Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Μεγάλο πρόβλημα καρπόδεσης και σχινοκαρπίας στις ελιές της Κρήτης

Έντονα προβλήματα καρπόδεσης λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μεγάλης ανομβρίας, αλλά και σχινοκαρπίας παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρα της Κρήτης, τονίζει ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου...

Η ελιά θέλει τώρα τα αζωτούχα της

0
0

Στην ερώτησή του προς τον Βαγγέλη Αποστόλου σημειώνει ότι οι μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης είναι απροστάτευτοι και σε απόγνωση.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ολόκληρη η Κρήτη έχει πρόβλημα με την καρπόδεση και την σχινοκαρπία, όπως διαπιστώνουν οι ελαιοπαραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί.

Λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και της μεγάλης ανομβρίας, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων στην Κρήτη έχει τεράστιο πρόβλημα, ενώ έντονα εμφανίζεται και η σχινοκαρπία.

Αρχικά, το πρόβλημα εντοπίστηκε στις βόρειες περιοχές του νομού Ηρακλείου και στη συνέχεια προβληματική καρπόδεση και σχινοκαρπία εντοπίστηκε στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές του νομού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και στον Δήμο Βιάννου, όπου μικροί και μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αφού για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, η παραγωγή του λαδιού θα είναι μειωμένη.

Επειδή στην Κρήτη ήδη δύο χρόνια τώρα υπήρξε μέτρια παραγωγή.

Επειδή η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους τομείς του αγροτοδιατροφικού τομέα με σαφή επίδραση στον δευτερογενή.

Επειδή οι παραγωγοί του νησιού,  πρέπει να αποζημιωθούν για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος τους.

 

Ερωτάσθε κύριε υπουργέ:

-Ποια μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να ανακουφιστούν οι μικροί και οι μεσαίοι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις στους δικαιούχους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι και φέτος θα έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών;».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire