BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λάθη, κουτοπονηριές και ψέματα, φέρνουν τα τρακτέρ στην Αθήνα

Με την πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, μια σειρά από λάθη, κουτοπονηριές και ψέματα της κυβέρνησης, φέρνει τους αγρότες με τρακτέρ στην Αθήνα.

agrotes-trakter-pros-athina_2

Γιάννης Πανάγος

8049
24

Λάθη, κουτοπονηριές και ψέματα, φέρνουν τους αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει πέσει στο λάκο που η ίδια άνοιξε. Κάποιοι είχαν την εντύπωση ότι με το να «ξαναπουλήσουν» το αγροτικό πετρέλαιο, κι αυτό πετσοκομμένο, θα μπορούσαν να λύσουν το αγροτικό πρόβλημα και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των μπλόκων. Βασίστηκαν σε άτομα, μηχανισμούς και δολοπλοκίες για να «λύσουν» ένα πρόβλημα που είναι πραγματικό, αφορά σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Σε λίγες ώρες η οργή των τρακτέρ φθάνει στην Αθήνα. Πριν να είναι πολύ αργά, η κυβέρνηση οφείλει αυτή τη φορά να κατανοήσει το πρόβλημα και να αναζητήσει με ρεαλισμό λύσεις. Ακόμα κι αυτές οι λύσεις απαιτούν χρόνο οφείλει να τις δρομολογήσει και να δώσει στους αγρότες να καταλάβουν ότι αυτή τη φορά δεν… πετάει τη μπάλα στην κερκίδα.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα που προβλέπεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ώρες οι αγρότες, αυτό, εκτός από την συντεταγμένη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, περιλαμβάνει από το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, ένταση των των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αιφνίδιους αποκλεισμούς σε οδικούς κόμβους και αρτηρίες που οδηγούν σε τελωνεία και λιμάνια.

Ειδικότερα, από το πρωί της Δευτέρας, ήδη τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία έχουν πάρει κατεύθυνση προς το Κάστρο Βοιωτίας, με το πρώτο κομβόι να έχει ξεκινήσει γύρω στις 8 το πρωί.


Στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου αναμένεται να σχηματιστεί στη Λαμία το κεντρικό κομβόι με τα τρακτέρ που έχουν ξεκινήσει από τα θεσσαλικά μπλόκα, ώστε μέχρι τις 5 με 5.30 το απόγευμα να συναντηθούν τα τρακτέρ στο Κάστρο Βοιωτίας. Πρόκειται για 30 τρακτέρ περίπου από το μπλόκο του Ε-65, τα οποία θα συναντηθούν με 30 τρακτέρ από τον Αλμυρό και 15 τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο, τα οποία ήδη έφτασαν στο Στεφανοβίκειο λίγο πριν τη μια το μεσημέρι της Δευτέρας. Αναμένεται τα τρακτέρ της Θεσσαλίας να προσεγγίσουν έναν αριθμό κοντά στο 150, με τα κοντινότερα στην Αθήνα μπλόκα να συγκεντρώνουν τουλάχιστον 200 ακόμα τρακτέρ. 

Στο Κάστρο προβλέπεται συνάντηση των τρακτέρ με αυτά που θα έρθουν και από άλλα μπλόκα της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου το πρωί της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου να αρχίσει οργανωμένα η διαδρομή προς την Αθήνα.



Το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η μέχρι στιγμής ενημέρωση θέλει σχηματισμούς από δεκάδες τρακτέρ από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα, τα Φάρσαλα, τον Αλμυρό, την Αταλάντη, την Ανθήλη και άλλες περιοχές, να κατευθύνονται προς το Κάστρο Βοιωτίας, όπου θα διανυκτερεύσουν το βράδυ της Δευτέρας. Την Τρίτη το πρωί αναμένεται να σχηματιστεί επί της εθνικής οδού ένα πολύ μεγάλο κόμβοι με περισσότερα από 250 τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και άλλα αγροτικά οχήματα με προορισμό την πρωτεύουσα και ειδικότερα το κένρο της Αθήνας. Παράλληλα, με πούλμαν αναμένεται να συγκεντρωθούν περίπου 5.000 αγρότες στο Σύνταγμα. 

Προς το παρόν, όλος ο σχεδιασμός γίνεται σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες συνοδεύουν επί της ουσίας την κίνηση των τρακτέρ. Βέβαια, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία, κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Πρόκειται για μια δυναμική, συντονισμένη και πολιτισμένη πορεία διαμαρτυρίας, τα μηνύματα της οποίας είναι πολλά και το αποτύπωμά της θα είναι έντονο τόσο στις οικονομικές όσο και στις πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε το φύλλο 953 της Agrenda



Έντονη κινητικότητα και στη Βόρεια Ελλάδα

Του Λεωνίδα Λιάμη

Μεγάλη κινητικότητα και πυρετώδεις προετοιμασίες για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, αλλά και τις συνοδευτικές κινήσεις που θα γίνουν, καταγράφονται τις τελευταίες ώρες και στα υφιστάμενα μπλόκα των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα.

Στον κόμβο Νησσελίου, όπου έχει αναπτυχθεί ένα από τα πιο δυναμικά μπλόκα, με μια δύναμη γύρω στα 230 τρακτέρ από την Αλεξάνδρεια, τον Κολινδρό και τον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, οι αγρότες πήραν την απόφαση εκτός από τη μετακίνησή τους με λεωφορείο, να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση της Αθήνας και με έξι τρακτέρ.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Αν η αστυνομία άναβε το πράσινο φως για περισσότερα τρακτέρ, θα στέλναμε και άλλα μηχανήματα, υπάρχει μεγάλη προθυμία», δήλωσε στο Agronews ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, προσθέτοντας πως η συμμετοχή των τρακτέρ κατέστη δυνατή από χορηγίες που έσπευσαν να δώσουν συνεταιρισμοί, λαϊκές αγορές, γεωπόνοι, κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και μεταφορικές εταιρείες.

Όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντόπουλος, το πλάνο είναι να ταξιδέψουν με φορτωτική τα έξι τρακτέρ μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας, όπου έχει οριστεί το ραντεβού με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και το πρωί της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου να κινηθούν όλοι μαζί για το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Συντάγματος.

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο έχουν ναυλώσει ήδη ένα λεωφορείο διώροφο, με 72 άτομα και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ναυλωθεί ένα ακόμη, καθώς το ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για κάθοδο στο συλλαλητήριο παραμένει ζωηρό. Σήμερα και αύριο, πάντως, το μπλόκο Νησσελίου δεν θα κλείσει το δρόμο, ενώ πρόθεση των παραγωγών είναι να μείνουν εκεί και μετά το συλλαλητήριο.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι από τις 11 σήμερα το πρωί έχουν αποκλείσει το λιμάνι των Μουδανιών, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Α.Σ. Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτσιάς, έχουν ναυλώσει 3 λεωφορεία με περίπου 150 αγρότες που θα ταξιδέψουν αύριο το πρωί για Αθήνα. Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στον κόμβο των Μουδανίων, όπου έχουν στρατοπεδεύσει από τα τέλη Ιανουαρίου, τουλάχιστον έως και τις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας ο Λευτέρης Αυγενάκης, ώστε να δουν τί έκβαση θα έχει το αίτημά τους για αποζημίωση στην ακαρπία της ελιάς.

Με δύο λεωφορεία πρόκειται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και οι αγρότες από το μπλόκο του Δερβενίου, οι οποίοι στη μία το μεσημέρι σήμερα και για περίπου μισή ώρα θα κλείσουν το δρόμο, ενώ αύριο ο δρόμος θα είναι όλη την ημέρα ανοικτός. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Χατζηπαραδείση, η συνάντηση όσων θα ταξιδέψουν έχει οριστεί για τις 6.30 το πρωί, ώστε γύρω στις 7 π.μ. να ξεκινήσουν τα λεωφορεία προς την πρωτεύουσα. Παρόμοια συμμετοχή με δύο λεωφορεία θα έχει και το μπλόκο του Στρυμωνικού με αγρότες των Σερρών, ενώ από 4-5 αγροτικά, όπως μας ενημέρωσε ο παραγωγός Δημήτρης Σιανίδης, από τα Κουφάλια, θα στείλουν τα Κουφάλια και το μπλόκο των Μαλγάρων.

Τα Γιαννιτσά, σύμφωνα με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο θα μεταφέρουν τη δύναμή τους από τον κόμβο Παραλιμνίου αύριο το πρωί στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να συνδράμουν στην ενίσχυση του μπλόκου της Παιονίας, το οποίο, όπως μας εξηγεί ο Θωμάς Καρυπίδης από τον τοπικό Αγροκτηνοτροφικό Σύλλογο,, έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση και στις κοινότητες, τα εργατικά κέντρα και τον εμπορικό σύλλογο του Κιλκίς, να σπεύσουν, τουλάχιστον σήμερα και αύριο στο σημείο και να συμπαρασταθούν, ώστε να κλείσει ο συνοριακός σταθμός το βράδυ για όση ώρα θα είναι σε εξέλιξη το συλλαληγήριο. Στους Ευζώνους, επίσης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σήμερα το βράδυ σύσκεψη των μπλόκων της Μακεδονίας, για να δουν πώς θα κινηθούν μετά το συλλαλητήριο.

Από τη Δυτική Μακεδονία, το μπλόκο της Καστοριάς που κρατά κλειστό το τελωνείο και δεν θα το ανοίξει μέχρι και αύριο, προγραμματίζεται να πάνε γύρω στα 15-20 αυτοκίνητα, όπως μας είπε ο Δημήτρης Μόσχος, προσθέτοντας πως αυτοκίνητα θα στείλει κι η Φλώρινα που ταυτόχρονα θα κλείσει και το συνοριακό σταθμό της Νίκης, ενώ από ένα λεωφορείο έχουν ναυλώσει το μπλόκο του Φιλώτα και εκείνο των Γρεβενών.

 

Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

19-02-2024 20:30Αααααα

Στην συνέντευξη που έδωσε μόλις τώρα στο σταρ είπε: αύριο θα έχουμε κλιμάκωση και μετά σπορά … δηλαδή φωνάξτε και Άι στον αγύριστο δεν δίνω τίποτα . Σας έβγαλε στην σέντρα ! Μπράβο ! Στις επόμενες εκκογες δώστε του 100% πανίβλακες !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-02-2024 20:23kostas

# Το προστιμο για την αδιαφορια μας στα κοινα [εκλογες], ειναι η τυχη μας να καθοριζεται απο ηλιθιους! #[ΠΛΑΤΩΝ]

Απάντηση

19-02-2024 20:17kostas

Οτι πηραν ως τωρα οι αγροτες των αλλων ευρωπαικων κρατων, το ιδιο θα παρουμε και εμεις. Η κυβερνηση αντιγραφει την πολιτικη των αλλων Ευρωπαιων, και δινει την υποσχεση οτι θα κανει οτι μπορει. Σε μια χωρα χωρις σοβαρη αντιπολιτευση, το αυτι του πρωθυπουργου δεν ιδρωνει και δεν κοκκινιζει.

Απάντηση

19-02-2024 20:17kostas

Οτι πηραν ως τωρα οι αγροτες των αλλων ευρωπαικων κρατων, το ιδιο θα παρουμε και εμεις. Η κυβερνηση αντιγραφει την πολιτικη των αλλων Ευρωπαιων, και δινει την υποσχεση οτι θα κανει οτι μπορει. Σε μια χωρα χωρις σοβαρη αντιπολιτευση, το αυτι του πρωθυπουργου δεν ιδρωνει και δεν κοκκινιζει.

Απάντηση

19-02-2024 18:34Η καθοδος κκ

Των τρακτέρ στην Αθήνα κ το συλλαλητήριο είναι όπως κ στο παρελθον το τέλος του αγώνα . Θα φανουν κ οι αγροτοπατερες στα κόμματα τους ιδίως οι αριστεροί Έτσι γίνεται παντα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δημοτ κ κοινωνικών εκλογών καθώς κ περιφερειακων είναι παροντες χρόνια ολόκληρα γίνεται αυτό το πραγμα. Τα ίδια προσωπα μπροστά παντα όπου γάμος κ χαρα η βαζουρινα μπροστά. Ο πολυς αγροτικός κόσμος τους ξέρει τους έχει χεσ#νους λίγοι τους ακολουθουν..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

19-02-2024 16:27Πιτσικαμορτης

Πανάγο τι σε έπιασε μύγα σε τσιμπισε; γιατί δεν υπερασπιζεσε πλέον τον Μητσοτάκη;

Απάντηση

19-02-2024 15:37ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Κύριε μου ..τώρα σε παραδέχομαι...τα λες πολύ σωστά...δεν θα ζημιώσουν οι αγρότες καμία κοινωνική ομάδα αν πάρουν αφορολογιτο παιτρελαιο όπως δίνουν στους εφοπλιστές...η αν δώσουν τα εκατοντάδες κομμένα εκατομμύρια από τις κοινοτικές επιδοτήσεις ... αυτοί ζημιώνουν τις κοινωνικές ομάδες με τους παχυλούς μισθούς τους και τις σπατάλες τους..τα παράσιτα

Απάντηση

19-02-2024 15:14Σπυρουδη Κωνσταντίνα

Δεν χρειάζεται πολλά να κάνουν οι αγρότες,το μόνο σίγουρο είναι να δώσουν στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι πάνε τα χρόνια που οι αγρότες έλεγαν ψωμί και ελιά και Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αν οι αγρότες το καταλάβουν αυτό και το μεταφέρουν και στην κυβέρνηση της ΝΔ τότε πολλά θα αλλάξουν.

Απάντηση

19-02-2024 15:12Παιδί αγροτικής οικογένειας

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να σταματήσουν να πουλούν προϊόντα στους εμπόρους για κάνα μήνα και εκεί να δεις τη έχει να γίνει έτσι θα καταλάβουν όλοι τη εστί αγρότης.

Απάντηση

19-02-2024 11:53ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΠΛΟΚΑ!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ?ΜΑΛΛΟΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!ΚΑΛΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές