BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δικαστικά κινούνται τευτλοπαραγωγοί για την αδυναμία εξυγίανσης της ΕΒΖ

Τη νομική οδό προτίθενται να ακολουθήσουν πρώην τευτλοπαραγωγοί για τη μη εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ ΑΕ, που έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας, αλλά και σε εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές ζάχαρης.

dikastika-kinountai-EBZ

Λεωνίδας Λιάμης

169
1

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πλατύ Ημαθίας, με συμμετοχή παραγωγών από πολλές περιοχές της χώρας όπως Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Θεσσαλία, Ροδόπη και Έβρο και λήφθηκε ομόφωνα απόφαση να υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη ώστε να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη βιομηχανία.

«Με βάση την απόφαση για την εξυγίανση της βιομηχανίας, το 2022 θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί πανελλαδικά 60.000 στρέμματα με τεύτλα και το 2023 τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, τονίζοντας πως αυτό που ζητούν οι τευτλοπαραγωγοί είναι να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για την εξυγίανση, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, αλλά και τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της βιομηχανίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφασίστηκε να κατατεθεί αγωγή κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2016 και θα ζητηθεί ανάκληση της απόφασης του 2020 με βάση την οποία θα υλοποιούνταν εντός τριετίας το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας που είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, οι τευτλοπαραγωγοί να συστήσουν ολιγομελή συντονιστική επιτροπή που θα τρέξει τις διαδικασίες και θα ενημερώνει το σύνολο των παραγωγών για τις όποιες εξελίξεις.

Αμέσως μετά και σε συνάρτηση με το πότε θα συγκεντρωθούν τα περίπου 7.000 ευρώ που απαιτούνται, αρχικά, για τους νομικούς, θα δρομολογηθεί και η υποβολή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα ο νομικός Αντώνης Μαρκούλης που θα αναλάβει να τρέξει τα νομικά βήματα ενημέρωσε τους παριστάμενους τευτλοπαραγωγούς πως η συμφωνία εξυγίανσης προκλήθηκε από το βάρος των οφειλών της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς και τους τευτλοπαραγωγούς, οπότε έπαψε να λειτουργεί το εργοστάσιο το Πλατύ το οποίο ήταν ενεργό έως το 2018. Κατόπιν η πιστώτρια Τράπεζα προέβη στην υποβολή σχεδίου εξυγίανσης για να τακτοποιηθούν οι οφειλές και να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα. «Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020 και σύμφωνα με αυτή θα έπρεπε το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει το 2023. Αντί αυτού, έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του και θα πρέπει να τεθεί θέμα πολιτικής ευθύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως εκτός από τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για την ακύρωση της συμφωνίας, θα πρέπει το πρόβλημα να αναδειχθεί και πολιτικά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-03-2024 13:58Yiannis

Με τα τευτλα θα ασχοληθουμε τωρα,δεν υπαρχει μασα μας τελειωσε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές