Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έρχονται καλύτερες μέρες για τις τιμές στο ελαιόλαδο

Ένα μίνι ανοδικό ξέσπασμα είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν οι τιμές του ελαιολάδου στη διεθνή αγορά μέχρι και την έναρξη της συγκομιδής της νέας σοδειάς, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό Oil World, που έχει την έδρα του στη Γερμανία.

Ξέρουν από μάρκετινγκ οι ανταγωνιστές του ελληνικού ελαιολάδου

5
0
«Είναι πιθανό οι τιμές του ελαιόλαδου να ανακάμψουν κατά το υπόλοιπο της σεζόν, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων πριν αυτά αρχίσουν να αναπληρώνονται από τη νέα συγκομιδή», εκτιμά το Oil World. Και προσθέτει ότι, «η σημαντική μείωση στα αποθέματα που σημειώθηκε την τρέχουσα εμπορική περίοδο που ολοκληρώνεται σύντομα, εκτιμάται πως θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη διεθνή αγορά, αφού αναμένεται περιορισμένη αναπλήρωση τους από τη φετινή παραγωγή».

 

Ένας παράγοντας που σύμφωνα με την έκθεση έχει αλλάξει ελαφρώς τις ισορροπίες της αγοράς είναι η μείωση της ζήτησης από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) λόγω της λιτότητας. Οι καταναλωτές στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, τις κυριότερες καταναλώτριες χώρες του κόσμου σε ελαιόλαδο, στράφηκαν σε φθηνότερα φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κλπ), καθώς η οικονομική κρίση και η λιτότητα έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος τους, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του Oil World.

Όπως είναι όμως γνωστό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των εισαγωγών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία που αντισταθμίζουν την μείωση της κατανάλωσης από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ανάκαμψη παραγωγής

Οι τιμές για το μήνα Ιούλιο εξακολουθούν να είναι αυξημένες περίπου 17% πάνω από τη μέση τιμή 10ετίας, τονίζει το Oil World. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου εκ πιέσεως προβλέπεται να ανέλθει σε 2,46 εκατ. τόνους, κάτω από τα 3,44 εκατ. τόνους το 2011-12, σύμφωνα με το Oil World. Η ξηρασία στην Ισπανία έχει μειώσει την παραγωγή σε 614.000 τόνους από 1,6 εκατ. τόνους. Η παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται να αυξηθεί στους 3,3 εκατ. τόνους την περίοδο 2013-2014, σημαντικά υψηλότερη από την περσινή επίδοση των 2,46 εκατ. τόνων, αφού η ισπανική παραγωγή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως προβλέπει ο Γερμανικός Οργανισμός.


Χαμηλότερη η κατανάλωση στην Ευρώπη αλλά υψηλότερες οι τιμές

Οι τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου αναμένονταν να είναι τον Ιούλιο κατά μέσο όρο στα 3.560 δολάρια ο μετρικός τόνος, κάτω από τα 3.706 που ήταν τον Ιούνιο, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, όπως σημειώνει το Oil World. Η στροφή προς φθηνότερα έλαια είναι «πρωτοφανής» και έρχεται σε αντίθεση με την περίοδο 2005-06, τότε που ακόμα και με τιμές τόσο υψηλές όσο 5.000 δολάρια ανά τόνο υπήρξε μόνο μερική πτώση στην κατανάλωση ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. «Αυτή η σεζόν είναι διαφορετική και η εγχώρια κατανάλωση σε ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο και φοινικέλαιο έχει αυξηθεί», σύμφωνα με το Γερμανικό οργανισμό. «Λόγω της πτώσης ακόμα και της στοιχειώδους ζήτησης, η τιμή του ισπανικού παρθένου ελαιόλαδου είναι απίθανο να φθάσει ή να υπερβεί τα 4.000 δολάρια, κάτι που αρχικά αναμενόταν να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν».

Η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να υποχωρήσει στην πρωτοφανή ποσότητα των 270.000 τόνων -ή 13%- από το 1,74 εκατ. τόνους κατά την περίοδο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013, αναφέρει το Oil World.

Η τιμή τού προς παράδοση ελαιόλαδου για το Σεπτέμβριο έχει κατρακυλήσει κατά 19% φέτος, στα 2.240 ευρώ ο τόνος, στο Mercado de Futuros del Aceite de Oliva της Χαέν στην Ισπανία, που είναι η χαμηλότερη τιμή για την εν λόγω σύμβαση από πέρυσι τον Αύγουστο.

 

Τιμές σε Ισπανία-Ιταλία-Ελλάδα

Στην ισπανική αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,70 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας μικρή άνοδο. Το παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,39 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας σταθεροποιητικές τάσεις.

Για την Ιταλία, η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου έκλεισε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη, δηλαδή 3,04 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο, 2,18 για το λαμπάντε και 2,43 ευρώ για το παρθένο.
Αρκετά στάσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα, εκτός από μερικές ελαφρές διακυμάνσεις στην Κρήτη και Καλαμάτα, 2,72-2,80 ευρώ /κιλό για το έξτρα παρθένο, 1,88-2,00 ευρώ το λαμπάντε και 2,03 για το παρθένο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία