Η προετοιμασία του φαγητού, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Με-Νου για 5.000», που οργανώνει με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, η Διεθνής Περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, σε συνεργασία με το Μπορούμε, το WWF Eλλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ.α.  
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μένουν ανεκμετάλλευτα στο χωράφι επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος, εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος ή επειδή απλώς περισσεύουν
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 30% της αγροτικής παραγωγής, εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μένουν ανεκμετάλλευτα στο χωράφι επειδή δεν πληρούν τις προδιαγραφές του χονδρεμπορίου σχετικά με την όψη του προϊόντος, εξαιτίας του υψηλού κόστους συγκομιδής σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος ή επειδή απλώς περισσεύουν