Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Φορολογικά

Δε φορολογούνται τα αδιανέμητα πλεονάσματα των συνεταιρισμών

Δε φορολογούνται στη δήλωση του νομικού προσώπου τα αδιανέμητα πλεονάσματα των συνεταιρισμών διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αυτό ωστόσο δεν αφορά τα μερίσματα που θα χορηγηθούν στα μέλη των συνεταιρισμών, τα οποία και αποτελούν εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα κατά τον χρόνο που λαµβάνεται η απόφαση διανοµής του και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ µε 22%.

Δε φορολογούνται τα αδιανέμητα πλεονάσματα των συνεταιρισμών

0
0

Ειδικότερα, τώρα, στην περίπτωση των αδιανέμητων πλεονασμάτων ισχύουν τα εξής: Αν ένας συνεταιρισμός έχει 100.000 ευρώ κέρδη και έχει αποφασίσει ένα ποσό για παράδειγμα ύψους 40.000 ευρώ να μην το διανείμει στα μέλη του, αλλά να το κρατήσει σαν «αποθεματικό» προκειμένου να προχωρήσει σε μια επένδυση, τότε το κεφάλαιο αυτό αφαιρείται από το συνολικό προς φορολόγηση ποσό.

Αυτό προκύπτει από επικοινωνία της ΚΕΟΣΟΕ με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), σχετικά με διευκρινήσεις που είχε ζητήσει η οργάνωση που αφορούσαν την καταχώρηση των διανεμηθέντων και μη πλεονασμάτων στον κωδικό 474 του Εντύπου Ν που υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα στο πλαίσιο της φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων.

Η διευκρίνιση αφορούσε τη ρητή αναφορά καταχώρισης των διανεμόμενων πλεονασμάτων στα μέλη του Α.Σ. στον κωδικό 474 του εντύπου Ν, διατύπωση που αναφέρεται στην παράγραφο 7 περίπτωση β) δεύτερο εδάφιο της ΠΟΛ 1069/2018, χωρίς να αναφέρεται ότι στον ίδιο κωδικό καταχωρούνται και τα αδιανέμητα πλεονάσματα, γεγονός που θα επέφερε τη φορολόγηση τους ή τυχόν μη καταχώρησή τους.

Σύμφωνα με οδηγίες που παρείχε η ΔΕΑΦ της Α.Α.ΔΕ. στην ΚΕΟΣΟΕ ουδεμία μεταβολή έχει επέλθει στην νομοθεσία, τα αδιανέμητα πλεονάσματα καταχωρούνται και αυτά στον κωδικό 474 του Εντύπου «Ν» όπως και πέρσι, αφού η φετινή ΠΟΛ 1069/2018 και η αντίστοιχη περσινή 1047/2017 (που προβλέπει ρητά την καταχώρηση των πλεονασμάτων διανεμηθέντων και μη στον κωδικό 474) βασίζονται και αναφέρονται στην ίδια νομοθεσία, δηλαδή την ΔΕΑΦ Β 10682 88 ΕΞ 2016/26.4.2016.

Αποτέλεσμα της διευκρίνισης αυτής είναι ότι το ποσό των διανεμηθέντων και μη πλεονασμάτων, να αφαιρείται από τον κωδικό 016 Φορολογικά Κέρδη του Εντύπου «Ν» και συνεπώς τα πλεονάσματα των Α.Σ. να μη φορολογούνται.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία