Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Business

Yπόσχεται να αποδεσμεύσει υποθηκευμένη γη η Πειραιώς

Την πρόθεσή της Τράπεζας Πειραιώς να άρει προσημειώσεις επί της αγροτικής γης αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της ΑΤΕbank. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η τράπεζα έχει...

Στην αγκαλιά της Πειραιώς περνάει η Αγροτική Τράπεζα

0
0

Πρόκειται για ενήμερα δάνεια (σ.σ. τα μη ενήμερα έχουν μεταφερθεί στην «κακή» τράπεζα που τίθεται υπό εκκαθάριση) τα οποία, σύμφωνα με έναν πρώτο έλεγχο που διενήργησε η Πειραιώς, ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τους ίδιους ελέγχους, ωστόσο, για τα δάνεια αυτά έχουν εγγραφεί υποθήκες επί αγροτικής γης και εγκαταστάσεων ύψους 20 δισ. ευρώ.

Η «αναντιστοιχία» αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΑΤΕbank είχε τόσο καιρό την ευχέρεια εκ του νόμου να υποθηκεύει γη αξίας πολύ μεγαλύτερη από κάθε δάνειο που χορηγούσε (σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπέγγυες εξασφαλίσεις ήταν δεκαπλάσιες της αξίας του δανείου).

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 3 Αυγούστου, η τράπεζα δεσμεύεται ότι θα εξετάσει προσεκτικά τη σχέση δανείων και εμπράγματων εξασφαλίσεων και όπου προκύψει ότι η αξία της υποθήκης ξεπερνά την αξία του υπολοίπου του δανείου θα άρει προσημειώσεις και θα επιστρέψει τις υπερβάλλουσες εγγυήσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, πάντως, ο κ. Προβόπουλος ήταν ιδιαίτερα «καυστικός» για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΤΕbank: Αναφερόμενος στη σχέση δανείων και εμπράγματων εγγυήσεων είπε χαρακτηριστικά: «Έτσι λειτουργούσε τόσο καιρό η σεμνή και ταπεινή Αγροτική».

Νωρίτερα είχε σχολιάσει ότι η Αγροτική είχε πάψει να από καιρό να είναι «αγροτική», αφού μόνο το 13% των χορηγήσεων απευθύνονται σε αγρότες και συνεταιρισμούς.

Τέλος, σε ερώτημα  βουλευτών αν η ΤτΕ θα ασκεί «κοινωνικό» έλεγχο σε ποιους χορηγούνται δάνεια από το νέο σχήμα Πειραιώς-ΑΤΕ ο διοικητής της ΤτΕ ήταν σαφής: «δεν πρέπει να μπει το δημόσιο στα πόδια της διοίκησης –σε ποιους και πως θα χορηγεί δηλαδή δάνεια- διότι τότε, θα έχουμε τα ίδια με την ΑΤΕ».

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

08-08-2012 19:16ΑΝΕΛ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι έμπαινε το ίδιο ακίνητο υποθήκη για πολλές συμβάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι περισσεύουν υποθήκες ή ότι είναι υπερβολικές οι διασφαλίσεις. όσες φορές και να βάλω υποθήκη το σπίτι μου η αξία του είναι Χ και όχι πέντε επί Χ. Ξυπνήστε αγρότες μήν τρώτε παραμύθι...........θα σας τα πάρει όλα ο Σάλλας.....ότι απέμεινε

Απάντηση

08-08-2012 17:56Πατίλας Κων/νος

Αγαπητέ αρθρογράφε, μπορείτε να μας πείτε, δυνάμει ποιού νόμου είχε την δυνατότητα η ΑΤΕ να εγγράφει υποθήκες μεγαλύτερες του 125% επί του ποσού της δανειακής σύμβασης; Εκτός και αν προσμετρώνται και παλαιότερες υποθήκες εξοφλημένων δανείων χωρίς ισχύ που δεν έχουν αρθεί με ευθύνη του δανειολήπτη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Επιλογές από τα έντυπα