BACK TO
TOP
Farming

Oι ελαιώνες ασπίδα στην κλιματική αλλαγή

Η ιδέα ότι τα ελαιόδεντρα θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη. Ωστόσο, το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς (IOC) έχει συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν ακριβώς αυτό.

Olivo-milenario-oleomile__1_

598
0

Το ελαιόλαδο έχει ήδη αναγνωριστεί παγκοσμίως για τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν για τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καλλιέργειας. Στα πλαίσια ενός τριήμερου συνεδρίου, το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς τόνισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελαιοκαλλιέργεια στις προσπάθειες επίτευξης παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Περισσότεροι από 300 ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, αγροτών, ιδιωτικών εταιρειών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής από 30 χώρες, συναντήθηκαν στη Μαδρίτη στα μέσα Οκτωβρίου για να συζητήσουν τον ρόλο των ελαιώνων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Jaime Lillo, αναπληρωτής διευθυντής της IOC που θα αναλάβει το τιμόνι της διακυβερνητικής οργάνωσης το 2024, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους την πρώτη ημέρα ότι η ανάπτυξη του ρόλου των ελαιώνων ως ισχυρού εργαλείου για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει το επίκεντρο του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Σύμφωνα μάλιστα, με τον επικεφαλή της IOC στο τμήμα τεχνολογίας και περιβάλλοντος ελαιολάδου, Juan Antonio Polo Palomino «Είναι η φυσική συμπεριφορά της ελιάς να συλλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, να το απορροφά και στη συνέχεια να το αποθηκεύει πρώτα στη βιομάζα και τέλος στο έδαφος με μόνιμο τρόπο».

Σύμφωνα με στοιχεία της IOC, οι ελαιώνες που εκτείνονται σε 10,5 εκατομμύρια εκτάρια παγκοσμίως μπορούν δυνητικά να αφαιρέσουν 47 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως. «Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό κύκλο ζωής του ελαιολάδου, μπορεί να διατυπωθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού ελαιολάδου αφαιρεί 10 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», κατέληξε η IOC σε μια μελέτη του 2017.

Σύμφωνα με τον Palomino, οι ειδικοί στη IOC απέδειξαν ότι η ελιά, η οποία εμπίπτει στον τρίτο πυλώνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αφαίρεση άνθρακα, είναι δέντρο που απορροφά το εν λόγω στοιχείο και ως εκ τούτου είναι έτοιμοι να εργαστούν μαζί με την επιτροπή για να διασφαλίσουν ότι το πλαίσιο αναγνωρίζει τον θεμελιώδη αυτό ρόλο των ελαιόδεντρων. Επιπλέον, «μπορούμε να βελτιώσουμε τη φυσική ικανότητα της ελιάς να απομακρύνει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα συμπληρώνοντάς τον με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές», είπε.

Ο Palomino ανέφερε επίσης, ότι οι αγρότες μπορούν επίσης, να εφαρμόσουν πρακτικές συλλογής απορριμμάτων και κομποστοποίησης για να βελτιώσουν την ικανότητα των ελαιώνων τους να δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα. «Η προσθήκη οργανικής ύλης όπως φύλλα και απορριμμάτων από το κλάδεμα πίσω στον ελαιώνα θα βελτίωνε τη φυσική δομή του εδάφους και τα μεταλλικά συστατικά του», δήλωσε.

Οι ειδικοί στο εργαστήριο της IOC βλέπουν την ελαιοκαλλιέργεια ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τους αγρότες να αποκτήσουν επιπλέον εισόδημα. «Όχι μόνο θα κέρδιζαν εισόδημα από την πώληση ελαιολάδου, αλλά επίσης, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου στο περιβάλλον, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την πώληση πιστώσεων άνθρακα στην εθελοντική αγορά πίστωσης άνθρακα», δήλωσε ο Polo Palomino.

Ωστόσο, ο κλάδος της ελιάς δεν είναι ακόμη μέρος της Ε.Ε. ταξινόμησης για βιώσιμες επενδύσεις και, ως εκ τούτου, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εθελοντική αγορά πίστωσης άνθρακα. Η IOC και οι ειδικοί εργάζονται για να κερδίσουν την αναγνώριση του τομέα.

Πηγή: oliveoiltimes.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές