Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Kλείνουν τα πούρα Ποταμιάς λόγω φόρων και γραφειοκρατίας

Η υψηλή φορολογία έφερε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση τον αγροτικό συνεταιρισμό «Η Ποταμιά» και η γραφειοκρατία τον αποτελειώνει.

Kλείνουν τα πούρα Ποταμιάς  λόγω φόρων και γραφειοκρατίας

0
0

Η πρώτη μονάδα παραγωγής πούρων στην Ελλάδα κινδυνεύει να βάλλει οριστικό λουκέτο. Για περίπου ενάμιση χρόνο έχει σταματήσει τη λειτουργία της, κι αυτό διότι η λειτουργία του εργοστασίου ήταν ασύμφορη λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έτσι αποφασίστηκε η επέκταση του εργοστασίου σε ξένες αγορές, εξάγοντας δηλαδή τα προϊόντα της.  Ωστόσο κάτι τέτοιο χρειάζεται άδεια, την οποία ακόμη περιμένουν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η «Ποταμιά» βρίσκεται στην Ελασσόνα, παράγει τα πούρα Domenico και είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής πούρων στην Ελλάδα. Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004, και από τότε παρήγαγε ετησίως 25.000 χειροποίητα πούρα και 200.000 pouritos και cigarillos.

«Διαπιστώσαμε ότι μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή θα προχωρούσαμε σε εξαγωγές ή θα κλείναμε. Επειδή, όμως, δεν είχαμε άδεια εξαγωγών, περιμένουμε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία από το υπουργείο οικονομικών, μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Γιάννης Τσούτσος, διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού παραγωγών πούρων «Η Ποταμιά», με έδρα το Δομένικο, όπου και γίνεται η επεξεργασία και κατασκευή των πούρων και των cigarillos (σιγαρίλος).

Σύμφωνα με τον κ.Τσούτσο, η επαναλειτουργία της επιχείρησης «σκοντάφτει» και στην εγγύηση 300.000 ευρώ υπέρ Δημοσίου που απαιτείται να κατατεθεί αφού το ποσό είναι αδύνατον να βρεθεί.

«Η επιχείρησή μας δεν ήταν ούτε ζημιογόνα αλλά ούτε και κερδοφόρα γιατί βάζαμε πολύ προσωπική εργασία. Μετά, όμως, την οικονομική κρίση και την υψηλή φορολογία, το δίλημμα για μας ήταν ή εξαγωγές ή κατεβάζουμε "ρολά"» εξηγεί ο κ. Τζούτσος διευκρινίζοντας ότι στην παραγωγή πούρων και cigarillos απασχολούνταν 35 άτομα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία