BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Η ξηρασία κόβει την παραγωγή στο ελαιόλαδο, 4 ευρώ η τιμή παραγωγού

Με αρκετά εµφιαλωτήρια κλειστά ή σε καθεστώς ηµιαργίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, η αγορά ελαιολάδου εµφανίζει σηµάδια κινητικότητας ασυνήθιστα για την περίοδο του Αυγούστου, σε µια εξέλιξη που επιβάλλει νέες βάσεις στις τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου µόλις ανακτήσει το εµπόριο πλήρεις ρυθµούς λειτουργίας.

36_pin_52

Πέτρος Γκόγκος

9354
7

Ήδη µέσα στην πρώτη εβδοµάδα του Αυγούστου, η άνοδος στις τιµές παραγωγού έχει περάσει στους στατιστικούς µέσους όρους αλλά και σε τιµολόγια, µε την ελληνική αγορά του χύµα να αποκτά µια νέα κορυφή στα 4 ευρώ το κιλό, αν και για µια µη αντιπροσωπευτική ποσότητα ελαιολάδου.

Την εξέλιξη επιβεβαιώνει στην Agrenda ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Βλαχιώτη στη Λακωνία, Παναγιώτης Βαρέλας, αναφερόµενος σε ένα βυτίο που αναχώρησε προ ολίγων ηµερών από τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισµού µε προορισµό ελληνική εταιρεία τυποποίησης. Πριν από ένα 20ήµερο ο ίδιος συνεταιρισµός έκλεισε πράξη µε 3,75 ευρώ.

Κάπου εκεί διαµορφώνεται και το επίπεδο τιµών στο σύνολο της λακωνικής ζώνης παραγωγής ελαιολάδου. Για την ακρίβεια, οι τιµές διάθεσης του χύµα ελαιολάδου για την κατηγορία των έξτρα παρθένων διατηρεί µια βάση στα 3,70 ευρώ, µε ταβάνι τα 3,80 ευρώ. Λίγο χαµηλότερα είναι τα επίπεδα για τα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της χώρας, µε την Κρήτη να βρίσκεται πλέον µια ανάσα (2 λεπτά του ευρώ) από τα υψηλά των 3,70 ευρώ έπειτα από έναν πρόσφατο διαγωνισµό του Αγροτικού Συνεταιρισµού Εµπάρου για 50 τόνους ελαιολάδου, ο οποίος λίγες ηµέρες πριν από αυτό, είχε σπάσει την αντίσταση των 3,60 ευρώ που διατηρήθηκε για αρκετούς µήνες στο νησί, µε πράξη για 80 τόνους ελαιολάδου. Η Μεσσηνία διατηρείται στα 3,55 ευρώ, ενώ στα 3,90 ευρώ διαµορφώνεται η τιµή και για το ελαιόλαδο από Λιανολιά στη ζώνη της Κέρκυρας και της Πρέβεζας.

Αδειάζουν οι δεξαμενές στα  4 ευρώ το κιλό

Το ανοδικό κανάλι στην αγορά, µένει να επικυρωθεί από την επανεκκίνηση του εµπορίου µετά τις 20 Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεµβρίου. Η ανοδική τάση που παρατηρείται δεν περνά αδιάφορη από τους παραγωγούς, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση να κλείσουν ποσότητες σε αυτά τα επίπεδα τιµών όπως επισηµαίνουν συνοµιλητές της Agrenda.

Αν και τα αποθέµατα δεν είναι πιεστικά, η προσµονή για την επερχόµενη παραγωγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους παραγωγούς ώστε να κρατήσουν αποστάσεις από τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά. Και αυτό γιατί το εµπόριο και οι µεσίτες έχουν αποδείξει επανειληµµένα την ικανότητά τους, παρά την ανοδική τάση στην αγορά, µε ελιγµούς να καταφέρνουν στο τέλος να αγοράζουν τα τελευταία ποιοτικά αποθέµατα λίγο πριν µπουν τα φρέσκα ελαιόλαδα στις δεξαµενές.

Αναφορικά µε τη νέα σοδειά, φαίνεται πως τα ελαιόδεντρα οδεύουν σε µια χρονιά υψηλής παραγωγικότητας σε Λακωνία και Κρήτη, ωστόσο οι καλλιεργητές βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας του δάκου και ιδίως του γλοιοσπορίου που ακολουθεί στη συνέχεια, σε περίπτωση που υπάρξει προσβολή των δέντρων από δάκο την περίοδο αυτή.

Στεγνά τα δέντρα σε Ισπανία και Ιταλία

Οι βηµατισµοί ανόδου που επιχειρούνται το τελευταίο διάστηµα στην ελληνική αγορά, παίρνουν αφορµή από τις ισορροπίες σε Ιταλία και Ισπανία, όπου πλέον οι ανησυχίες για την πορεία της νέας περιόδου δεν µπορούν να συγκαλυφθούν. Τα προβλήµατα ξηρασίας και οι υψηλές θερµοκρασίες δηµιουργούν επιπλοκές για την καλλιέργεια ειδικά στα βόρεια τµήµατα της ιταλικής ζώνης παραγωγής ελαιολάδου. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα από τον ιταλικό τύπο, τόσο η λειψυδρία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, όσο και οι υψηλές θερµοκρασίες από τους θερινούς καύσωνες ταλαιπωρούν αρδευόµενους και ξηρικούς ελαιώνες.

Στην Ισπανία η κατάσταση είναι χειρότερη και πλέον όλοι προεξοφλούν µια µείωση της παραγωγής κατά τουλάχιστον 200.000 τόνους τη νέα σεζόν σε επίπεδο ΕΕ. Το ποσό δεν είναι αµελητέο, δεδοµένων και των περιορισµένων αποθεµάτων σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδων. Με φόντο τις ακραίες καιρικές συνθήκες λοιπόν, η αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία διαµορφώνει τη δεύτερη εβδοµάδα του Αυγούστου, µέση τιµή στα 3,75 ευρώ το κιλό µε τα υψηλά κοντά στα 4 ευρώ. Αντίστοιχα και στην Ιταλία η αγορά υιοθετεί ανοδικούς ρυθµούς, µε τη µέση τιµή στο Μπάρι στα 4,60 ευρώ. 
Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

18-08-2022 02:01MAΡΙΝΑ

Η ΤΙΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ 4 ΕΥΡΩ (ΜΊΝΙΜΟΥΜ) ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ 4 ΕΥΡΩ

Απάντηση

17-08-2022 22:04Δημητρης

Στην Ηλεια εχουμε τα καλυτερα λαδια: η τιμη πρεπει να ειναι 4€.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

17-08-2022 20:54ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

Όλα καλά πρέπει να πάνε με την τιμή φέτος για τους λόγους που αναλύσετε και λόγω της ενεργειακής κρίσης και πολέμου.Προέχει όμως να μαζέψουμε τις ελιές και το λάδι να είναι ποιοτικό . Φοβάμαι ότι θα παιχτούν πάλι παιχνίδια σε βάρος του παραγωγού διότι ο δακός δεν έχει καταπολεμιθεί και οι αρμόδιοι όπως κάθε χρόνο σφυρίζουν αδιάφοροι σαν να μην τους νοιάζει ότι εκατομμύρια θα χαθούν από την αγορά .Μήπως από αυτούς αρχίζουν τα παιγνίδια !!!

Απάντηση

17-08-2022 12:22Γιωργος

Και πως βοηθάτε τους ελαιοπαραγωγούς όταν για 200 στρέμματα ελιές που έχω ο ΕΦΚ μου βγήκε 400ευρω!! Επίσης στην αργολιδα πήγαμε Πορτοκαλια με 0,07 λεπτά το κιλό λόγω παγετου και περιμένουμε σαν ζητιάνοι ακόμα από τον ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις.Το μόνο που καταλαβαίνετε είναι το μαύρισμα στις εκλογές τιποτ άλλο.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία