BACK TO
TOP
Fresher

Κοντά στα 95 λεπτά τα ακτινίδια, ζωηρή η ζήτηση από το εμπόριο

Όλες τις προϋποθέσεις πληροί η φετινή εµπορική περίοδος για το ακτινίδιο, ώστε η τιµή να προσεγγίσει το 1 ευρώ το κιλό, αρκεί ο εσωτερικός ανταγωνισµός ανάµεσα στα µεγάλα παραγωγικά κέντρα «να κρατήσει ένα επίπεδο τιµών», να µην κινηθεί δηλαδή γύρω από έναν πόλο εσωστρέφειας για βραχυπρόθεσµες ευκαιριακές πωλήσεις.

36_pin_79

Πέτρος Γκόγκος

1092
0

Κοντά στα 95 λεπτά πρώτες πράξεις στα ακτινίδια, ζωηρή η ζήτηση από το εμπόριο

Ήδη σε ορισµένα κτήµατα, ιδίως σε κέντρα της Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας, έχουν ακουστεί από το ελεύθερο εµπόριο µεµονωµένες πράξεις στην περιοχή των 90 και 92 λεπτών το κιλό, ενώ οι συζητήσεις για τον µεγάλο όγκο της παραγωγής, γίνονται γύρω από τα 80 µε 85 λεπτά το κιλό, που είχαν ακουστεί από τις αρχές Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσει δηλαδή η συγκοµιδή.

Ενισχυµένο εµπορικό ενδιαφέρον εξασφαλίζει για το ελληνικό ακτινίδιο και η φετινή παραγωγική συνθήκη, που εκτός από µειωµένη παραγωγή, φέρνει στο κύριο όγκο της παραγωγής µεγαλύτερα µεγέθη καρπού. Τεράστιο ενδιαφέρον από το εµπόριο για το ελληνικό ακτινίδιο και µια πολύ καλή εµπορική περίοδο, βλέπει και ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης. «Ξεχνάµε το πέρυσι και πάµε ακόµη καλύτερα και από πρόπερσι, όταν το στήσιµο για την τιµή παραγωγού κυµάνθηκε στα 0,80-0,85 ευρώ το κιλό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Agrenda ο έµπειρος µάνατζερ της οργάνωσης, συµπληρώνοντας πως η ζήτηση προέρχεται από όλες τις αγορές του κόσµου.

«Φέτος εµείς ως οργάνωση υπολογίζουµε να διαχειριστούµε πάνω από 8 εκατ. κιλά, σχεδόν 20% περισσότερα από ό,τι πέρυσι», µας είπε ο κ. Σαραντίδης και αποκάλυψε πως η δραστήρια οργάνωση που διευθύνει εφαρµόζει νέα πρωτόκολλα που ζητούνται από αγορές της Άπω Ανατολής, όπως της Κορέας, της Κίνας και του Χονγκ Κόνγκ, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για τη Βραζιλία.

Μειωμένες αποδόσεις σε Πυργετό και Άρτα

Σε επίπεδο χώρας, η φετινή παραγωγή, της οποίας η συγκοµιδή αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί γύρω στα µέσα Νοεµβρίου, φαίνεται µε βάση τις πρώτες εκτιµήσεις της αγοράς, ότι θα είναι µειωµένη κατά 15 µε 25% από πέρυσι. Οι απώλειες εντοπίζονται κυρίως σε Άρτα και Πυργετό, περιοχές που αποκλίνουν αισθητά από τον εθνικό µέσο όρο των 3,5 µε 4 τόνων το στρέµµα. Πέρυσι η παραγωγή της χώρας ανήλθε σε 330.000 τόνους, διατηρώντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση των παγκόσµιων εξαγωγικών υπερδυνάµεων του ακτινιδίου, µετά τους 621.000 τόνους της Νέας Ζηλανδίας. Το «κενό» που αφήνει, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, στη διεθνή αγορά η εξάντληση των αποθεµάτων από τους ανταγωνιστές του νοτίου ηµισφαιρίου (Νέα Ζηλανδία και Χιλή), έχει προκαλέσει συνωστισµό ενδιαφέροντος για τη φετινή παραγωγή.

Οι προσδοκίες των παραγωγών είναι αυξηµένες και σ’ αυτό συνετέλεσε και το δυναµικό ξεκίνηµα των πρώιµων ποικιλιών. Υπενθυµίζεται πως τα Green Light έφυγαν φέτος από 0,90 έως 1 ευρώ από το κτήµα, δηλαδή τιµές διπλάσιες από πέρυσι, δίνοντας ήδη τον τόνο στην αγορά.

Ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Καναδά και Ινδία

Ιδιαίτερα δραστήρια αποδεικνύεται κατά τη φετινή εµπορική περίοδο για το ακτινίδιο η αγορά των ΗΠΑ, µε Αµερικανούς να επισκέπτονται εδώ και αρκετές εβδοµάδες κτήµατα σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Επισκέψεις διενεργούν και Ισπανοί – Ιταλοί, οι οποίοι αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα, πέρα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες τους προηγούµενους µήνες οι επαρχίες των χωρών αυτών µε σηµαντική αναφορά στην καλλιέργεια ακτινιδιού. Σηµειώνεται ότι οι Ιταλοί έχουν τροµερό πρόβληµα µε τη Μορία, µια ασθένεια που ξεραίνει τα δέντρα, ενώ η Ισπανία πλήττεται σοβαρά από το βακτήριο της ακτινιδιάς.

Ζεστή αναµένεται φέτος και η ινδική αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο, παρότι το πρόβληµα που υπήρχε µε τα ιρανικά ακτινίδια και «µπλόκαρε» τις εξαγωγές τους στην Ινδία, επιλύθηκε, µε συνέπεια να αναµένεται αύξηση του βαθµού δυσκολίας σε επίπεδο ανταγωνισµού, για µια θέση στο τοπικό ράφι. Παρών στα ελληνικά κτήµατα είναι και ο Καναδάς, µε εµπορικούς εκπροσώπους από τη χώρα της Βόρειας Αµερικής να προσπαθούν εδώ και καιρό να εξασφαλίσουν πως θα έχουν στη διάθεσή τους προϊόν, ζητώντας µάλιστα σηµαντικές ποσότητες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία