BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Από το 2013 τα ψυχανθή σε πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ

Την προώθηση ειδικού τομεακού προγράμματος ύψους 120 εκατ. ευρώ για την κτηνοτροφία που θα περιλαμβάνει και την ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών, δρομολογεί εντός του 2013 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Από το 2013 τα ψυχανθή σε πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ

3
0

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ έχουν αναλάβει τις σχετικές εντολές προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να «τρέξει» άμεσα η σχετική δράση.

Μάλιστα, τα θέματα της κτηνοτροφίας θα «κουμπώσουν» μέσα από το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που έρχεται προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα και το οποίο θα αφορά κυρίως τα θέματα των ζωοτροφών, των τροφίμων, του ΕΦΕΤ, αλλά και επιμέρους τροπολογίες για τον νόμο για τους συνεταιρισμούς αλλά και θέματα που είτε αφορούν την αγροτική γη.

Τα παραπάνω εξάλλου επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα και από τους επικεφαλής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της Βουλής  -κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη, μετά και το πράσινο φως της Κομισιόν σχεδιάζεται η ενίσχυση της  καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων που καλλιεργούνται με αυτά για να παραχθούν πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Η ενίσχυση θα είναι ανάλογη με αυτή που προβλέπονταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως και το 2008. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται δύο βασικοί στόχοι:

Μείωση της εξάρτησης από τις ακριβές εισαγόμενες ζωοτροφές
«Η χώρα μας είναι τραγικά ελλειμματική σε ζωοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να σπαταλούμε σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που εισρέουν με την μορφή της ενιαίας ενίσχυσης, στις εισαγωγές κρέατος από τις βόρειες χώρες. Προκειμένου να μειώσουμε την εξάρτηση από τις μεγάλες εισαγωγές ζωικών προϊόντων που επιβαρύνουν το εμπορικό ισοζύγιο προωθούμε εντός του 2013 ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την κτηνοτροφία ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε από την πλευρά του αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος.

Παράλληλα, σε μία περίοδο διατροφικής κρίσης με τις τιμές σε βασικά διατροφικά είδη να έχουν εκτιναχθεί, η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών μπορεί να συμβάλει στη διατροφική ασφάλεια της χώρας και την ενίσχυση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Επιπρόσθετα, η καλλιέργεια ντόπιων ζωοτροφών σηματοδοτεί μία στροφή της χώρας σε ένα νέο αγροτικό και παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη βιωσιμότητα που μπορεί να πάρει και εξαγώγιμες διαστάσεις.

Οι Κινέζοι ψάχνουν για ελληνική μηδική
Φουντώνουν οι συζητήσεις στον κάμπο της Βοιωτίας για την εκδήλωση κινεζικού ενδιαφέροντος για αγορά μεγάλων ποσοτήτων ελληνικής μηδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι έμποροι δίνουν τιμή γύρω στα 45 λεπτά το κιλό, την ώρα που οι Έλληνες παραγωγοί το πωλούν στα 18-20 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, αφαιρώντας τα μεταφορικά υπολογίζεται ότι  οι παραγωγοί θα πάρουν στο χέρι 28 λεπτά/κιλό.

Ωστόσο ζητούμενο αποτελεί, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ποιος είναι σε θέση να αναλάβει να προχωρήσει ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Εσύ βάζεις 25, η σόγια σου δίνει 150 ευρώ το στρέμμα


Μια καλλιέργεια φιλική προς το περιβάλλον που χρειάζεται λίγη φροντίδα θρέψης -κυρίως φώσφορο και κάλιο, τα οποία είναι ορυκτά λιπάσματα και όχι χημικά- ενώ ταυτόχρονα αναζωογονεί το έδαφος, καθώς δεσμεύει άζωτο από τον αέρα, δεν μπορεί παρά να ελκύει το ενδιαφέρον των παραγωγών. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα της καμπάνιας που πραγματοποιεί η ΕΛΒΙΖ ΑΕ στο πλαίσιο του νέου προγράμματός της για ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2013 της συμβολαιακής καλλιέργειας γενετικά μη τροποποιημένης σόγιας με σκοπό την παραγωγή σογιέλαιου και σογιάλευρου για ζωοτροφές.

«Σε ετήσια βάση η χώρα μας εισάγει περίπου 500.000 τόνους σόγιας», ανέφερε στην Agrenda ο «τιμονιέρης» της ΕΛΒΙΖ, Βασίλης Χαλκίδης και συνεχίζει: «Σκεφτόμασταν, αρχικώς, να φυτευτούν την πρώτη χρονιά, από τον Απρίλη του 2013 δηλαδή, περίπου 10.000 στρέμματα, αλλά η ζήτηση από τους παραγωγούς είναι τόσο μεγάλη, που θα πάμε στα 15.000 στρέμματα με στόχο την παραγωγή 5.000 τόνων», τονίζει ο κ. Χαλκίδης και αποκαλύπτει πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι τα 500.000 στρέμματα. «Επίσης, με δεδομένο ότι κάποιες περιοχές είναι σε καραντίνα για το καλαμπόκι λόγω του Diabrotica, πολλοί αγρότες είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν με τη σόγια», εκτιμά ο κ. Χαλκίδης και σημειώνει ότι οι επαφές βαίνουν προς ολοκλήρωση.

Όσον αφορά στο σπόρο που θα χρησιμοποιηθεί η ΕΛΒΙΖ έχει δοκιμάσει 17 ποικιλίες οι οποίες, κατά μέσο όρο, δίνουν απόδοση 300 κιλά σόγια, ανά στρέμμα. «Το κόστος είναι πολύ χαμηλό, περίπου 25 ευρώ το στρέμμα, ενώ με μια απόδοση στα 300 κιλά, τα έσοδα για τον παραγωγό θα είναι στα 150 ευρώ το στρέμμα» εξηγεί ο κ. Χαλκίδης, προσθέτοντας πως το εγχείρημα θα υποστηριχθεί με 40 γεωπόνους του ομίλου Ευρωφάρμ, στον οποίο υπενθυμίζουμε ότι μεταβιβάστηκε η ΕΛΒΙΖ από την -υπό εκκαθάριση- ΑΤΕ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛΒΙΖ κατά πάσα πιθανότητα από την εβδομάδα που ξεκινά, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας για όσους συνεργαστούν μαζί της (για το σπόρο, τα εφόδια κ.λπ.) και παράλληλα θα αρχίσουν να υπογράφονται τα σχετικά συμβόλαια.

«Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει προβλέπει μεγάλη γεωγραφική διασπορά σε όλη τη Β. Ελλάδα, ξεκινώντας από την Πιερία μέχρι και την περιοχή του Έβρου και αυτό γιατί έτσι εξυπηρετούνται και τα δύο εργοστάσια που έχει η βιομηχανία αφενός στο Πλατύ Ημαθίας κι αφετέρου στην Ξάνθη», σημείωσε το νέο αφεντικό της ΕΛΒΙΖ, γνωστοποιώντας πως δρομολογείται το στήσιμο γραμμής παραγωγής που θα την επεξεργάζεται για την παραγωγή σογιέλαιου και σογιάλευρου για ζωοτροφές.

Για την προμήθεια των σπόρων, η εταιρεία έχει σχεδόν κλείσει συμφωνία με τις επιχειρήσεις «Ανδριώτης ΑΕ» και «American Genetics», με παράδοση και διεθνείς επιδόσεις, ενώ επαφές γίνονται, επίσης, και με τον όμιλο Ευθυμιάδη, αλλά και τη Syngenta, χωρίς όμως έως τώρα να έχουν δώσει τα χέρια. «Θέλουμε να εμπλέξουμε στο project όσο περισσότερους γίνεται, για να έχει μεγαλύτερη επιτυχία», είπε ο κ. Χαλκίδης.   ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Ένα πραγματικά ακριβό αγροτικό προϊόν


Σε ρυθμούς ρεκόρ κινήθηκε τους τελευταίους μήνες η χρηματιστηριακή αγορά της σόγιας, ακολουθώντας μια πορεία ανάλογη με αυτή του καλαμποκιού. Αποτελώντας ένα βασικό συστατικό της διατροφής των αγροτικών ζώων και με την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, η σόγια σημείωσε ένα νέο ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Σεπτέμβρη, φτάνοντας τα 17,89 δολάρια το μπούσελ. Στη συνέχεια ακολούθησε μια διόρθωση της τάξης του 14% που έφερε τις τιμές στα 14,10 δολάρια, ωστόσο ακόμα παραμένει ένα ακριβό αγροτικό προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί πως τον τελευταίο ένα χρόνο οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 17,62%.

Αντίστοιχη ανοδική πορεία ακολουθούν οι τιμές της σόγιας και στη χώρα μας που κυρίως εισάγει το προϊόν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αυτή τη στιγμή πωλείται στα 50 λεπτά το κιλό, αυξημένη κατά 20 λεπτά σε σύγκριση με τις περσινές τιμές, ενώ το καλοκαίρι έφτασε μέχρι και τα 55 λεπτά. Σύμφωνα με την έκθεση του USDA, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένονται στους 60,02 εκατ. μετρικούς τόνους στα τέλη Μαΐου.. Η παγκόσμια παραγωγή υπολογίζεται στους 267,6 τόνους, αυξημένη κατά 1,3% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Και η ΔΕΛΤΑ στηρίζει τις ελληνικές ζωοτροφές
Ψήφο εμπιστοσύνης στην επέκταση της καλλιέργειας ψυχανθών στη χώρα μας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγόμενες ζωοτροφές, όπως η σόγια, δίνει η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ εφαρμόζοντας από τις αρχές του 2012 σειρά επιμορφωτικών δράσεων στους αγρότες-κτηνοτρόφους.

Το πρόγραμμα υπό το γενικό τίτλο «Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ», αποσκοπεί στη συστηματική εκπαίδευση των κτηνοτρόφων για τους εναλλακτικούς τρόπους διατροφής των ζώων τους με εγχώριες ζωοτροφές συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνεται φυσικά και το γάλα.

Επιπλέον σε συνεργασία με ειδικούς γεωπόνους και πανεπιστημιακούς προχωρά η εκπαίδευση των καλλιεργητών και η υποστήριξη με κάθε τρόπο της αναζήτησης εναλλακτικών δρόμων στη διατροφή των αγελάδων και κατά συνέπεια την καλλιέργεια εγχώριων κτηνοτροφικών φυτών. Μάλιστα, η εταιρία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκινά πειραματική καλλιέργεια, που θα συμβάλει στην τεκμηρίωση και τη βελτίωση της τεχνογνωσίας των καλλιεργειών, από το χωράφι μέχρι το στάβλο. Επίσης, οι δυνατότητες παρέμβασής της ΔΕΛΤΑ ενισχύονται από τη λειτουργία της θυγατρικής της εταιρίας ΕΥΡΩΤΡΟΦΕΣ, που παράγει φυράματα με βάση τις εγχώριες ζωοτροφές, χωρίς τη χρήση σόγιας.

Το «Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ» είναι μακροπρόθεσμο, αποτελώντας ουσιαστικά ένα «μοχλό» για την ανάδειξη της ελληνικότητας και κυρίως την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του γάλακτος.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των Ημερίδων θα έχουν ενημερωθεί πάνω από 500 κτηνοτρόφοι – καλλιεργητές σχετικά με εναλλακτικά σιτηρέσια, φυράματα και τεχνικές καλλιέργειας, συγκομιδής και αξιοποίησης εγχώριων κτηνοτροφικών φυτών.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες σε Γαστούνη, Ξάνθη, Σέρρες και Πλατύ Ημαθίας, ενώ την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στη Λάρισα (Ξενοδοχείο Ιμπέριαλ, 11:30) όπου θα συμμετάσχουν κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, αγρότες, γεωπόνοι κλπ). Αντίστοιχα την Τετάρτη προγραμματίζεται ημερίδα στον Αετό Φλώρινας για τους κτηνοτρόφους και αγρότες της Δ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με την ΔΕΛΤΑ, το ενδιαφέρον που καταγράφεται στις εκδηλώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις που σπέρνονται με τέτοια φυτά αυξάνονται μέρα με την ημέρα με απροσδόκητα ραγδαίο ρυθμό.

Πολλαπλά τα οφέλη από την καλλιέργεια
Τα οφέλη από την καλλιέργεια ψυχανθών είναι πολλαπλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες εκτός από το ότι είναι κατάλληλα για ζωοτροφή, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, δεν απαιτούν πολύ νερό και κυρίως φυτεύονται το χειμώνα, ενώ η συγκομιδή τους γίνεται την άνοιξη, λίγο πριν τη σπορά των εαρινών καλλιεργειών (όπως το καλαμπόκι).

Έτσι  τα ίδια χωράφια καλλιεργούνται 2 φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο.

Επιπλέον τα ψυχανθή αποδίδουν στο έδαφος άζωτο λιπαίνοντάς το , περιορίζοντας την ανάγκη,  και φυσικά και το κόστος, της χρήσης λιπασμάτων.

Επιμέλεια: Γιουρουκέλη Μαρία

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία