BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Λιγότερο το σκληρό στο Βορρά, φέρνει τους Ιταλούς στον κάμπο

Σηµαντικές αλλαγές στον εµπορικό χάρτη του σκληρού σιταριού που δεν αποκλείεται να προσφέρουν ένα απρόσµενο στήριγµα στην τιµή παραγωγού προδιαγράφουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα που έπληξαν το προηγούµενο διάστηµα τη Βορειοδυτική Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ισχυρή η ζήτηση στην εγχώρια αγορά, στα όρια και με ρίσκο οι φετινές εξαγωγές

0
0
Καθώς απέχουµε ενάµιση περίπου µήνα από την έναρξη του φετινού αλωνισµού, οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µεγάλη µείωση των συγκοµιζόµενων ποσοτήτων στις περιοχές της Θράκης και της ∆υτικής Μακεδονίας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. Πρόκειται για σιτάρια τα οποία, κατά κύριο λόγο, προορίζονται για εξαγωγές και η έλλειψη των οποίων αναµένεται να αναγκάσει τους Ιταλούς εµπόρους να «κατέβουν» νοτιότερα ψάχνοντας τις ποσότητες που αναζητούν από την Θεσσαλία. Την ίδια, δηλαδή περιοχή, απ’ όπου καλύπτουν το µεγαλύτερο µέρος των δικών τους αναγκών οι τρεις µεγαλύτεροι εγχώριοι µυλωνάδες (Barilla Ελλάς, Mέλισσα Κίκιζας, Μύλοι Λούλη)

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις που µεταφέρει στν Agrenda έµπειρος παράγοντας της αγοράς, οι απώλειες στη Θράκη λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων αγγίζουν το 50% των συνολικών εκτάσεων που σπάρθηκαν µε σκληρό, ενώ στην ανατολική Μακεδονία υπολογίζεται ότι 10.000 µε 15.000 στρέµµατα υπέστησαν πλήρη καταστροφή. Σε ορισµένα χωράφια, δε, η κακοκαιρία ήταν τόσο ισχυρή που δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να σπείρουν.

Η διαφαινόµενη µείωση των ποσοτήτων από το Βορρά φαίνεται ότι θα καταστήσει φέτος το θεσσαλικό σιτάρι «µήλον της έριδος» για τους Ιταλούς και τους Έλληνες αγοραστές. Στον κάµπο υπολογίζεται ότι σπάρθηκαν φέτος τουλάχιστον 20% περισσότερα στρέµµατα σε σχέση µε πέρυσι ενώ ορισµένες εκτιµήσεις ντόπιων παραγωγών ανεβάζουν το ποσοστό αυτό ακόµα και στο 25%.  Η σεζόν εξελίσσεται µέχρι στιγµής οµαλά µε τον καιρό να µην έχει δηµιουργήσει σηµαντικά προβλήµατα και τους ψεκασµούς, όπως και τις λιπάνσεις να έχουν εγκαίρως ολοκληρωθεί. Στοιχεία που παραπέµπουν -πάντα µε τα τωρινά δεδοµένα- σε υψηλές αποδόσεις

Στοιχείο που για άλλη µια χρονιά  παίξει το ρόλο του είναι η ρευστότητα των παραγωγών. Το κλίµα που βγαίνει από τις πρώτες επαφές στην αγορά είναι ότι οι µύλοι και οι έµποροι (επικαλούµενη και τις θετικές προβλέψεις για τις σοδειές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά) πατώντας και στις θετικές προβλέψεις για τις σοδειές στη διεθνή αγορά) έχουν τη διάθεση να κινηθούν γρήγορα, αγοράζοντας όσο το δυνατόν φθηνότερα και ποντάροντας στην οικονοµική ανάγκη των καλλιεργητών. Οι αντοχές των τελευταίων  στο πρέσινγκ των εµπόρων αναµένεται να αποδειχθούν καθοριστικές.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία