Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Σε κινεζικά καταστήματα αρχές 2019 ο κρόκος Κοζάνης

Το αργότερο στις αρχές του 2019, εάν όχι νωρίτερα, αναμένεται ο κρόκος στα ράφια των καταστημάτων στην Κίνα, μετέφερε ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

akrokoskozanhs

0
0

«Φαίνεται ότι τελικά οδηγείται σε αίσιο τέλος η δύσκολη και επίπονη διαδικασία που βιώνουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια για να εισέλθουμε στην αγορά της Κίνας. Επί τέσσερις ημέρες, η κινεζική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Κοζάνη από τις 31/10, μας πέρασε από κόσκινο και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του 2019, τελικά ο κρόκος μας θα εισαχθεί ως μπαχαρικό στη μακρινή και αχανή αγορά της Κίνας», σημείωσε ο κ. Πατσιούρας.

 Κάνοντας γνωστό ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού στην Κίνα «τα τελευταία τρία χρόνια έκανε όλες τις επενδύσεις και άλλες κινήσεις που απαιτούνται, για την επιτυχία του εγχειρήματος εισαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα», ο κ. Πατσιούρας πρόσθεσε: «Αυτό που μένει, είναι να στείλουν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάποια τελευταία έγγραφα που ζήτησε η κινεζική αντιπροσωπεία στη σημερινή μας σύσκεψη στην Αθήνα. Όπως μας είπαν, με το που πάρουν αυτά τα τελευταία έγγραφα, σε 20 ημέρες θα βγάλουν και την εξαγωγική άδεια που χρειαζόμαστε».


Σε ερώτηση σχετικά με την εμπειρία του από την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κοζάνη, ο κ. Πατσιούρας απάντησε: «Κυριολεκτικά είναι απαιτητικοί και μας πέρασαν από λεπτομερή έλεγχο στα πάντα. Ζητούσαν έγγραφα για το παραμικρό. Σε όλα όμως ανταποκριθήκαμε με επιτυχία και πλήρη ετοιμότητα.» Την κινεζική αντιπροσωπεία απάρτιζαν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και του τελωνείου της Κίνας, που αποτελεί έναν ελεγκτικό μηχανισμό που επιβλέπει τα χωράφια, τους παραγωγούς, τους χώρους του Συνεταιρισμού, έχει επαφές με την αυτοδιοίκηση και το Τελωνείο της Κοζάνης.


Η κροκοκαλλιέργεια σε αριθμούς


Σε 6.000 ανέρχονται σήμερα τα στρέμματα - με τα 1.000 να είναι βιολογικής καλλιέργειας - στα οποία καλλιεργείται κρόκος, προσφέροντας εισόδημα σε 1.000 οικογένειες, ενώ η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 50%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας φέτος. Έτσι, η παραγωγή θα κυμαίνεται στους 2 τόνους, «ευτυχώς έχουμε αποθέματα και έτσι μπορούμε με συνέπεια να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες που ήδη έχουμε, αλλά και όσους προκύψουν», σημείωσε ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στις αγορές των Αμερικής και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.


Ένα κιλό κρόκου πωλείται από 1.350 έως και 1.500 ευρώ. Ένα στρέμμα αποδίδει από 700 γραμμάρια ως και ένα κιλό. Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Η γη στην οποία θα καλλιεργηθεί θα πρέπει να είναι ξηρή, ασβεστώδης, επίπεδη και χωρίς δένδρα. Το έδαφος απαιτείται να είναι καλά στραγγιζόμενο, ώστε να απομακρύνεται το νερό και να αποφεύγονται πιθανές προσβολές μυκήτων στους βολβούς που θα είχαν ως αποτέλεσμα το σάπισμά τους. Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο και η διαδικασία αφορά την τοποθέτηση των βολβών σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών και σε απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους.


Η συγκομιδή διεξάγεται το διάστημα από τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Το λουλούδι του φυτού ανοίγει την αυγή και πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν λιγότερο πάνω στο φυτό, διότι μαραίνεται γρήγορα και τα στίγματα χάνουν το χρώμα και το άρωμα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συγκομιδή γίνεται από το ξημέρωμα έως τις 10:00 το πρωί.


Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85.000 λουλούδια για να συγκεντρωθεί ένα κιλό από φρέσκα στίγματα κρόκου. Μετά το τέλος της συγκομιδής, τα στίγματα χρειάζεται να αποξηρανθούν για να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο φρέσκος κρόκος χάνει περίπου τα 4/5 του αρχικού του βάρους και αποκτά το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Από ένα κιλό φρέσκα στίγματα κρόκου το τελικό προϊόν είναι 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων. Τα αποξηραμένα στίγματα, για να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους, πρέπει να αποθηκευτούν και να προστατευθούν από την υγρασία, το ηλιακό φως και τη θερμότητα.

 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ / φωτογραφία: Shutterstock, kathimerini.gr

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία