BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Συμβιβασμό για τις συνδεδεμένες επιχειρεί η φινλανδική πρόταση ενόψει συμβουλίου υπουργών Γεωργίας

Έναν ισορροπηµένο συµβιβασµό ανάµεσα στις απόψεις των κρατών-µελών για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, αναµένεται να παρουσιάσει η φιλανδική προεδρία στους υπουργούς Γεωργίας στις 18 Νοεµβρίου.

0f58ecea27034bec7fe60f80c974b720

Γιώργος Κοντονής

12
0

 Όπως αναφέρει στο έγγραφό της, το ζήτηµα των συνδεδεµένων ενισχύσεων είναι ένα από τα πιο «καυτά». Υπάρχουν κράτη-µέλη που θέλουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρµογής τους σε άλλους τοµείς και να αυξήσουν τη µέγιστη κατανοµή των πόρων, ενώ από την άλλη, δυνατές αντιπροσωπείες όπως αυτή της Γερµανίας, επιθυµούν να διατηρήσουν το υπάρχον καθεστώς ή να καταργήσουν σταδιακά το σύστηµα στήριξης. Στο έγγραφο πάντως που έχει δει το φως της δηµοσιότητας για τις αλλαγές στις άµεσες ενισχύσεις δεν αναφέρεται κάτι παραπάνω για τις συγκεκριµένες προβλέψεις.
Τα κράτη µέλη από την άλλη φαίνονται είναι αρκετά ικανοποιηµένα από τις τρέχουσες διατυπώσεις σχετικά µε τη βασική εισοδηµατική στήριξη και την ειδική καλλιέργεια για το βαµβάκι (άρθρα 34-38) και ως εκ τούτου, η Προεδρία δεν προτείνει αλλαγές σε αυτά τα άρθρα.

Τροποποιήσεις στα επιλέξιµα εκτάρια

Αλλαγές προτείνονται επίσης όσον αφορά τα επιλέξιµα εκτάρια για ενισχύσεις, ώστε τα κράτη µέλη να µπορούν να αποκλείσουν εκτάσεις που µετατράπηκαν σε καλλιεργήσιµες µε αρνητικό πρόσηµο για το περιβάλλον (π.χ αναδασµοί). Συγκεκριµένα αναφέρεται:

Για τους τύπους παρεµβάσεων υπό µορφή άµεσων ενισχύσεων, το «επιλέξιµο εκτάριο» ορίζεται µε τρόπο ώστε να περιλαµβάνει οποιαδήποτε γεωργική έκταση της εκµετάλλευσης αποτελείται από:

i) κάθε γεωργική έκταση της εκµετάλλευσης που χρησιµοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους για την οποία ζητείται στήριξη για γεωργική δραστηριότητα ή, όταν η έκταση χρησιµοποιείται επίσης για µη γεωργικές δραστηριότητες, χρησιµοποιείται κατά κύριο λόγο για γεωργικές δραστηριότητες και η οποία είναι που διαθέτει ο γεωργός.

Όταν είναι δεόντως αιτιολογηµένες για περιβαλλοντικούς ή κλιµατολογικούς λόγους, τα κράτη µέλη µπορούν να αποφασίσουν ότι τα επιλέξιµα εκτάρια:

  περιλαµβάνουν επίσης ορισµένες εκτάσεις που χρησιµοποιούνται για γεωργικές δραστηριότητες µόνο κάθε δεύτερο έτος ή δεν συµπεριλαµβάνονται οι γεωργικές εκτάσεις που προκύπτουν από τη µετατροπή µη γεωργικών περιοχών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά