Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου λέει η Π.Ε.Τε.Τ.

Η χρήση φωσφορικών αλάτων δεν επιτρέπεται στο γύρο σύμφωνα με τον Κανονισμό 1333/2008.

0
0

Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ, λέει η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων,  με αφορμή την πρόταση χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα τύπου Doner, Kebab με την οποία δεν συμφώνησε η ελληνική πλευρά.

Με αφορμή το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, ο υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής Π.Ε.Τε.Τ. Νίκος Γιώνης τονίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 91) αναφορικά με την ταξινόμηση, τις προδιαγραφές και τους ορισμούς των προϊόντων με βάση το κρέας και παρασκευασμάτων κρέατος , τα πρόσθετα που επιτρέπονται για την παραγωγή του γύρου είναι αυτά που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Η χρήση λοιπόν των φωσφορικών αλάτων δεν επιτρεπόταν, ούτε επιτρέπεται στη χρήση του γύρου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Ιστορικά η χρήση των φωσφορικών είχε εγκριθεί σύμφωνα με τον Κανονισμούς

-  1129/2011 σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος (breakfast sausages) ,

-  601/2014 στα κάτωθι προϊόντα (Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraadκαι burger meat με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λαχανικά και/ή δημητριακά 4 % αναμεμειγμένα μέσα στη μάζα του κρέατος και στο φινλανδικό γκρίζο παστό χοιρομέρι των Χριστουγέννων) και στον

-  871-2017 στα ακόλουθα τσεχικά παρασκευάσματα κρέατος: Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása και Syrová klobása

Η χρήση φωσφορικών αλάτων γίνεται για τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης και την αύξηση της συνδετικής ικανότητας των παρασκευασμάτων κρέατος είτε ως υγραντικών μέσων για την αποφυγή της απώλειας των χυμών του κρέατος κατά τη διάρκεια περαιτέρω επεξεργασίας, ιδίως μετά την έγχυση άλμης.

Η χρήση των φωσφορικών είχε προταθεί για επέκταση χρήσης αυτών των προσθέτων σε προϊόντα τύπου Doner , Kebab κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε η ελληνική πλευρά.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ.».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία