BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Έσπασε το φράγμα των 110 δολαρίων το βαρέλι το αργό πετρέλαιο

Ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο πριν από τη συνεδρίαση του OPEC+, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλειας είναι υπό απειλή μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

petrelaio_vareli-768x461

143
0

Τα futures σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αυξήθηκαν πάνω από αυτό το όριο, με το WTI να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

Το Brent παράδοσης Μαΐου αυξάνεται 7,17% στα 112,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI παράδοσης Απριλίου  σημειώνει άνοδο 7,16% στα 110,81 δολάρια το βαρέλι.

Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας είναι πολύ σοβαρή, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol καθώς οι ΗΠΑ και άλλες οικονομίες συμφώνησαν να απελευθερώσουν πετρελαϊκά αποθέματα.

Οι επενδυτές θα περιμένουν την αντίδραση του OPEC+ καθώς το καρτέλ συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις προμήθειες του Απριλίου, αλλά αναμένεται μια μικρή μόνο αύξηση παρά την αναταραχή στις αγορές.

Η πετρελαϊκή αγορά παγκοσμίως έχει ήδη στενέψει σημαντικά πριν από την εισβολή, αφού οι οικονομίες ανέκαμψαν έντονα από την πανδημία και η διακοπή των ρωσικών εξαγωγών έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει τις τιμές του αργού ακόμη υψηλότερα, κάτι που αναμένουν traders και αναλυτές.

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι επιπτώσεις από τις ρωσικές κυρώσεις οδηγούν τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των σιδηρών.

Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να απελευθερώσουν 60 εκατ. Βαρέλια στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου για να κατευνάσουν τις τιμές, αν και παρόμοια δράσης τα τέλη του περασμένου έτους είχε μικρό αντίκτυπο.

Το ρωσικό αργό των ουρανίων προσφέρεται για πώληση με έκπτωση-ρεκόρ, αλλά δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι, αναδεικνύοντας την προσοχή των αγοραστών καθώς έχουν να αναλογιστούν και τις οικονομικές κυρώσεις.

Μπορώ μόνο να δω το πετρέλαιο να οδηγείται υψηλότερα, ανέφερε ο Daniel Hynes, αναλυτής του Australia and New Zealand Banking Group.

"Η αγορά ξυπνά στην πραγματικότητα ότι ήδη αντιμετωπίζουμε περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς καμία επίσημη κύρωση. Είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί να κάνει ο OPEC”, πρόσθεσε.

Πηγή: Capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία