Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Νέο κεφάλαιο στην εφαρμοσμένη έρευνα το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Αλίκη Περρωτή»

Ως κόμβος συνεργατικής μάθησης για σπουδαστές και καθηγητές σε εκπαιδευτικά πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, το περιβάλλον και τις επιστήμες ζωής, θα λειτουργήσει το Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που φέρει τον τίτλο...

Νέο κεφάλαιο στην εφαρμοσμένη έρευνα το Εκπαιδευτικό Κέντρο «Αλίκη Περρωτή»

0
0

Τα επίσημα εγκαίνια της καινούριας ακαδημαϊκής υποδομής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου σε έντονα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, παρουσία της ίδιας της Αλίκης Περρωτή και πλήθος κόσμου και επισήμων που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Όπως αναφέρθηκε το καινούριο κτήριο αποτελείται από τρεις ορόφους 3.500 τ.μ. και δύο παράλληλες πτέρυγες που συνδέονται με αίθριο, ενώ περιλαμβάνει, επίσης, αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κοινόχρηστους εκπαιδευτικούς χώρους για συνολικά 700 σπουδαστές.

Οι αρχές του αειφόρου σχεδιασμού εφαρμόζονται παντού με υλικά και δομικά στοιχεία που επιλέχθηκαν για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο το φυσικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμα του κτηρίου, ενώ το συγκρότημα θα επεκτείνει την δυναμικότητα του Perrotis College στην εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και στην καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα.

Η Αλίκη Περρωτή έκοψε την κορδέλα στην είσοδο των εγκαταστάσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου, και κατόπιν εκφώνησε σύντομη ομιλία. «Όταν ίδρυσα το Perrotis College, πριν 21 χρόνια, δεν είχα ονειρευτεί ποτέ ότι θα απολαμβάναμε σήμερα τα εγκαίνια του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Αλίκη Περρωτή». Αυτό το επιβλητικό συγκρότημα νέων κτιρίων που είναι αφιερωμένο και στις μεταπτυχιακές σπουδές και διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας κι εργαστήρια, ανοίγει  ένα νέο κεφάλαιο για το Perrotis College», τόνισε εμφανώς συγκινημένη η μεγάλη ευεργέτιδα της ΑΓΣ και πρόσθεσε πως το Perrotis College βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας πιστοποίησης για ένα τετραετές πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα του επιτρέψει να δίνει Bachelor of Science αναγνωρισμένο διεθνώς, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, χωρίς εταίρο εκπαιδευτικό ίδρυμα.


Η κ. Περρωτή έκανε, παράλληλα, και μια σύντομη αναφορά στα χρονικά ορόσημα του Perrotis College από το 1996 έως και σήμερα, αλλά και σε άλλες υποδομές της Σχολής όπως η «Βιβλιοθήκη Αλίκη και Δημήτρης Περρωτής» η οποία εκσυγχρονίστηκε το 2004, η κατασκευή το 2010 της «Σπουδαστικής Εστίας Αλίκη Περρωτή», στην οποία διαβιούν 100 σπουδαστές, στο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή» και στο κτίριο Seth Frank που στεγάζει τη Μεταπτυχιακή Σχολή.

«Αυτές οι αξιοθαύμαστες εγκαταστάσεις θα ήταν σιωπηλές, στάσιμες χωρίς το διοικητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τους εφόρους της Σχολής, οι οποίοι έδωσαν ζωή και κατεύθυνση στην εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει το Perrotis College», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «έχουν ανυψώσει το Perrotis College στην κορυφή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μεταλαμπαδεύουν διεθνώς το κύρος του».

Προσφωνώντας τη μεγάλη ευεργέτιδα, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Πάνος Κανέλλης σημείωσε πως «οι σπουδαστές του Perrotis College θα απολαμβάνουν για πολλές δεκαετίες το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή» και την ευχαρίστησε «για την ευγενή γενναιοδωρία της και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να μας επισκέπτεται κάθε χρόνο βοηθώντας να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και την έμπνευση για τους σπουδαστές, τους διδάσκοντες και το προσωπικό μας». Καταλήγοντας ο κ. Κανέλλης ανέφερε πως «με την κ. Περρωτή συμμεριζόμασταν το όραμά μας για το Perrotis College. Και το όραμά ήταν πάντα εμπνευσμένο, φιλόδοξο και γεμάτο προκλήσεις, όπως –άλλωστε- θα έπρεπε να είναι. Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το κτίριο, αισθανόμαστε πολύ ταπεινοί.Για άλλη μια φορά μας δώσατε το κίνητρο, το λόγο και τη αφοσίωση να ξεπεράσουμε τα όνειρά μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ, Rebecca Fong, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης καθώς και η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία Σαμαρά.

 

Το Δελτίο τύπου

Την περαιτέρω ανάπτυξη του Perrotis College σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του Νέου Εκπαιδευτικού Κέντρου , το οποίο εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου και φέρει το όνομα της μεγάλης ευεργέτιδας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, κας. Αλίκης Περρωτή. Την κορδέλα του «Εκπαιδευτικού Κέντρου Αλίκη Περρωτή» έκοψαν η δωρήτρια κα. Αλίκη Περρωτή και ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, Δρ. Πάνος Κανέλλης. Το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή» θα συνδράμει αποφασιστικά στην επέκταση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων του Perrotis College καθώς θα λειτουργήσει ως κόμβος συνεργατικής μάθησης για σπουδαστές και καθηγητές σε εκπαιδευτικά πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, το περιβάλλον και τις επιστήμες ζωής.

Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη δωρεά στο ιστορικό μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, από την κα. Αλίκη Περρωτή. Μία γυναίκα «σύμβολο» για την Ελλάδα, της οποίας το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η κα. Περρωτή, όχι μόνο αγαπά τους νέους αλλά το δείχνει έμπρακτα. Χάρη στη φιλανθρωπία της, εκατοντάδες νέοι και νέες της Ελλάδας –κι όχι μόνο- απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τη δυνατότητα να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Μια χαρισματική προσωπικότητα που με τη γενναιοδωρία και το χαμόγελο της επιβεβαιώνει και υπογραμμίζει την Πλατωνική ρήση: «Παιδεία είναι η δύναμη που καλλιεργεί την ψυχή».

Στη σύντομη ομιλία του ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Εφόρων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κ. Bob Uek αναφέρθηκε στην πολύχρονη συμβολή της κας. Περρωτή στο Ίδρυμα και την ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη καθώς και για τις σημαντικές δωρεές της.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College Δρ. Πάνος Κανέλλης υπογράμμισε το γεγονός ότι οι σπουδαστές του Perrotis College θα απολαμβάνουν για πολλές δεκαετίες το νέο «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή». «Ευχαριστούμε την κα. Περρωτή για τη γενναιοδωρία της και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να μας επισκέπτεται κάθε χρόνο βοηθώντας να διατηρήσουμε τον ενθουσιασμό και την έμπνευση στους σπουδαστές, τους διδάσκοντες και το προσωπικό μας. Με την κα.Περρωτή συμμεριζόμαστε το όραμά μας για το Perrotis College. Και το όραμά είναι πάντα εμπνευσμένο, φιλόδοξο και γεμάτο προκλήσεις, όπως –άλλωστε- θα έπρεπε να είναι. Σήμερα, καθώς βρισκόμαστε σε αυτό το κτίριο, αισθανόμαστε πολύ ταπεινοί. Κα. Περρωτή, για άλλη μια φορά μας δώσατε το κίνητρο, το λόγο και την αφοσίωση να ξεπεράσουμε τα όνειρά μας. Αγαπητοί καλεσμένοι, μας τιμάτε με την παρουσία σας αυτή τη σημαντική στιγμή για το Perrotis College. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε τόσο το Perrotis College όσο και τους νέους και τις νέες, τη ζωή των οποίων έχει αλλάξει το ίδρυμα», είπε χαρακτηριστικά. Ο Δρ. Κανέλλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους συνέβαλαν αποφασιστικά στο έργο της κατασκευής του κτιρίου, όπως τα μέλη του ΔΣ Γιώργος Μυλωνάς και Θανάσης Μαρτίνος και φυσικά ο διευθυντής του τμήματος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, κ. Αντώνης Πετράς.

Κατά τη διάρκεια της σεμνής τελετής η κα. Αλίκη Περρωτή υπογράμμισε ότι το επιβλητικό συγκρότημα των νέων κτιρίων, διαθέτει αίθουσες διδασκαλίας κι εργαστήρια και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το Perrotis College. «Το Perrotis College βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας πιστοποίησης από το καταξιωμένο Αμερικανικό φορέα NEASC, η οποία θα του επιτρέψει να δίνει Bachelor of Science αναγνωρισμένο διεθνώς σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Σημαντική πρόοδος σε κύρος και σε εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, φέτος, 21 χρόνια από την ίδρυση του, το Perrotis College υποδέχτηκε τους πρώτους μεταπτυχιακούς σπουδαστές του. Όσο αυξάνονταν ο αριθμός των σπουδαστών, τόσο διευρύνονταν και εξελίσσονταν οι εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και φιλοξενίας τους», τόνισε. Η κα.Περρωτή υπογράμμισε ότι οι αξιοθαύμαστες εγκαταστάσεις θα ήταν «άψυχες» χωρίς το διοικητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και τους εφόρους της Σχολής, οι οποίοι έδωσαν ‘ζωή’ και κατεύθυνση στην εξαιρετική εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει το Perrotis College. «Έχουν ανυψώσει το Perrotis College στην κορυφή της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και μεταλαμπαδεύουν διεθνώς το κύρος του. Αυτή η ξεχωριστή μέρα είναι αφιερωμένη τόσο σε αυτούς, την αδιάκοπη αφοσίωσή τους και τις γενναιόδωρες προσπάθειές τους όσο και στο όμορφο κτίριο που μας περιβάλλει. Εύχομαι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College να συνεχίσουν να ανθίζουν, κοντά στον τόπο γέννησης του Αριστοτέλη, τα βιωματικά διδάγματα του οποίου διαμορφώνουν την ουσία των δύο αυτών ευγενών ιδρυμάτων», κατέληξε.

Το «Εκπαιδευτικό Κέντρο Αλίκη Περρωτή», έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Χ.Κουλουκούρης και Συνεργάτες», αποτελείται από τρεις ορόφους 3.500 τετραγωνικών μέτρων και δύο παράλληλες πτέρυγες που συνδέονται με αίθριο, ενώ περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, αμφιθέατρα, εργαστήρια και κοινόχρηστους εκπαιδευτικούς χώρους για 700 σπουδαστές. Οι αρχές του αειφόρου σχεδιασμού εφαρμόζονται παντού, με υλικά και δομικά στοιχεία που επιλέχτηκαν για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο το φυσικό περιβάλλον, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Το νέο ακαδημαϊκό συγκρότημα επεκτείνει τη δυναμικότητα του Perrotis College στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την επιχειρηματικότητα. Μετά τα εγκαίνια και τις σύντομες ομιλίες οι δεκάδες προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Κέντρου.

Η «επαφή» της κας. Αλίκης Περρωτή με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή ξεκίνησε το 1990. Έξι χρόνια αργότερα - με δωρεά της - ιδρύθηκε το Perrotis College στη μνήμη του συζύγου της Δημήτρη Περρωτή, το οποίο έκτοτε εκπαιδεύει ηγέτες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, σε όλη τη νοτιανατολική Ευρώπη και πέρα από αυτή. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και οδηγεί στην απονομή πτυχίου BSc (Hons), πιστοποιημένο από το Πανεπιστήμιο Cardiff Metropolitan της Ουαλίας, ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία της και η Μεταπτυχιακή Σχολή.

Μετά την ίδρυση του Perrotis College, η Αλίκη Περρωτή συνέχισε να ευεργετεί με σημαντικές δωρεές το ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν: η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή» (2001), η κατασκευή της Σπουδαστικής Εστίας «Αλίκη Περρωτή» (2010) και η δημιουργία των Επιστημονικών Εργαστηρίων «Αλίκη Περρωτή» (2013). Παράλληλα, έδινε κι εξακολουθεί να δίνει υποτροφίες σε διάφορες κατηγορίες σπουδαστών.

Στην τελετή εγκαινίων την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας κ.Κώστας Ζουράρις, ενώ –μεταξύ άλλων- παραβρέθηκαν η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ κα.Rebecca Fong, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Γιάννης Μπουτάρης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής καθώς και η κα.Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού.

 

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου (16:00), στο πλαίσιο της 23ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, θα απονεμηθεί το αργυρό μετάλλιο της πόλης στην ευεργέτιδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, κυρία Αλίκη Περρωτή, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire