Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με «κηδειόχαρτο» η διάσωση της άλλοτε κραταιάς ΕΑΣ Πεζών

Άλλη μια συνεταιριστική οργάνωση με τεράστια ιστορία και συμβολή στην αγροτική ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής, η Ένωση Πεζών, παίρνει το δρόμο της συγκεκαλυμμένης ιδιωτικοποίησης, με το πρόσχημα της διάσωσης.

Με «κηδειόχαρτο» η διάσωση της άλλοτε κραταιάς ΕΑΣ Πεζών

0
0

Οι τελευταίες πληροφορίες  θέλουν την εμπορική λειτουργία της ΕΑΣ Πεζών να περνάει στο εξής στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται με δυσκολίες στη διανομή τροφίμων. Η εξέλιξη πάντως που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μήπως μέσα απ’ αυτή την ιδιότυπη συμφωνία γίνεται παράλληλα προσπάθεια για τη διάσωση και της ΕΛΓΕΚΑ, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει συρρικνωθεί στα 5,8 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η συμφωνία που υπογράφθηκε την περασμένη εβδομάδα προβλέπει κατ’ ουσία μια ρύθμιση των χρεών της Ένωσης προς την τράπεζα Πειραιώς που φθάνουν τα 34 εκατ. ευρώ, με διαγραφή της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Πεζών είχε ενταχθεί στο άρθρο 99 για προστασία από τους πιστωτές και επί δύο χρόνια έκανε προσπάθειες διαπραγμάτευσης για τη σωτηρία της πριν καταλήξει στη παραπάνω συμφωνία.

 

Προφίλ της ΕΑΣ Πεζών

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Δραστηριοποιείται με δύο βασικά προϊόντα: κρασί και ελαιόλαδο και αποτελεί πρότυπη οργάνωση στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο από το 1933.

Ένα όνομα που έχει ταυτιστεί με σχέσεις ζωής με τον καταναλωτή, το περιβάλλον, τη γεωργική πρώτη ύλη, το τελικό προϊόν και τον ίδιο τον παραγωγό. Χαρακτηριστικά όπως ποιότητα, παράδοση, αξιοπιστία, υγιεινή διατροφή, ευημερία, πρόοδος αποτελούν βασικές αρχές της Ένωσης Πεζών.

Σχέση ζωής με τον καταναλωτή:

Παραγωγή ασφαλών προϊόντων εγγυημένης ποιότητας και προέλευσης.

Έλεγχος του προϊόντος από το χωράφι στο ράφι με αποτέλεσμα τις προσιτές τιμές.

Σχέση ζωής με το περιβάλλον:

Επένδυση σε πρότυπες μονάδες τυποποίησης σε χάρτινες ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Ανάπτυξη αγροτικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε μη βεβαρημένες εκτάσεις στην επαρχία.

Διατηρεί ζωντανό τον κλάδο της ελαιοκομίας και της αμπελουργίας.

Σχέση ζωής της γεωργικής πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος:

Καθοδήγηση των παραγωγών μας μέσω πρακτικών ορθής καλλιέργειας σε όλα τα στάδια της παραγωγής με αποτέλεσμα τη βέλτιστη δυνατή απόδοση της παραγωγικής δραστηριότητας και την εξασφάλιση του υψηλότερου επιπέδου ποιότητας.

Για μας η φύση αποτελεί πηγή πλούτου.

Σχέση ζωής με τον ίδιο τον παραγωγό:

Απορροφώντας την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείψουν τη γη που πονούν και νοιάζονται.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ οινοποιεί ετησίως 15.000 τόνους οινοστάφυλα ενώ στα 2 ιδιόκτητα ελαιουργεία της αλέθονται 6.000 τόνοι ελαιόκαρπου. Η εμφιάλωση του ελαιολάδου αγγίζει τους 2.000 τόνους ετησίως ενώ του κρασιού 8.000 τόνους. Η πρωτότυπη συσκευασία Tetra Pak ξεπέρασε πέρυσι τους 4.000 τόνους σε κρασί και λάδι. Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ κατέχει, για τη διανομή των προϊόντων της, ιδιόκτητες αποθήκες 10.000 μ2, σε 3 κέντρα χειρισμού ετοίμων προϊόντων στρατηγικά τοποθετημένα ανά την επικράτεια, καθώς και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών ο οποίος αποτελείται από 28 οχήματα.

Ο αριθμός των υπαλλήλων της ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΖΩΝ ανέρχεται σε 130 ενώ το εποχιακό προσωπικό ξεπερνά τα 300 άτομα σε περιόδους αιχμής. Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από 45 αντιπροσώπους-αγρότες με τετραετή θητεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 5 αγρότες της περιοχής με πολυετή εμπειρία στον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο. Είναι αιρετό ενώ στις συνεδριάσεις συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Φραγκιαδουλάκης Γεώργιος

Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπέρκης Εμμανουήλ

Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τζανάκης Δημήτριος

ΜΕΛΟΣ: Κριτσωτάκης Γεώργιος

ΜΕΛΟΣ: Φιαγκουσάκης Κωνσταντίνος

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Κουμαντάκης Γεώργιος

 

Μια φορά κι έναν καιρό….

Η ιστορία αυτή θα σας φανεί παράξενη γιατί δεν έχει όπως οι άλλες που διαβάσατε ή ακούσατε ως τώρα, αρχή και τέλος.  Έχει μονάχα αρχή. Γιατί τα Θαυματοχώρια είναι ακόμα ζωντανά.  Και η ζωή δεν έχει τέλος…

Ήρωες της ιστορίας μας είναι 10 θαυμαστά χωριά: Αγιές Παρασκιές, Άγιος Βασίλειος, Βαρβάροι (ή Μυρτιά), Καλλονή, Καταλαγάρι, Κελλιά, Κουνάβοι, Μελέσσες, Πεζά, Χουδέτσι.

Χρόνια και χρόνια ζούσαν τα Θαυματοχώρια την απλή ζωή τους με σκληρή δουλειά χωρίς δίκαιη ανταμοιβή.  Ώσπου βρέθηκαν κάποιοι πρωτεργάτες και βρήκαν τη λύση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.  Γιατί όπου υπάρχει καλή θέληση, φρονιμάδα και προθυμία για μονιασμένη δουλειά, βρίσκεται ο τρόπος για πρόοδο.  Μέχρι τότε, κάθε χωριό είχε το συνεταιρισμό του, που όμως ήταν μικρός και ανήμπορος.  Η σκέψη των πρωτεργατών ήταν απλή και λογική.  Έπρεπε όλοι να δουν και να πιστέψουν αυτό που ήταν ολοφάνερο, ότι, αν ενώνονταν οι συνεταιρισμοί των δέκα χωριών σε μια Ένωση, θα γίνονταν πιο δυνατοί.  Έτσι δεν άργησε να γίνει η ΕΝΩΣΗ ΠΕΖΩΝ: ο νους και η ψυχή όλων μαζί των Θαυματοχωριών.

«Υποστηρίζετε τόν Συνεταιρισμόν καί τήν 'Ενωσίν σας. Είναι οί βοηθοί σας καί οί προστάτες σας. 'Οσάκις σάς κατηγορούν τόν Συνεταιρισμόν σας ή τήν Ένωσιν ζητήσετε καί θά βρήτε πάντοτε πώς αύτός πού τούς κατηγορεί έχει συμφέρον νά είναι έναντίον τού Συνεταιρισμού ή τής 'Ενώσεώς σας. 'Οταν έχετε παράπονα μή τά συζητάτε στά καφφενεία γιατί πολλαίς φοραίς έχετε άδικο, καί τότε κάνετε κακό στόν έαυτόν σας, τόσο μεγάλο κακό, πού δέν μπορεί νά σάς τό κάνη μηδέ ό μεγαλύτερος έχθρός σας. Γιά κάθε παράπονο καταφεύγετε άμέσως στόν Συνεταιρισμόν ή στην 'Ενωσιν».

 Στο «Βιβλιάριο του Πρώτου Συνεταιριστή», που αρχές του 1933 έπαιρναν στα χέρια τους οι αγρότες των Θαυματοχωριτών, οι παραπάνω 91 λέξεις αποτελούσαν κάτι σαν ένα μικρό μανιφέστο. Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος της ομάδας των δραστήριων Κρητικών, που στο ξεκίνημα της ίδιας χρονιάς, προσυπέγραφαν την ίδρυση της Ενωσης Πεζών, με πρόεδρο τον Μιχαήλ Οικονομίδη και διευθυντή τον Κωνσταντίνο Καλεμικεράκη.

 

Προφίλ ΕΛΓΕΚΑ

Η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε είναι η μεγαλύτερη ελληνική εμπορική επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά στον κλάδο των τροφίμων από το 1974. Παρέχοντας στους συνεργάτες, πελάτες και προμηθευτές της ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμπορικών υπηρεσιών στους τομείς των Πωλήσεων, Marketing, Trade Marketing και Logistics, η ΕΛΓΕΚΑ αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κρίκο στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Λειτουργώντας με φιλοσοφία «θυγατρικής» των προμηθευτών με τους οποίους συνεργάζεται, μέσα στους πρωταρχικούς της στόχους είναι η επιτυχημένη ανάπτυξηκαι καθιέρωση στην ελληνική αγορά των προϊόντων τα οποία χειρίζεται.

Με μακρά εμπειρία, τεχνογνωσία και βαθιά γνώση της αγοράς και του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται, ισχυρή υποδομή σε ανθρώπους, συστήματα και εξοπλισμό, η ΕΛΓΕΚΑ παρέχει στους προμηθευτές της ποικιλία υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Για τους προμηθευτές, η ΕΛΓΕΚΑ είναι η δική τους Θυγατρική Εταιρεία Μεταβλητού Κόστους, διότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση κεφαλαίων σε επενδύσεις αναφορικά με την δημιουργία και λειτουργία υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που απολαμβάνουν.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία