BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Στην Αθήνα η Κομισιόν για τις διορθώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Τις διορθώσεις με τις οποίες θα διασφαλίσει την εκταμίευση των 6,9 δισ. ευρώ από την 4η και την 5η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2024, θα οριστικοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν που θα βρεθεί στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

komision-athina

33
0

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται προς το παρόν στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των δόσεων από το ΤΑΑ, ωστόσο,  όλοι γνωρίζουν ότι μετά και την έγκριση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του εθνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0 και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων από τα 30,3 δισ.,  στα 36 δισ. ευρώ,  τα πράγματα δυσκολεύουν. Μετά την εκταμίευση της 3η δόσης, η Ελλάδα έχει εισπράξει συνολικά 14,7 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 20,3 δισ. ευρώ μέχρι και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ωστόσο,  η δυσκολία δεν βρίσκεται τόσο στους ποσοτικούς όσο στους ποιοτικούς στόχους. Η εκταμίευση των δύο δόσεων για το 2024 συνδέεται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων ορόσημων και στόχων. Το αίτημα για την 4η δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ,  για την οποία θα γίνει αίτημα τον επόμενο μήνα,  συνδέεται με 17 ορόσημα και 3 ενδιάμεσους στόχους. Οι στόχοι αυτοί κρίνουν εκτός από τη δόση και τη συνολική πορεία του προγράμματος, αφού καταγράφουν την εξέλιξη μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν από το 2021. Για την 4η δόση, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά 50 εκατ. ευρώ, να αυξήσει τον λογαριασμό των ΑΠΕ και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δικαστικών και των υπαλλήλων των δικαστηρίων. 

Η 5η δόση 

Αντίστοιχα, για τη διεκδίκηση της 5η δόσης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο, συνδέεται με τα άλλα 25 ορόσημα,  μεταξύ των οποίων πολλές συμβάσεις όπως αυτή του ΔΕΔΗΕΕ για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου,  υποέργων του ΒΟΑΚ και δημιουργίας των νέων δικαστικών κτηρίων. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτευχθούν και 5 ενδιάμεσοι ποσοτικοί στόχοι που αφορούν, την ενεργειακή αναβάθμιση 8.000 κατοικιών και 9.700 εμπορικών ακινήτων από το "εξοικονομώ", την ψηφιοποίηση του 30% των αρχείων της δημόσιας διοίκησης,  των αρχείων της ΔΥΠΑ,  τη δημιουργία 106 νέων κέντρων ψυχικής υγείας και την ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε ποσοστό 85%. 

Οι δυσκολίες 

Η ειδική υπηρεσία της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, στις εκθέσεις της για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να επισημαίνει την ανάγκη ενισχύσεων των υπηρεσιών της διοίκησης,  ώστε οι διαγωνισμοί να τρέχουν ταχύτερα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις Το 2023, ο στόχος της διάθεσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα και μεταρρυθμίσεις, ήταν 3,6 δισ. ευρώ ενώ τελικά διατέθηκαν 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα. Τούτο ενώ είναι γνωστό ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων,  θα πρέπει να συμβαδίζουν με την πρόοδο των έργων.

Καλύτερα είναι τα πράγματα στο τμήμα των χαμηλότοκων δανείων του ΤΑΑ,  τα οποία χρηματοδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν συμβασιοποιηθεί 7,4 δισ. ευρώ δανείων και απομένουν πλέον να δοθούν άλλα 10,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ροή των δανείων για νέες επενδύσεις είναι ταχεία καθώς τα δάνεια αυτά είναι χαμηλότοκα και άρα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά, σε σχέση με τον τραπεζικό δανεισμό,  ενώ έχουν ένα μέσο χρόνο αποπληρωμής από 10 έως και 15χρόνια. Μάλιστα,  το επόμενο διάστημα τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης,  θα γίνουν ακόμη πιο δελεαστικά, καθώς από τα μέσα του χρόνου,  η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη μείωση του επιτοκίων του ευρώ. 

πηγή: ot.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία