BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Σε αντίθεση με την Υπουργική Απόφαση η πρόβλεψη για το σκληρό στάρι, λέει η ΕΕΠΕΣ

Την έκπληξή της εξέφρασε με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πιστοποιημένο σπόρο στο σκληρό στάρι και η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ).

2
2

«Με μεγάλη έκπληξη ενημερώθηκε η ΕΕΠΕΣ από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η ποσότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού, προκειμένου οι καλλιεργητές του να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την περίοδο 2016-2017 θα είναι 12 κιλά/στρέμμα, καθώς και ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020», επισημαίνεται από την Ένωση, η οποία «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, για τη προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των μελών μας που θα πληγούν βάναυσα από μια τέτοια εξέλιξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΠΕΣ έχει ως εξής:

Η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) με μεγάλη της έκπληξη ενημερώθηκε από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η ποσότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σιταριού, προκειμένου οι καλλιεργητές του να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την περίοδο 2016-2017 θα είναι 12 κιλά/στρέμμα, καθώς και ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους μέχρι το 2020!!!

Δυνάμει όμως της διάταξης του άρθρου 3 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 1194/155613/8-12-2014 (ΦΕΚ 3393 Β 2014) «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι σε εκτέλεση του άρθρου 52, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου.» ισχύει ότι:

«Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 12 κιλά ανά στρέμμα, για τις καλλιεργητικές περιόδους 2014−2015 και 2015−2016.

Για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους έως το 2020 ως ελάχιστη ποσότητα, καθορίζονται τα 16 κιλά το στρέμμα»

Με βάση λοιπόν την ως άνω Υπουργική Απόφαση, τα μέλη μας αφενός μεν έχουν κάνει ήδη τον προγραμματισμό τους για τα επόμενα χρόνια, αφετέρου δε αναλογικά πραγματοποίησαν και τη σπορά του 2015, αλλά κυρίως την συγκομιδή και την τυποποίηση του 2016, προκειμένου να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παραγωγών που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης και αφορούν στην σπορά του 2016.

Το εν λόγω Δελτίο Τύπου έρχεται προφανώς σε πλήρη αντίθεση τόσο με την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, όσο και με τις κατά καιρούς εξαγγελίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μακροχρόνιο προγραμματισμό των δράσεων.

Εφόσον λοιπόν αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο Τύπου τελικά ισχύσουν, προφανώς με την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης, σας ενημερώνουμε ότι:

-Τα μέλη μας έχουν ήδη παράξει και πιστοποιήσει όλες τις απαραίτητες ποσότητες

σπόρου σποράς σκληρού σταριού, ως όφειλαν άλλωστε δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα , να υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

-Εάν τυχόν δε υπάρχουν μέλη που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβάλει τη αξία του σπόρου στους σποροπαραγωγούς που χρησιμοποίησαν για τη παραγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων βάσει της έως τώρα ισχύουσας ΥΑ, το πιο πιθανό είναι πως θα καλέσουν αυτούς τους παραγωγούς να πάρουν πίσω το προϊόν τους.

-Τέλος σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, για τη προάσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των μελών μας που θα πληγούν βάναυσα από μια τέτοια εξέλιξη.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

08-01-2017 23:00ΚΩΣΤΑΣ

ΟΙ συντεχνίες και οι Νταβατζήδες στην Ελλάδα δυστυχώς υπήρχαν και θα υπάρχουν Προς τι η ερώτηση λοιπόν κύριε παραγωγέ της Καστοριάς τι προσφέρουν οι κύριοι αυτοί στην προκείμενοι περίπτωση? Τον σπόρο εμείς τον παράγουμε τον δίνουμε σαυτους και πάλη μας τον δίνουν την επομένη χρονιά σε τετραπλάσια τιμή Καθαρά παράσιτα που απομυζούν τους αγρότες

Απάντηση

15-11-2016 17:55παραγωγός από καστοριά

Θα ήθελα να ανακοινώσετε τι υπηρεσία προσφέρετε και σε ποιόν; Ποιος πίεζε συνέχεια τις κυβερνήσεις για αύξηση; Και τι νόημα έχει στην πραγματικότητα ένα τέτοιο μέτρο. Εάν θέλει το υπουργείο να βελτιώσει την ποιότητα του σκληρού σίτου να μιλήσει όχι με εσάς αλλά με τους παραγωγούς.Γιατί να μήν ιδιοπαράγουμε τον σπόρο μειώνοντας και το κόστος παραγωγής και το αγοράζουμε ακριβά από εσάς; και άλλα πολλά....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία