BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Κομισιόν

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρώτη Γερμανίδα στο συγκεκριμένο αξίωμα για περισσότερα από πενήντα χρόνια, σε μυστική ψηφοφορία. Οι ευρωβουλευτές την εξέλεξαν με ισχνή πλειοψηφία – 383 ψήφων, εννιά περισσότερες από τις απαιτούμενες, 327 κατά και 22 αποχές, χωρίς να καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο των 400, το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Guardian ότι θα της εξασφάλιζε σταθερή πλειοψηφία για να έχει τη δυνατότητα να περάσει τις πολιτικές της τα επόμενα πέντε χρόνια από το ευρωκοινοβούλιο διαδεχόμενη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

aursulavonderleyenprofil

23
0

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στόχος της είναι μια «ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη». «H εμπιστοσύνη που δείχνετε σ' εμένα, είναι εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, σε μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη, από την ανατολή στη δύση και από το νότο στον βορρά, που είναι έτοιμη να παλέψει για το μέλλον, και όχι να αντιμάχεται ο ένας τον άλλο.»

Η εκλογή Γιούνκερ το 2014 μέσω της διαδικασίας "spitzenkandidat" - του βασικού υποψηφίου μιας πολιτικής ομάδας - σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που είχαν δώσει στο Λαϊκό Κόμμα την πρώτη θέση, θεωρήθηκε σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο ευρωκοινοβούλιο.

Η πρόταση για την φον ντερ Λάιεν πριν από δύο εβδομάδες, αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που διήρκεσαν 50 ώρες, δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Σοσιαλδημοκράτες (154 ευρωβουλευτές) αλλά ακόμη και από ορισμένους συναδέλφους της στο Λαϊκό Κόμμα (182 ευρωβουλευτές).

Όταν ρωτήθηκε για αυτή την ισχνή πλειοψηφία σε συνέντευξη Τύπου απάντησε: «Στη δημοκρατία, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία. Πριν από δύο εβδομάδες δεν την είχα επειδή δεν με γνώριζαν. Υπήρχε ακόμη πολλή δυσφορία αναφορικά με τη διαδικασία του spitzenkadidat.»

Στο να καμφθούν οι αντιρρήσεις φαίνεται ότι συνέβαλε και η διάρκειας μισής ώρας ομιλία της την Τρίτη 16 Ιουλίου.

«Ακριβώς πριν σαράντα χρόνια, η Σιμόν Βέιλ παρουσίασε το όραμά της για μια ενωμένη Ευρώπη ως η πρώτη πρόεδρος της ευρωβουλής. Είναι χάρη σε εσάς και όλα τα πρόσωπα – σύμβολα της γηραιάς ηπείρου που παρουσιάζω σήμερα το όραμά μου για την Ευρώπη. Σαράντα χρόνια μετά, με μεγάλη περηφάνεια ως γυναίκα γίνομαι η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν.»

Δεσμεύθηκε ότι θα επιδιώξει ισότητα στην εκπροσώπηση των δύο φύλων αναφορικά με την επιλογή των 28 Επιτρόπων. «Εάν τα κράτη-μέλη δεν προτείνουν αρκετές γυναίκες, δεν θα διστάσω να ζητήσω νέα ονόματα. Από το 1958 έχουν υπηρετήσει 183 Επίτροποι, μόνο οι 35 ήταν γυναίκες, ποσοστό μικρότερο από 20%.»

Υποσχέθηκε, ακόμη, την καθιέρωση πανευρωπαϊκής εγγυημένης παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης για κάθε παιδί. «Γνωρίζω ως μητέρα εφτά παιδιών ότι επηρεάζει όλη τη ζωή τους το εάν θα έχουν πρόσβαση στην παιδεία, τον αθλητισμό, τη μουσική, την υγιεινή διατροφή και ένα περιβάλλον που θα τα αγαπά.»

Απευθυνόμενη κυρίως προς τους Σοσιαλιστές, υποστήριξε την προοπτική ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ενός ταμείου για την υποστήριξη των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας σε περίπτωση οικονομικής κρίσης και ευελιξία στη φορολόγηση και τις περικοπές στις δαπάνες για τις χώρες της ευρωζώνης.

Για το περιβάλλον, έκανε λόγο για ένα μακροπρόθεσμο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ένα "πράσινο συμβόλαιο" με διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, με μετατροπή μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα Κλίματος και την εισαγωγή φόρου για τα όρια του άνθρακα, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας σχετικά με το κλίμα στην ήπειρο μέχρι το 2050.


με το νέο πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Μαρία Σασόλι

Προχωρώντας σε μια υπόσχεση που διαπερνά τις πολιτικές ομάδες, είπε ότι θα επέτρεπε στην ευρωβουλή το δικαίωμα να εισηγηθεί νέα νομοθεσία – που σήμερα αποτελεί προνόμιο της Κομισιόν.

«Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την Ευρώπη, θα βρει σ' εμένα έναν ένθερμο υποστηρικτή στο πλευρό του. Όποιος επιδιώκει να μας διαιρέσει και να καταφέρει πλήγμα στις αξίες μας θα με βρει απέναντί του.»

Η Ιράτσε Γκαρθία επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών σημείωσε: «Ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί όταν η υποψήφια ήρθε στην ομάδα μας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες μέρες πρέπει να παραδεχθούμε ότι αγκάλιασε τα βασικά αιτήματα της πολιτικής μας ομάδας, με συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθέτηση.»

Από την κορυφή της φιλελεύθερης ομάδας της Ανανέωσης για την Ευρώπη, ο Ντάτσιαν Τσιόλος εκτίμησε ότι λιγότεροι από πέντε εκ των 108 ευρωβουλευτών του καταψήφισαν την φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ευρωκοινοβούλιο. Ο Cioloș μετέφερε, επιπλέον, πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η προερχόμενη από τους φιλελεύθερους Μαργκρέτε Βεστάγκερ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Δανίας και Επίτροπος Ανταγωνισμού σήμερα θα οριστεί εκτελεστική αντιπρόεδρος, όπως ο Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Eκπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων σε Ουγγαρία και Πολωνία επέκριναν τη δηλούμενη πρόθεση της φον ντερ Λάιεν να συνεχίσει την προσπάθεια της Κομισιόν να μπλοκάρει ή να καταργήσει τις αλλαγές στη δικαιοσύνη που έχουν λάβει χώρα εκεί. «Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή – θα υπερασπιστεί τους νόμους όταν δέχονται επίθεση» ανέφερε η μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές (74 τον αριθμό) προσμετρήθηκαν στους 327 που την καταψήφισαν. Η συμπρόεδρός τους Σκα Κέλερ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε αρκετό "πράσινο περιεχόμενο" στις προτάσεις της. «H καλή πρόθεση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Εκλεγήκαμε με μια ατζέντα αλλαγής και δεν ακούσαμε αρκετά πάνω στις βασικές μας απαιτήσεις, δηλαδή συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή προβλημάτων με το κλίμα.»



Ο Μάρτιν Σίρντεβαν, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς είπε: «Θα αντιταχθούμε στις καθεστωτικές πολιτικές της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, οι οποίες παγίωσαν την ανισότητα και τροφοδότησαν την ακροδεξιά.» Συνοδεία του παραπάνω σκίτσου η ομάδα σχολίασε στο Twitter: «Όντας αγαπημένη της ελίτ, η προεδρία της δε θα επιφέρει καμμία αλλαγή στη βολική κουλτούρα της περιστρεφόμενης πόρτας που για χρόνια χαρακτηρίζει αρνητικά την ΕΕ. Αντίθετα, χρειαζόμαστε κάποιον να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπυ.»


o Γερμανός ευρωβουλευτής Νίκο Σέμσροτ (κόμμα Die Partei) αντέδρασε στην επιλογή της μιλώντας για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και παραπέμποντας σε θέμα που είχε ανακύψει στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας επί φον ντερ Λάιεν με συμβόλαια εξωτερικών συμβούλων



Ο προηγούμενος Γερμανός πρόεδρος της Κομισιόν Βάλτερ Χολστάιν υπηρέτησε μεταξύ 1958 και 1967. O Μάρτιν Σελμάιρ, γενικός γραμματέας της Επιτροπής ενημέρωσε ότι θα αφήσει το πόστο του την επόμενη εβδομάδα, αφού δεν μπορούν πολίτες της ίδιας εθνικότητας να κατέχουν δύο σημαντικές θέσεις στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.



Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε μετά την εκλογή: «Μπορεί να χάνω μία υπουργό με πολυετή θητεία, αλλά κερδίζω μία νέα σύμμαχο στις Βρυξέλλες.»

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Τwitter σημείωσε: «Ειλικρινή συγχαρητήρια στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της ως πρόεδρος της Κομισιόν. Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί της για μια Ευρώπη που ενδυναμώνει και προστατεύει. Θα έχει την πλήρη στήριξή μου.»



Προφίλ της φον ντερ Λάιεν από τον Κώστα Συμεωνίδη στη dw.com

Η Ούρσουλα Γκέρντρουντ φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, όπου και έζησε τα 13 πρώτα χρόνια της ζωής της. Ο πατέρας της και μετέπειτα πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Ερνστ Άλμπρεχτ εργαζόταν στην τότε ΕΟΚ. Σπούδασε ιατρική και εργάστηκε αρκετά χρόνια ως γιατρός σε κλινικές και ερευνητικά κέντρα.

Στον πολιτικό στίβο κατέβηκε σε ηλικία 42 ετών, καταρχήν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αργότερα, διατέλεσε βουλευτής και υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας από το 2003 μέχρι το 2005, οπότε η Άγγελα Μέρκελ αναλαμβάνοντας την πρώτη της θητεία στην καγκελαρία αποφάσισε να της εμπιστευτεί το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων. Με τις αξιώσεις της περί δεσμευτικής ποσόστωσης για γυναίκες αλλά και την εισαγωγή επιδόματος γονέων προκάλεσε συχνά τις αντιδράσεις συντηρητικών ψηφοφόρων αλλά και συναδέλφων της.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Μέρκελ, το 2009, ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώ στην τρίτη, το 2013, έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία ανατέθηκε το υπουργείο Άμυνας. Κανείς από τους 17 προκατόχους της δεν έμεινε στο υπουργείο πάνω από έξι χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε αξιοσημείωτη αύξηση των αμυντικών δαπανών (…), καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας της αποκαλύφθηκαν στο γερμανικό στρατό ακροδεξιά φαινόμενα.

Το πιο μελανό, ενδεχομένως, κεφάλαιο της πρόσφατης θητείας της αφορά μια υφυπουργό την οποία τοποθέτησε στο υπουργείο η φον ντερ Λάιεν και η οποία προσλάμβανε συμβούλους στο υπουργείο Άμυνας κατά το δοκούν και χωρίς διαγωνισμούς. Το θέμα απασχολεί εξεταστική επιτροπή της Bundestag στην οποία και η ίδια θα κληθεί πιθανότατα να καταθέσει τον Δεκέμβριο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανήκει στον στενό κύκλο της Άγγελα Μέρκελ και θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης της καγκελαρίου. Για μεγάλο διάστημα θεωρείτο φαβορί για τη διαδοχή της στην προεδρία της CDU. Το 2010 και μετά την αιφνίδια παραίτηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ το όνομά της φιγουράριζε στη λίστα των πιθανών διαδόχων. Ένας από τους λόγους που όλα αυτά δεν καρποφόρησαν είναι και το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία ενώ ουδέποτε είχε ρεύμα και εκτόπισμα στο κομματικό στερέωμα.



Πηγή: theguardian.com, reuters.com, euronews.com, dw.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτογραφία εξωφύλλου: Michael Kappeler, Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία