BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σε ΚΑΠ δεκαετίας τα κράτη-μέλη, επιπλοκές στη μεταβατική περίοδο

Μια συμφωνία πάνω στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ανάμεσα στις δύο ΚΑΠ φαίνεται ότι δεν είναι λιγότερο σύνθετη από ό,τι η συμφωνία πάνω στο σύνολο των σχεδιασμών της νέας επταετίας.

_2D2612AA-EC4D-1B43-BC83-6F0D07A2F356_

Πέτρος Γκόγκος

14
0

Πρόσφατα τα κράτη μέλη έδωσαν ένα ανεπίσημο πράσινο φως για διαπραγματεύσεις πάνω στην μεταβατική περίοδο ανάμεσα στα όργανα του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ωστόσο μένει μια πολύ βασική λεπτομέρεια να απαντηθεί: “τι νόημα έχει μια ΚΑΠ, όταν οι διαπραγματεύσεις για την αντικατάσταση της θα ξεκινήσουν μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια;”
Οι υπουργοί της ΕΕ εξακολουθούν να συζητούν για το αν θα επιλέξουν μια διετή μεταβατική περίοδο ή αν θα πρέπει να συμπιεστούν όλα μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κομισιόν. Ωστόσο, ακόμα και η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου συνδέεται στενά με τη συζήτηση γύρω από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για το οποίο αναμένεται πως τα πράγματα θα μπούνε σε μια σειρά αρκετά καθυστερημένα, λόγω και της εξέλιξης της πανδημίας.

Φαίνεται λοιπόν πως σε περίπτωση μεταβατικής περιόδου δύο ετών, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ για το διάστημα μετά το 2020 θα μπορούσε να αφορά και στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2028-2034 για το 2028-2034.

"Δεν θα ήταν λογικό να ξεκινήσει η επόμενη φιλόδοξη κατά τις προθέσεις ΚΑΠ το 2023 και να συζητηθεί ξανά ένα νέο μοντέλο το 2026", αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Από την άλλη, σε πρόσφατη γνωμοδότησή του, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποίησε για τους κινδύνους της μακράς διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου, καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση η υιοθέτησης του νομοθετικού πλαισίου μετά το 2020, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η εφαρμογή ενός πιo φιλόδοξου κεκτημένου.

Ωστόσο όλα δείχνουν πως η μεταβατική περίοδος του ενός έτους, είναι μάλλον απίθανη. Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα 6 Απριλίου, εκπρόσωποι των 27 κρατών μελών έδωσαν το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωβουλή σχετικά με τους μεταβατικούς κανονισμούς της ΚΑΠ στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), ένα προπαρασκευαστικό όργανο του Συμβουλίου Γεωργίας.

Η μερική εντολή δεν αποτελεί επίσημη διαδικασία, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως εργαλείο για την έναρξη συνομιλιών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον άλλο συννομοθέτη.

Η έγκριση του μεταβατικού καθεστώτος έχει μετατραπεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ πριν από την 1η Αυγούστου 2020, η οποία είναι η προθεσμία για την κοινοποίηση στην Επιτροπή πολλαπλών κρατών μελών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά