BACK TO
TOP
Προσωπογραφίες

Τάσος Τζήκας: Μεγάλος μπαλαδόρος

Ένα από τα λίγα ανεκπλήρωτα όνειρα του Τάσου Τζήκα, είναι ότι δεν έγινε ποτέ ποδοσφαιριστής, παρότι το ήθελε πολύ. Αυτό, ωστόσο, ουδόλως τον απέτρεψε από το να παίζει καλή… μπάλα. Και μάλιστα, σε κάθε είδους… γήπεδο! Κυριολεκτικώς, καθώς με κάθε ευκαιρία πάει για 5x5 με φίλους του και αρέσκεται πολύ να τους κάνει καζούρα, κάθε φορά που σκοράρει. Αλλά και μεταφορικώς, γιατί συνήθως… σκοράρει και σε άλλα… τερέν.

Τάσος Τζήκας: Μεγάλος μπαλαδόρος

6
0

Βλάχος στην καταγωγή, από όπου μάλλον κληρονόμησε το δημιουργικό του πείσμα, ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, (που από σήμερα «φοράει» τα γιορτινά της, στις αποχρώσεις της… Αστερόεσσας, καθώς «Τιμώμενη Χώρα» της 83ης διοργάνωσης είναι Αμερική. Μια επιλογή ορόσημο κατά πώς φαίνεται για τη μετέπειτα ιστορία του θεσμού της ΔΕΘ), είναι μια πολυσχιδής κι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, πλην, όμως, με… βεληνεκές, που ξεφεύγει από τα στενά όρια της γενέτειράς του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ταυτόχρονα με τα «κλειδιά» του εκθεσιακού φορέα κρατά, επίσης, κι εκείνα της «Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης», που αποτελεί ένα από τα πολλά προσωπικά στοιχήματα που έβαλε στη ζωή του και το κέρδισε, αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος -τον «κομπιουτεράδων» της χώρας δηλαδή- με έδρα στην Αθήνα.

Πρακτικό μυαλό, όντας απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου, με σχεδόν 30κονταετή θητεία στο σκληρό κόσμο του επιχειρείν ως επιτυχημένος manager, ο Τάσος Τζήκας διακρίνεται και για την πολιτική του σκέψη, που έλκει, μεν, τις ρίζες της στα εφηβικά και φοιτητικά του χρόνια, μεταξύ, δηλαδή, δικτατορίας και μεταπολίτευσης, αλλά «σφυρηλατήθηκε» με την μετέπειτα ενασχόλησή του με τα κοινά.

Μέσα σε αυτή τη μακρά διαδρομή, επιχείρησε να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης -και είναι από τα λίγα πράγματα που δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα…- ενώ φημολογείται πως του προτάθηκε να κατέβει υποψήφιος για την ευρωβουλή, με άγνωστο το τί συνέβη και δεν το πήρε απόφαση.

Οι δρόμοι του με τον Εθνικό Εκθεσιακό Φορέα «διασταυρώθηκαν» το 2011. Τη χώρα, τότε, κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Οι ισορροπίες που έπρεπε να κρατηθούν μεταξύ τοπικών βουλευτών (σ. σ. ήταν σύνηθες να «μοιράζονται» σε σφαίρες επιρροής οι διοικήσεις φορέων του δημοσίου), έφεραν τον Τάσο Τζήκα στο «τιμόνι» της ΔΕΘ, ως ευνοούμενο ενός εκ των δελφίνων εκείνου του ΠΑΣΟΚ. Η Helexpo ήταν τότε ξεχωριστή «δίδυμη» αδελφή και είχε άλλη διοίκηση.

Το «μαγαζί» δεν βίωνε και τις καλύτερες ημέρες του (σ. σ. είναι γνωστοί οι καβγάδες μεταξύ ΔΕΘ και Helexpo) εκείνη την περίοδο, αλλά σιγά – σιγά φαινόταν ότι πήγαινε να μπει μια τάξη. Έτσι, το 2013, οι ΔΕΘ ΑΕ και Helexpo AE, με την επιμονή του Τζήκα (και του έτερου Καππαδόκη, γενικού διευθυντή, Κυριάκου Ποζρικίδη), ξανάγιναν μια εταιρεία και το πρώτο μεγάλο στοίχημα είχε κερδηθεί, καθώς έλειψαν πλέον οι τριβές, διευθετήθηκαν τα χρέη της μιας εταιρείας προς την άλλη, προέκυψαν συνέργειες και εν πολλοίς μπήκαν οι βάσεις για τη μετέπειτα καλύτερη πορεία της επιχείρησης.

Η αθόρυβη, πλην αποτελεσματική δουλειά συνεχίστηκε. Αναμφίβολα και με λάθη. Αλλά το πρόσημο είναι θετικό. Ο αριθμός των κλαδικών εκθέσεων αυξήθηκε, οι εκθέτες άρχισαν να επιστρέφουν, οι ημέρες που το εκθεσιακό κέντρο έχει δραστηριότητα βελτιώθηκαν κατά 168%, η Γενική Έκθεση χρόνο με το χρόνο εμπλουτιζόταν και βελτίωνε τα μεγέθη της (από τους 80.000 επισκέπτες το 2012, πέρυσι έκλεισε με 260.000), επέστρεψε με επιτυχία ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας (το 2016 ήταν η Κίνα, το 2017 η Ρωσία, φέτος οι ΗΠΑ και το 2019 έχει κλείσει η Ινδία), υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με μεγάλους εκθεσιακούς οργανισμούς στην Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τα Βαλκάνια και σιγά σιγά η διεθνοποίηση της ΔΕΘ -ένα ακόμη στοίχημα αυτής της διοίκησης- έγινε πράξη. Έτσι, λοιπόν, ενώ οι κυβερνήσεις… έπεφταν στο διάστημα από το 2011 έως σήμερα, που λέει και το λαϊκό άσμα, ο Τάσος Τζήκας μένει ακλόνητος στη θέση του, δείγμα αναγνώρισης της συνεισφοράς του.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει ο «τιμονιέρης» της ΔΕΘ -Helexpo είναι αυτό της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, διότι γνωρίζει καλά ότι για να πάψει η εταιρεία να είναι ένας απλός εθνικός εκθεσιακός φορέας και να μετατραπεί σε περιφερειακό παίκτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αν μη τι άλλο, πρέπει να έχει σύγχρονες υποδομές. Ένα διεθνές εκθεσιακό κέντρο «state of the art», όπως αρέσκεται να λέει.

Εάν τη… γλιτώσει και στις επερχόμενες εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δει το όραμά του να παίρνει σάρκα και οστά. Διότι, ήδη, η ιδέα είναι κάτι περισσότερο από ώριμη. Το χωρικό σχέδιο έχει προχωρήσει και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019 να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που θα ανοίξει το δρόμο της υλοποίησης. Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα οριστεί το χρηματοδοτικό σχήμα για την έναρξη της κατασκευής του εμβληματικού τοπόσημου που, κατά τον κ. Τζήκα, μπορεί να αναδειχθεί το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια.

 

Βιογραφικό

Ο Τάσος Τζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958 και αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του οποίου υπήρξε πρόεδρος για πάνω από 15 έτη.

Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της Πληροφορικής και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις για τη διάχυση των νέων τεχνολογιών στη Περιφέρεια και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης και για την δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας με επιχειρήσεις και οργανισμούς του εξωτερικού. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εκτός από το ποδόσφαιρο του αρέσει να ακούει μουσική, να διαβάζει και να κάνει εκδρομές.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία