BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Και τα αγροτικά στην πτώση των εμπορικών δεικτών ΠΟΕ α’ τριμήνου

Επιβράδυνση της ανάπτυξης του εμπορίου δείχνει ο σχετικός δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

wto-pinakas

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

27
0

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, η ταυτόχρονη πτώση αρκετών δεικτών σχετικά με το εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που μετράει τα αγροτικά εμπορεύματα, πρέπει να θορυβήσει και να θέσει σε ετοιμότητα τους χαράσσοντες πολιτική για ακόμη μεγαλύτερη πτώση σε περίπτωση που οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις δεν διευθετηθούν. 

Ο Δείκτης του ΠΟΕ για την ανάπτυξη του εμπορίου προκύπτει από 7 επιμέρους δείκτες διαμορφωτές. Οι ενδείξεις 100 δείχνουν αύξηση σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες τάσεις. Οι ενδείξεις μεγαλύτερες από 100 υποδηλώνουν αύξηση πάνω από την τάση, ενώ εκείνες κάτω από 100 υποδεικνύουν αύξηση κάτω από την τάση. Για το πρώτο τρίμηνο του 2019, πέντε από τους εφτά δείκτες διαμορφωτές έχουν πέσει κάτω από 100.

Η πιο πρόσφατη συνολική ένδειξη στο δείκτη (WTOI)  96,3 είναι η χαμηλότερη από τον Μάρτιο του 2010 και κάτω από την τιμή αναφοράς 100, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη τάσεων κάτω από την τιμή αναφοράς (100)στο πρώτο τρίμηνο. Η αδυναμία του γενικού δείκτη οφείλεται σε απότομη πτώση των επιμέρους δεικτών, οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται υπό πίεση από τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις. Οι δείκτες των εξαγωγικών παραγγελιών (95,3), των διεθνών αεροπορικών ναύλων (96,8), της παραγωγής και των πωλήσεων αυτοκινήτων (92,5), των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (88,7) και των γεωργικών πρώτων υλών (94,3) έχουν παρουσιάσει τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από την τάση, φτάνοντας ή ξεπερνώντας προηγούμενα ελάχιστα από την έναρξη της κρίσης. Μόνο ο δείκτης για τη διακίνηση λιμενικών δεξαμενών παρέμεινε σχετικά υψηλός στα 100,3, δείχνοντας αύξηση στην τάση.

Προσωρινοί παράγοντες μπορεί να έχουν επηρεάσει ορισμένους από τους δείκτες. Οι εισαγωγές και τα προσδοκώμενα τιμολόγια ΗΠΑ-Κίνας ενδέχεται να έχουν διατηρήσει τη ναυτιλία εμπορευματοκιβωτίων σε κάποιο βαθμό, ενώ τα τεχνικά προβλήματα στον γερμανικό τομέα αυτοκινήτων μπορεί να έχουν συμβάλει στην αδυναμία της αυτοκινητοβιομηχανίας και των πωλήσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατωτέρα τάση ανάπτυξης ενός δείκτη δεν συνεπάγεται αναγκαστικά μείωση των υποκείμενων στοιχείων.

Αυτή η διαρκής απώλεια δυναμικής υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της μείωσης των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες, μαζί με τους συνεχιζόμενους πολιτικούς κινδύνους και την οικονομική αστάθεια, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ευρύτερη οικονομική ύφεση. Ο ΠΟΕ υποβάθμισε τις εμπορικές προβλέψεις του τον περασμένο Σεπτέμβριο εν μέσω κλιμακωτών εμπορικών διαφορών και αυστηρότερων συνθηκών της αγοράς. Η ανάπτυξη του εμπορίου προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 3,7% το 2019 από το αναμενόμενο 3,9% το 2018, αλλά οι εκτιμήσεις αυτές θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω εάν οι εμπορικές συνθήκες εξακολουθούν να επιδεινώνονται. Ωστόσο, μεγαλύτερη βεβαιότητα και βελτίωση του πολιτικού περιβάλλοντος θα μπορούσε να επιφέρει μια ταχεία ανάκαμψη της ανάπτυξης του εμπορίου.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης του ΠΟΕ έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου σε σχέση με τις πρόσφατες τάσεις και δεν προορίζεται ως βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη, αν και αποτελεί ένδειξη της ανάπτυξης του εμπορίου στο εγγύς μέλλον. Στόχος του είναι να εντοπίσει τα σημεία καμπής και να μετρήσει τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης του εμπορίου. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει τις εμπορικές στατιστικές και τις προβλέψεις του ΠΟΕ και άλλων οργανισμών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία