BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Υψηλές αρμοδιότητες στην DG AGRI λένε Ευρωπαίοι αγροτοσυνεταιριστές

Την ανάγκη διατήρησης στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας ζητήματα γεωργίας και δασοκομίας, καθώς και την επαρκή οικονομική στήριξη των αγροτών μέσω της ΚΑΠ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος ζητούν με ανοιχτή επιστολή οι πρόεδροι των κεντρικών ευρωπαϊκών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων COPA και COGECA, από τους υποψήφιους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν προταθεί από τα πολιτικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει των ευρωεκλογών.

Joachim-Rukwied

6
0

Μάλιστα οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή, Γιόακιμ Ρουκβιντ, πρόεδρος της Copa, και Τόμας Μάγκνουσον, πρόεδρος της Cogeca, τονίζουν πως θα πρέπει η Γενική Διεύθυνση γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) να διατηρήσει τη στρατηγική ευθύνη για τις σχετικές με την γεωργία πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται: «Θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες συζητήσεις σχετικά με την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, το χαμηλό γεωργικό εισόδημα, την αστάθεια της αγοράς και την κλιματική αλλαγή. Εμείς, ως Ευρωπαίοι αγρότες και συνεταιρισμοί, γνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να κατευθυνθούμε σε αυτά τα δύσκολα ζητήματα και να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που σημειώνονται. Εμείς, ως Ευρωπαίοι αγρότες και συνεταιρισμοί, επιδιώκουμε να προσφέρουμε τον τύπο γεωργίας που αναμένουν και ζητούν οι πολίτες μας: η γεωργία που παρέχει υψηλό επίπεδο επισιτιστικής ασφάλειας και υψηλά πρότυπα ποιότητας, ευημερίας, βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σας καλούμε να διατηρήσετε τη γεωργία και τη δασοκομία στην κορυφή όλων των προγραμμάτων της ΕΕ. Αυτό είναι απαραίτητο δεδομένου του δυναμικού της γεωργίας ως προς τις διατομεακές δυνατότητες. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει βιολογική οικονομία και πρωταθλητής απομόνωσης του άνθρακα χωρίς τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωντανή αγροτική Ευρώπη και να διασφαλίσουμε ένα δυναμικό εμπορικό ισοζύγιο χωρίς τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της Ευρώπης; Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι η πολιτική που υποστηρίζει τους ευρωπαίους αγρότες στην επίτευξη αυτών των στόχων. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί και άλλες γεωργικές και δασοκομικές επιχειρήσεις σε όλη την ποικιλομορφία τους διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία αυτή. Η ΚAΠ, ως ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών της ΕΕ, είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ της γεωργίας και της κοινωνίας και μεταξύ της Ευρώπης και των αγροτών της. Στο πλαίσιο αυτό, η υπηρεσία γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Επιτροπής (DG AGRI) πρέπει να διατηρήσει τη στρατηγική της ευθύνη για τις πολιτικές της ΕΕ για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη και να συνεχίσει ως ηγετική ΓΔ σε όλες τις πτυχές της ΚΑΠ.

Αντίθετα με κάποιες προτάσεις, πιστεύουμε ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της DG AGRI πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ευρωπαίων αγροτών και των γεωργικών συνεταιρισμών. Πράγματι, η DG AGRI συμβάλλει σημαντικά σε πολλές από τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, καθώς και την εσωτερική αγορά. Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση αποτελεσματικής και συντονισμένης εφαρμογής αυτών των πολιτικών.

Η Copa και η Cogeca απευθύνουν έκκληση στους μελλοντικούς ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα τροφοδοτήσει το μέλλον της Ευρώπης. Τα τελευταία 60 χρόνια, η Κοινή Γεωργική Πολιτική υπήρξε η κόλλα που συγκρατεί μαζί το ευρωπαϊκό έργο και τη γεωργία.

Μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή γεωργία και η ισχυρή γεωργία χρειάζεται την Ευρώπη!».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία