Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Υποσχέσεις από Βάθη για τερματισμό των ανοιχτών τιμών βάμβακος

Με θεσμικό πλαίσιο – που θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο - θα επιχειρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου των «ανοιχτών» τιμών στο βαμβάκι. Τα παραπάνω έκαναν γνωστά ο υπουργός  Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης μετά την συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Βάθη.

Ekkokistes-Ypaat

2938
5

«Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο το ανοιχτών τιμών στο βαμβάκι», ανέφερε ο Σταύρος Αραχωβίτης μετά την συνάντηση με τα μέλη της Διεπαγγελματικής. Και πρόσθεσε: «αν και δεν μπορούμε να γυρίζουμε τον χρόνο πίσω μπορούμε να λάβουμε μέτρα για τις επόμενες χρονιές. Αυτό λοιπόν που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι από του χρόνου η τιμή θα τιμολογείται με  την παράδοση και επίσης η προπώληση θα γίνεται με προσυμφωνημένες τιμές. Έτσι ο παραγωγός θα έχει εικόνα και θα γνωρίζει τι θα καλλιεργήσει του χρόνου».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισε το βαμβάκι εθνικό προϊόν και συμπλήρωσε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα κατατεθεί μετά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Βάμβακος τον Γενάρη.    

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου αναφέρει:

Με τα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης και ο βουλευτής Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Συζητήσαμε για πάνω από δύο ώρες με τη Διεπαγγελματική το φλέγον ζήτημα των παραδόσεων βαμβακιού φέτος. Αναλύσαμε όλα τα θέματα, μιλήσαμε και για το μέλλον του βαμβακιού.

Φέτος είδαμε για άλλη μια χρονιά το απαράδεκτο για μας φαινόμενο της παράδοσης με ανοιχτές τιμές. Εδώ την ευθύνη την έχουν όλοι. Φέτος, όμως, γιατί αναδείχθηκε το πρόβλημα;

Το βαμβάκι είναι χρηματιστηριακό προϊόν, όπως ξέρουμε. Είχαμε μία αλλαγή στην τιμή, που δεν ήταν αναμενόμενη, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ότι όταν παραδίδουμε με ανοιχτή τιμή, αυτό είναι μέσα στις πιθανότητες που μπορούν να συμβούν. Άρα, σα φαινόμενο, ενισχύεται η άποψή μου ότι είναι απαράδεκτο να συμβαίνει.

Φέτος συνέβη. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και το λέω με κάθε επίγνωση και με όλη την ένταση που μπορεί να ακουστεί για του χρόνου είναι απαράδεκτο να υπάρχει ανοιχτή τιμή. Θα τιμολογείται το προϊόν και η τιμή θα συμφωνείται με την παράδοση, με βάση την τρέχουσα τιμή της ημέρας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κατά την ημέρα και την ώρα παράδοσης. Προωθούμε μαζί με τον Υφυπουργό, κ. Κόκκαλη, που έχει κάνει πολύ σπουδαία δουλειά, την προπώληση σε προσυμφωνημένη όμως τιμή. Αυτό διασφαλίζει τον παραγωγό γιατί ξέρει στο τέλος της χρονιάς ποια θα είναι η τιμή. Έτσι ώστε να ξέρει τι θα καλλιεργήσει, πώς θα το καλλιεργήσει, ποιος είναι ο στόχος που έχει προσυμφωνήσει και, όταν θα φτάσει στο τέλος, δεν θα έχει το άγχος της πώλησης και της τιμής. Μέχρι να ωριμάσει και να αγκαλιάσει το 100% των παραγωγών, σε κάθε περίπτωση, από του χρόνου η τιμή θα είναι γνωστή με την παράδοση. Αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε θα το κάνουμε άμεσα. 

Από εκεί και πέρα έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας, που ενδιαφέρει πρωτίστως τους παραγωγούς, αλλά και τους μεταποιητές για να έχουν αντικείμενο να δουλέψουν. Μας ενδιαφέρει να αναβαθμίσουμε την ελληνική  βαμβακοκαλλιέργεια, μας ενδιαφέρει να εξοικονομήσουμε πόρους και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και της αγοράς και της κλιματικής αλλαγής, μας ενδιαφέρει, με λίγα λόγια, να υπάρχει συνέχεια στη βαμβακοκαλλιέργεια.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

24-12-2018 07:02Θανασης

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αγορά με ανοιχτή τιμή και για κανένα προϊόν . Δυστυχώς και εδώ πρωτοπορουμε ακόμη μια φορά.Η αρχή έγινε πριν μερικά χρόνια στο σιτάρι επιλεγμένα και με μεθόδευση από συγκεκριμένους εμπόρους τόυ θεσσαλικού κάμπου και στη συνέχεια γενικεύθηκε και στο βαμβάκι . «Μυστικές συναντήσεις ‘’ μεγαλόσχημων εμπόρων ,μύλοναδων και εκκοκιστων με την κουτοπονηρη μέθοδο των ανοιχτών τιμών, καθορίζουν τις τιμές των σιτηρων και του βαμβακιού κατα το δοκούν ,ανυπαρκτο κράτος,άφαντες επιτροπές ανταγωνισμού,αλλά και έλλειψη χρηματιστηρίου αγροτικών προϊόντων έχουν εξαθλιώσει τον πρωτογενή τομέα.Τελικα τίποτα δεν αλλάζει σε αυτη την χώρα ,όχι μάλλον αλλάζουν όλα όμως προς το χειρότερο.

Απάντηση

21-12-2018 13:01Nikos

Ξυπνηστε μοσχάρια ΑΓΡΟΤΕΣ, πουθενα δεν σας συμφερει να πουλατε με ανοιχτές τιμές, δεν λειτουργει ο ανταγωνισμούς και σας εκμεταλευονται οι εμποροι και καποιοι εξυπνοι αγροτες κοιλητοι των εμπορων που τα συμφωνουν με τον έμπορο σε βαρος δικό σας. Διεκδυκηστε τιμές ημέρας σε όλα τα προιόντα!!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία