµικής ανασυγκρότησης του βραβευµένου µε νόµπελ, Κύπριου καθηγητή, Χριστόφορου Πισσαρίδη, το 2020, µάλλον πήγαν άκλαυτες

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda  που κυκλοφορεί 


Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

10-08-2023 17:59Ανδρέας Σιωκος

Δεν παράγουν επι χρόνια ούτε 1 κιλό λάδι επειδή τα έχουν παρατημένα και τους επιδοτούν.Καμμια ελπιδα

Απάντηση

08-08-2023 14:44Θανος

Άσχετοι επικίνδυνοι για τιν αγροτια

Απάντηση

07-08-2023 14:13Σαββας Δεληγιαννιδης

Εδώ βλέπουν ήλιο και σκέφτονται φωτοβολταϊκά. Βλέπουν βουνό και σκέφτονται ανεμογενητριες Βλέπουν δάση και ονειρεύονται οικοπεδα. Κάποτε είχαμε παραγωγή,βιομηχανία και βιοτεχνία. Τώρα δεν έχουμε ούτε γεωργία ούτε κτηνοτροφία. Η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η εισαγωγή λαθρομεταναστων και από θέμα οργάνωσης και παιδείας ο σχεδιασμός της επόμενης απαιδευτης γενιάς από αποκλειστικά φυτευτους της λέσχης. Μα άμα δεν πεινασουμε και δεν διερεθουμε κοινωνικά πως θα ήμαστε καλά αμορφωτα και υπακουα κατοικίδια σε αυτή την κατά τα άλλα εύφορη μεριά του πλανήτη που αγοράζει πατάτες Αιγύπτου, λεμόνια Αργεντινης,και τομάτες Πολωνίας;

Απάντηση

07-08-2023 13:03Θάνος

Κανένα απολύτως θετικό παράδειγμα δεν αποτελεί η Ολλανδία.Απεναντίας χιλιάδες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις κυρίως κτηνοτροφικές,έβαλαν λουκέτο χάριν των δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Απάντηση

06-08-2023 23:44Απορία

Μόνο προβλήματα καί γκρίνια και καμιά λύση. Πολύ αρνητικοτητα, γιατί τά βάφετε όλα μαύρα;

Απάντηση

06-08-2023 23:02Καρυδα μαρια

Ελεγχο καντε ελεγχους κοψτε επιδοτησεις απο συνταξιουχους και απο ολους αυτους που δεν παραγουν απυτως τιιποτα και ειναι παρα πολλοι ελεξτε τους επαγγελματιες αγροτες σοβαρα γιατι και εκει υπαρχουν πολλες παρανομιες βλεπε νεοι αγροτες 7 στους 10 τα λεφτα που πηραν γιναν πανακριβα αγροτικα 4χ4 χωρις να ριξουν ουτε 100 ευρω σε επενδυσεις και μετα φταινε ολοι οι αλλοι εκτος απο τους ιδιους εχουν μαθει μολο να ζητανε και οχι να επενδυουν και ιδως τοτε και μονο τοτε αρχιζει κατι να αλαζει

Απάντηση

06-08-2023 21:45Αισχύλος

Δυστυχώς και με τα λύπης μου,είμαστε για τα κλάματα,μόνο ένα ταξίδι στην βόρεια Ευρώπη θα καταλάβετε πόσο πίσω ήμαστε,σε οργάνωση και προπαντός σε παιδεία, σκουπίδια,το κακό του γείτονα, πράσινη η μπλε πόρτα στα χωριά,και κάθε τέσσερα χρόνια κατεβαίνει ο εκάστοτε πολιτικός για να μετά δέση τα βόδια,με λίγα λόγια για να δει αυτή η όμορφη χώρα μας αλλαγές μόνο από τα νηπιαγωγεία μπορεί, παιδεία όλα τα άλλα ...... εμείς η γενιά μας δυστυχώς δεν τα κατάφερε....

Απάντηση

06-08-2023 13:14kostas

Η Ελλαδα κουτσαινει και δεν θα φτασει ποτε την Ολλανδια. Το προβλημα ξεκιναει απο πανω, η* αλλιως....το ψαρι βρωμαει απ το κεφαλι. Με το που γινουν εκλογες, τοποθετουν εναν υπουργο ουδετερο, συμπαθητικο και αξιαγαπητο, ετσι ωστε να κυλισει ησυχα η τετραετια χωρις ιδιαιτερα προβληματα. Σοβαρες μελετες και προγραμματα, που να ανταποκρινονται στα δεδομενα και τις ιδιαιτεροτητες της χωρας μας δεν υπαρχουν. Ανακοινωσεις μονο γινονται καθε τοσο, για επιδοτουμενες καλλιεργειες και κτηνοτροφικες επενδυσεις, που συνοδευονται απο την προτροπη για χαμηλοτοκο δανεισμο και αμεση υπογραφη συμβολαιων. Θα αναφερω τις αμπελοκαλλιεργειες με τις ατελειωτες επαναλαμβανομενες ζημιες και τη μικρη εως ανυπαρκτη παραγωγη, και τους παραγωγους που εξαρτωνται απο τις ελεημοσυνες του ΕΛΓΑ. Οι κλιματολογοι μιλανε για την επερχομενη ερημοποιηση και την καταστροφη των αμπελιων, και το υπουργειο φυτευει...! Η εκμεταλλευση ζωων εγινε ασυμφορη χωρις οικονομικες ενισχυσεις, και το υπουργειο ανακοινωνει συνεχως περικοπες...! Καποιος πρεπει να καθισει και να δει πως διαμορφωνονται τα πραγματα σημερα στην Ελλαδα. Εχουν αλλαξει οι εποχες και τα δεδομενα. Μαυρες μερες ερχονται, και κοιμομαστε ορθιοι. Το νερο λιγοστευει, και τις τριανταφυλλιες στο μπαλκονι θα τις αντικαταστησουν οι αγγουριες. Οι κατσικες θα παρουν τη θεση των κανις και των πεκινουα. Τα ψαρια σπανιζουν, και τα ψαροκαικα γινανε σκαφη αναψυχης. Τα βοσκοτοπια παραδοθηκαν στις εταιρειες πρασινης ενεργειας. Τα λεφτα τελειωσανε, και μεις...παμε κι οπου βγει...!

Απάντηση

06-08-2023 12:57Δημος

Πάτε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Πεταμένα μπουκάλια από φυτοφάρμακα μέσα σε κάτι σκουριασμένους μεταλλικούς κάδους. Μέσα σε στάσιμα νερά μέσα στη μπίχλα όπου πίνουν αμέριμνα πουλάκια και άλλα ζωάκια. Κατά τον Σεπτέμβρη, αφού έχουν γίνει ένα μικρό βουνό, τα καίνε και όλες οι τοξίνες ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και στα πνευμόνια των γύρω κατοίκων. Αυτός ο Δήμος δεν ανήκει στην Ευρώπη, είναι τριτοκοσμικός.

Απάντηση

06-08-2023 12:42Pg

Ti συγκρίνετε τώρα . Έχετε δει ολλανδικά χωριά ; Ολλανδική φάρμα ; Ολλανδικό χωράφι ;Το σκουπιδομάνι της ελληνικής επαρχίας με τους τσίγκους και τα πρόχειρα μαντριά ; Τα σκουπίδια παντού ; Τις σακούλες από τα λιπάσματα πεταμένες στα χωράφια ; Τα ρέματα γεμάτα μπουκαλια απο φάρμακα ; Τους πεταμενουσ καφεδες και τα νερά δεξιά αριστερά στο επαρχιακό δίκτυο ; Ούτε σε τριακόσια χρόνια δε θα γίνουμε Ολλανδία . Χαϊδεύετε αυτιά .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές