BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Χρυσάφι στα χέρια των επενδυτών οι πληροφορίες από το χωράφι

H αξία της γεωργικής γης και των εµπορευµάτων ενδέχεται να επηρεαστούν άµεσα από τα δεδοµένα που συλλέγουν οι John Deere, Monsanto και Du Pont Pioneer, στα µεγάλα αγροκτήµατα της Αµερικής.

Χρυσάφι στα χέρια των επενδυτών  οι πληροφορίες  από το χωράφι

4
0

Όσο οι κολοσσοί της αγροτικής τεχνολογίας ρίχνουν χρήµατα στη συλλογή δεδοµένων και αναλυτικών εργαλείων, τόσο αυξάνεται ο ενθουσιασµός, όµως και η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε αγρότες και χρηµατιστές.

Τα δεδοµένα αυτά αφορούν τη µέτρηση σποράς, την απόδοση και το κόστος εκµετάλλευσης γεωργικής γης, ενώ αναµένεται η θέσπιση εθνικών κανονισµών για τη χρήση τους σε συνάντηση των τριών εταιρειών (John Deere, Monsanto, Du Pont) οι οποίες ελέγχουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αγοράς καλαµποκιού στις ΗΠΑ.

Ενώ δεν υπάρχουν ακόµα τεκµηριωµένες περιπτώσεις κατάχρησης των δεδοµένων, έχει δηµιουργηθεί η ανάγκη για µεγαλύτερη ασφάλεια στις συµφωνίες παραγωγών – εταιρειών, όπως επίσης και για «θέσπιση νοµοθεσίας και οδηγιών για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων» όπως σηµειώνει ο ∆ιευθύνων Σύµβουλος της Ford, Alan Mulally.

Σε ποιον ανήκουν τα δεδοµένα

Σύµφωνα µε τις εταιρείες τα δεδοµένα που παράγονται στο αγρόκτηµα ανήκουν στους ίδιους του αγρότες που τα συλλέγουν. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό να υπάρξουν κατευθυντήριες γραµµές ιδιοκτησίας γύρω από τα δεδοµένα, τα οποία µπορούν να αντιγραφούν, να συγκεντρωθούν και να διαβιβαστούν µε αστραπιαία ταχύτητα.

Η δήλωση προστασίας προσωπικών δεδοµένων των επιχειρήσεων της John Deere, η οποία βρίσκεται στην ιστοσελίδα της, δείχνει ότι η εταιρεία µπορεί να συλλέξει δεδοµένα από τον εξοπλισµό Deere ή µε από συσκευές που συνδέονται σε αυτόν, όπως ένα iPad, εκτός εάν ο αγρότης διαλέξει διαφορετικά.

Ο κατάλογος των χρήσεων της εταιρείας για τις εν λόγω πληροφορίες περιλαµβάνουν την εξυπηρέτηση των πελατών, το µάρκετινγκ, αλλά και «αναλύσεις. Επίσης τα δεδοµένα που συλλέγονται από τα µηχανήµατά της µπορούν να διατηρηθούν επ ‘αόριστον από την Deere.

Η DuPont Pioneer λέει πως τα ανώνυµα δεδοµένα, συµπεριλαµβανοµένης της απόδοσης και τα προϊόντα που χρησιµοποιούνται, καθώς και πληροφορίες εντοπισµού GPS, µπορούν να χρησιµοποιηθούν και να γνωστοποιηθούν από την εταιρεία «για οποιονδήποτε σκοπό».

Τι συµβαίνει µε τους παραγωγούς

Προς το παρόν, τα δεδοµένα που συλλέγονται χρησιµοποιούνται στη σπορά ακριβείας, στη διαχείριση των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και στις υπηρεσίες συντήρησης που προσφέρονται στους αγρότες. Μάλιστα, µόλις το 14% των αγροτών χρησιµοποιεί τέτοια τεχνολογία ακριβείας, όµως στο µέλλον αναµένεται να εκτοξευθεί η χρήση.

Η John Deere, από την πλευρά της, δηλώνει πως τα εργαλεία ακριβείας που κυκλοφορεί, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τον διπλασιασµό του µεγέθους της από 25 στα 50 δισ. δολάρια, έως το 2018.

Στο ίδιο µήκος κύµατος βρίσκεται και η Monsanto, η οποία υπογράµµισε την αφοσίωσή της στα εργαλεία ανάλυσης, αγοράζοντας την εταιρείας άντλησης καιρικών δεδοµένων Climate Corporation τον Οκτώβριο, ενώ την περιέγραψε ως «το εισιτήριό της για µία αγορά ύψους 20 δισ.».

Οι εταιρείες επιµένουν πως ως στόχο έχουν να βοηθήσουν τους αγρότες και υπογραµµίζουν πως οποιαδήποτε περίπτωση κατάχρησης θα τους προκαλούσε µεγαλύτερο κακό παρά καλό, καθώς «θα χάσουν την εµπιστοσύνη των αγροτών».

Όπως και να έχει όµως, για χρηµατιστές εµπορευµάτων ή για µια επενδυτική τράπεζα, µια µεγάλη δεξαµενή δεδοµένων σε πραγµατικό χρόνο σχετικά µε το πόσα στρέµµατα σόγιας φύτευσαν οι αγρότες των ΗΠΑ ή, αν οι αποδόσεις καλαµποκιού στην Αϊόβα ξεπέρασαν τα αναµενόµενα θα µπορούσε να είναι πραγµατικά «χρυσωρυχείο».

Αν τελικά αποδειχθεί πως η δεξαµενή δεδοµένων µπορεί να διαµορφώσει την αγορά, τότε οι αγρότες είναι σίγουρο πως θα ζητήσουν κοµµάτι από την «πίτα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία