BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Agile, Φεραία Γη και Centaur στις επαφές Τσίπρα στο Βόλο

Πρόκειται για επιχειρηματίες δεύτερης γενιάς που αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό και Start ups.

Agile, Φεραία Γη και Centaur στις επαφές Τσίπρα στο Βόλο

2
0

Περιοδεύοντας στη Θεσσαλία, στο περιθώριο του 4ου Περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, 2ης γενιάς οι οποίοι αναπτύσσουν εξαγωγικό δυναμισμό και Start ups που αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες του Βόλου, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, στο πρώην εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, οι επιχειρηματίες που συνάντησε εκπροσωπούν την άλλη Ελλάδα, της παραγωγής και της καινοτομίας.

Για τις αμιγώς του αγροτικού τομέα, οι επαφές του περιελάμβαναν την Agile Agriculture Technologies (Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γεώργιος Βαρβαρέλης, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί), η οποία αναπτύσσει συστήματα και αυτοματισμούς ακριβείας για τη γεωργία. Συγκεκριμένα, ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης το οποίο τοποθετείται πάνω στα τρακτέρ.

Το σύστημα καταγράφει τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού και αποφασίζει πόσο λίπασμα πρέπει να πέσει σε κάθε σημείο του σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί που το χρησιμοποίησαν είχαν αύξηση στην παραγωγή τους από σιτάρι της τάξης του 12%, μείωση στη χρήση λιπάσματος (οικονομία και προστασία περιβάλλοντος) κατά 5% και αύξηση των ποσοστών πρωτεΐνης κατά 15%. Η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρώτα βήματα πωλήσεων.


Επίσης, ενημερώθηκε για τα επιτεύγματα της «Φεραία Γη» από τον Μπάμπη Αραμπατζή, (Γεωπόνος), που δραστηριοποιείται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια στο Βελεστίνο Μαγνησίας, από το 2005.Η «Φεραία Γη» εξάγει σε 8 Ευρωπαϊκές Χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κλπ) και 4 πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά (εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί πάνω από 92% του συνολικού όγκου). Βασικά προϊόντα η Ρίγανη και το Τσάι του Βουνού, πάνω 100 τόνους εξαγωγή το 2017. Κατέχει δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το Προϊόν «Τσάι του Βουνού» για την μέθοδο παρασκευής του ροφήματος, ενώ από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ, παράγει το πρώτο αιθέριο έλαιο Βιομηχανικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

Παρών στην συνάντηση και η CENTAUR (Σωτήρης Μπαντάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014 στο Βόλο. Πρόκειται για μία επιχείρηση του κλάδου του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things) που δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech). Προσφέρει λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά..

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ασύρματοι αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης - προγράμματα) βοηθούν στην διεξαγωγή απεντομώσεων με ακρίβεια καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων. Όλο αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας προσβάσιμης από smartphone, tablet κλπ. Η εταιρεία, το 2016 προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 εκατ. δολαρίων από κοινοπραξία επενδυτών από Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν και η δημιουργία της Centaur Analytics Inc (επέκταση της εταιρείας) στις ΗΠΑ, με σκοπό την ταχεία διείσδυση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια αγορά. Εργάζονται 17 επιστήμονες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία