BACK TO
TOP
Αναγγελίες Εκδηλώσεων

Εκπαίδευση αγροτών στον Πειραματικό Αγρό ΓΠΑ

Το πρόγραμμα Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης 150 αγροτών που προέρχονται από αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα και θέλουν να ασχοληθούν ή ασχολούνται με τα αντικείμενα της Μελισσοκομίας, των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και της Αειφόρου καλλιέργειας των Ψυχανθών.

apeiramatikosagrosgpa

31
0

Στο αντικείμενο της Μελισσοκομίας,  υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ, κ. Π. Χαριζάνης. Θα εκπαιδευτούν δύο ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία (μία ομάδα στα τέλη Μαΐου και μία ομάδα στις αρχές Ιουνίου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρεις ημέρες για κάθε ομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τέσσερις ώρες θα είναι θεωρία και οι 16 ώρες πρακτική άσκηση σε κυψέλες, στον αγρό και πάνω σε διάφορες τεχνικές.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά: προετοιμασία μελισσοκομικού εξοπλισμού, εξοικείωση με τις μέλισσες, μελισσοκομικούς χειρισμούς στη διάρκεια του έτους, συμπεριφορά μελισσών, ασθένειες και εχθρούς των μελισσών, μελισσοκομικά φυτά, προϊόντα κυψέλης και marketing.

Στο αντικείμενο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, υπεύθυνη είναι η κα.  Γ. Οικονόμου Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Γεωργίας του Tμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ. Θα εκπαιδευτούν δύο ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία (μία ομάδα στα τέλη Μαρτίου και μία ομάδα στα μέσα Μαΐου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί τρεις ημέρες για κάθε ομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων τέσσερις ώρες θα είναι θεωρία και 16 ώρες πρακτική άσκηση στον αγρό και το θερμοκήπιο του Πειραματικού Αγρού.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει ενδεικτικά: εξοικείωση με το πολλαπλασιαστικό υλικό αρωματικών φυτών, καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και τεχνικές λίπανσης, άρδευσης, διαχείρισης των ζιζανίων, συγκομιδής.

Τέλος σχετικά με την Αειφόρο Καλλιέργεια των Ψυχανθών, υπεύθυνη για την εκπαίδευση είναι η κα. Π. Παπαστυλιανού, αναπλ. καθηγήτρια στο Εργαστήριο Γεωργίας του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συσταθούν και θα εκπαιδευτούν δύο ομάδες των 25 ατόμων η καθεμία στον τομέα της Αειφόρου Καλλιέργειας των Ψυχανθών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει μία ημέρα για κάθε ομάδα και θα περιλαμβάνει συνολικά δύο ώρες θεωρία και τέσσερις ώρες πρακτική (και οι δύο ομάδες θα εκπαιδευτούν στις αρχές Μαΐου) και αφορά εντατική ενασχόληση με την καλλιέργεια των ψυχανθών, με πρακτικές καλλιέργειας και θεωρητικές γνώσεις γύρω από αγρονομικά ζητήματα, στο πλαίσιο του διαμορφωμένου Πειραματικού Αγρού.

Απευθύνεται σε:

- Νέους αγρότες, άνεργους και υποαπασχολούμενους με λίγη ή καθόλου εμπειρία στη μελισσοκομία, την καλλιέργεια των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών και των ψυχανθών, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν πρακτική και θεωρητική γνώση προκειμένου να ειδικευθούν στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.

- Νέους αγρότες οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική και εξειδικευμένη εκπαίδευση.

- Πεπειραμένους αγρότες που επιζητούν συμβουλευτική υποστήριξη σχετικά με τις νέες πρακτικές καλλιέργειας και οι οποίοι μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο καθοδήγησης θα μπορέσουν να διερευνήσουν θέματα που εκτείνονται από τη σπορά έως τη συγκομιδή.

- Οι συμμετέχοντες του προγράμματος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της Μελισσοκομίας δεν πρέπει να είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα μέλισσας.

O «Πειραματικός Αγρός» βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κωπαΐδα (Βοιωτία), κοντά στην πόλη της Αλιάρτου.

Στο τέλος του προγράμματος θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής εδώ μέχρι  τις 22 Μαρτίου 2019

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας κυρίως για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και έχει συμπεριλάβει στις δραστηριότητες του: ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και έργα υποδομών με κατασκευή ή ανακαίνιση θερμοκοιτίδων και κέντρων αγροδιατροφικής καινοτομίας. Υλοποιείται μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται του προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Περισσότερες πληροφορίες:

www2.aua.gr

http://generationag.org

 

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία