BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ανελαστική η Κομισιόν για ενισχυμένη αιρεσιμότητα σε περιβαλλοντικά της ΚΑΠ

Χωρίς ενισχυμένη αιρεσιµότητα σε αγροπεριβαλλοντικά µέτρα της επερχόµενης ΚΑΠ, οι φιλοδοξίες και οι βλέψεις της Πράσινης Συµφωνίας της Ευρώπης συνιστούν απλώς ένα κυριακάτικο κήρυγµα, υποστηρίζουν υψηλόβαθµα στελέχη της Κοµισιόν.

Agrotis-kipeutika

Πέτρος Γκόγκος

45
0

Σύµφωνα µε το Politico, η Ευρώπη θέλει να µετατραπεί σε παγκόσµιο ηγέτη στην πράσινη στροφή της οικονοµίας, και επιστρέφοντας από το καλοκαιρινό διάλειµµα, θα προσπαθήσει να δέσει καλύτερα το όραµά της µε το καθεστώς των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ. Αλλά ακόµη και πριν µπορέσουν οι Βρυξέλλες να θεσπίσουν σχετικό νοµοθετικό πλαίσιο για την Πράσινη Συµφωνία, αντιµετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από ορισµένες πρωτεύουσες και λόµπι του αγροτικού χώρου, που θέλουν να µαλακώσει τη στάση της, να µετριάσει τους στόχους της,  να αναθεωρήσει εντελώς τα σχέδιά της.

Αναθεώρηση

Έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, για παράδειγµα, τον περασµένο µήνα ζήτησαν να καταστούν οι πράσινοι στόχοι περισσότερο συµβουλευτικοί παρά δεσµευτικοί, ενώ µια οµάδα αγροτών µε µεγάλη επιρροή στη Γερµανία εργάζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο µε εντατικούς ρυθµούς για να κινητοποιήσει ένα µαζικό κίνηµα κατά της Πράσινης Συµφωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καθίσταται σαφές πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν να περιµένουν από τους αγρότες την «υποστήριξη µιας στρατηγικής που υπονοµεύει τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεών τους», προειδοποίησε ο Πέκα Πεσόνεν, επικεφαλής του λόµπι Copa-Cogeca, τον Μάιο. Κάπως έτσι, όσο µάλιστα η πίεση ενισχύεται σε πολιτικά κέντρα µε µεγαλύτερη επιρροή, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφκσι, παραδέχθηκε ότι τα σχέδια των Βρυξελλών θα µπορούσαν να «αναθεωρηθούν» εφόσον απειλούν την ανταγωνιστικότητα ή την επισιτιστική ασφάλεια. Ωστόσο, όσοι στόχοι δεν µείνουν πίσω, αναµένεται ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Μια συζήτηση σχετικά µε το πόσο µακριά θα ωθήσει τους αγρότες σε περιβαλλοντικά µέτρα - και πόση χρηµατοδότηση θα χρειαζόταν για την επίτευξη ορισµένων στόχων – δεν θα µπορούσε παρά να είναι ατέρµονη. Καταλύτης σε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση αποτελεί η πανδηµία του κορωνοϊού, η οποία έχει συµπιέσει τα κέρδη των αγροτών, προκαλώντας την ανάγκη για µέτρα έκτακτης ανάγκης και χαλαρότερους κανονισµούς.

Οι δαπάνες της ΚΑΠ

Ωστόσο, οι σηµαντικές πράσινες δαπάνες στην ΚΑΠ που θα παραµείνουν και θα ενισχυθούν, «πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους», εκτιµά ο Καρλ Φάλκενµπεργκ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Επιτροπής.

 

Σε δεύτερη µοίρα οι περιβαλλοντικές πολιτικές για την γερµανική προεδρεία

Το ενδεχόµενο σχηµατισµού δύο παράλληλων συστηµάτων, της ΚΑΠ και της στρατηγικής Από το Αγρόκτηµα στο Πιάτο, αποκλείονται σε κάθε περίπτωση από τα κράτη µέλη, µε την Γιούλια Κλόκνερ, υπουργό Γεωργίας της Γερµανίας και προεδρεύουσα του Συµβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ µέχρι και τον ∆εκέµβριο, να παραδέχεται πως απλά θα ενσωµατωθούν κάποιες δράσεις της δεύτερης στην πρώτη. Μάλιστα η ίδια έχει δηλώσει πως επειδή οι στόχοι της Πράσινης Συµφωνίας είναι αρκετά αόριστες και συνεπώς «στόχος της γερµανικής προεδρίας είναι να πετύχουµε όσο περισσότερη πρόοδο µπορούµε, κυρίως στο κοµµάτι της ΚΑΠ».  Από την πλευρά της η Κοµισιόν θεωρεί πως τα οικοπρογράµµατα (eco-schemes) είναι τα εργαλεία που θα συνδέσουν την Πράσινη Συµφωνία µε την ΚΑΠ, ζητώντας από τα κράτη µέλη συγκεκριµένα µέτρα που θα εξετάσει προκειµένου να εγκρίνει ή να απορρίψει την χρηµατοδότησή τους µέσω της επερχόµενης ΚΑΠ, κάτι που στο τελευταίο Συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας, απορρίφθηκε από τα κράτη µέλη.

 

Έτοιµοι για ξεσηκωµό οι Ευρωπαίοι αγρότες

Ο τρόπος µε τον οποίο οι στόχοι της Πράσινης Συµφωνίας θα µπορούσαν να επηρεάσουν τα οικονοµικά και την ανταγωνιστικότητα των αγροτών θα είναι ένα από τα βασικά θέµατα για µια σειρά αξιολογήσεων επιπτώσεων που ξεκινούν τώρα στις Βρυξέλλες.

Η Γιούλια Κλόκνερ, έχει δεσµευτεί πως εάν «προκύψουν πρόσθετα βάρη» λόγω των πράσινων σχεδίων, «πρέπει να υπάρχει επαρκής αποζηµίωση» για τους αγρότες.

Άλλωστε οι διαµαρτυρίες για το κόστος των πράσινων κανόνων έβγαλαν τρακτέρ στους δρόµους του Βερολίνου, του Παρισιού και της Χάγης τον τελευταίο χρόνο, και όσο ο καιρός κρυώνει, στόχος είναι να βγουν ακόµα περισσότερα.

«Προωθούµε ένα δίκτυο αγροτών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ετοιµαζόµαστε να κάνουµε µια µεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά της Πράσινης Συµφωνίας», δήλωσε ο Μάρκους Βιαντέν από το κίνηµα «Land Creates Connection», το οποίο οργάνωσε τις διαµαρτυρίες της Γερµανίας και που εργάζεται επίσης ως ανεξάρτητος σύµβουλος για την παρασκευή φυτοπροστατευτικών σε µεγάλη πολυεθνική.

Αξίζει να σηµειωθεί πως τα αγροτικά λόµπι της Ευρώπης έχουν καταφέρει να ακυρώσουν αρκετές «φιλόδοξες» πολιτικές τα τελευταία χρόνια, µε τελευταία µια οδηγία-πλαίσιο για την προστασία του εδάφους που δεν κατάφερε ποτέ να βγει από τα συρτάρια των Βρυξελλών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά