BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Κοραναϊός και κλιματική αλλαγή οι βασικές ανησυχίες χρηματαγορών

Οι επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου θα συνεχίσουν να αποτελούν κύρια επιλογή για τους επενδυτές και το 2020, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων. Χάρη σε αυτή τη νομισματική πολιτική, το 2019 οι αγορές παρουσίασαν εξαιρετικές αποδόσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των επενδύσεων, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανησυχία που προκάλεσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

wst

14
0

 "Φέτος θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερη μεταβλητότητα, ενώ τα κρατικά ομόλογα ενδεχομένως δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον τη δυνατότητα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου", λέει στο Capital.gr, ο κ. Olivier Gayno, Head of Liquidity & Wealth της HSBC Global Asset Management France, σκιαγραφώντας το τοπίο που διαμορφώνεται φέτος για τις επενδύσεις.

Ο κ. Gayno βρέθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην Αθήνα και μίλησε στην μεγάλη ετήσια εκδήλωση, HSBC Market Outlook 2020, που διοργανώνει η HSBC για τους ιδιώτες επενδυτές - πελάτες της στην Ελλάδα. H ενημερωτική εκδήλωση περιλαμβάνει αναλύσεις όλων των τομέων των αγορών που κρίνονται ως τάσεις της χρονιάς, τις οποίες παρουσιάζουν, πέραν της HSBC, ειδικοί από διεθνή επενδυτικά funds (φέτος από PIMCO, BlackRock, Franklin Templeton, JP Morgan και Schroders). Σημειώνεται ότι η HSBC Holdings plc, μητρική εταιρεία του Ομίλου HSBC, έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Ο Όμιλος εξυπηρετεί εκατομμύρια πελάτες σε 65 χώρες και γεωγραφικές περιοχές στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρειο και Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Με ενεργητικό που ξεπέρασε τα 2,73 δισ. δολάρια ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, η HSBC είναι ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς παγκοσμίως.

Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα

- Κύριε Gayno, το 2019 ήταν μια χρονιά αποδόσεων τόσο για τις ομολογιακές όσο και για τις μετοχικές αγορές. Εκτιμάτε ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2020;

To 2019 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά με την έννοια ότι, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την ανησυχία που προκάλεσε η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι αγορές παρουσίασαν εξαιρετικές αποδόσεις σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες των επενδύσεων. Η βασική κινητήριος δύναμη ήταν, ξανά,  η υποστηρικτική, ως προς την ανάπτυξη, νομισματική πολιτική που ακολούθησαν οι Κεντρικές Τράπεζες. Αυτό οδήγησε στην αύξηση της ελκυστικότητας της σχετικής αποτίμησης τόσο των ομολόγων, όσο και των μετοχών παγκοσμίως.
Αναμένουμε ότι οι βασικές Κεντρικές Τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές ακόμα και εάν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει ελαφρώς από τα σημερινά επίπεδα χαμηλής ανάπτυξης.

Έτσι, η αποτίμηση των κατηγοριών επενδύσεων, μας οδηγεί να συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτές που αποκαλούνται επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου, όπως οι μετοχές. Πάντως, η συνέχιση και φέτος των αξιοσημείωτων επιδόσεων για όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως προϋποθέτει μεγάλη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών, γεγονός που δεν φαίνεται να ισχύσει. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός της κατηγορίας των επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου, προτιμούμε εκείνες των οποίων τα μερίσματα ή τα τοκομερίδια είναι πιο ελκυστικά όπως οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές (τόσο σε μετοχές όσο και ομόλογα σε τοπικά νομίσματα).

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερη μεταβλητότητα, ενώ τα κρατικά ομόλογα ενδεχομένως δεν θα μπορούν να παρέχουν πλέον τη δυνατότητα διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου. Έτσι πιστεύουμε ότι τα μετρητά, ακόμα και εάν οι αποδόσεις είναι απογοητευτικές, και ορισμένες εναλλακτικές επενδύσεις με χαμηλό συντελεστή συσχέτισης με τις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων, πρέπει να προτιμηθούν ως ένα "μαξιλάρι" απέναντι στη  μεταβλητότητα.

- Για πόσο καιρό εκτιμάτε ότι θα παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια;

Όπως προανέφερα, πιστεύουμε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παραμείνουν υποστηρικτικές ως προς την ανάπτυξη, έτσι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2020. Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει όταν και εφόσον οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ενισχυθούν σημαντικά. Προφανώς, σήμερα ξέρουμε λίγα πράγματα για το πότε θα γίνει αυτό. Επιπλέον, οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες είναι απίθανο να κινηθούν γρήγορα με τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης ή ανάκαμψης του πληθωρισμού, καθώς η πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που υιοθέτησε η FED το 2018 έχει "αφήσει τα σημάδια της".

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικές Κεντρικές Τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικές πριν προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε ακόμη για κάποιο διάστημα σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

- Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την επίπτωση του κοραναϊού στις αγορές;

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία. Πάντως, η εμπειρία που αποκτήθηκε λόγω της επιδημίας που σημειώθηκε από τον ιό SARS το 2003 βοηθά τις αρχές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να  προετοιμαστούν απέναντι στον νέο ιό από την επαρχία Γουχάν. 

- Ποιους άλλους κινδύνους βλέπετε για τις αγορές το 2020;

Εκ των πραγμάτων, ο κορωνοϊός ήταν μια εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε με ποια άλλα παρόμοια γεγονότα -με ευχάριστα ή δυσάρεστα αποτελέσματα- ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι στις διάφορες αγορές. Ωστόσο, υπάρχει ένας αριθμός υφιστάμενων αβεβαιοτήτων, οι οποίες μπορεί να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αγορές φέτος, όπως η έκβαση του Brexit, των Αμερικανικών εκλογών και ακόμα σημαντικότερο οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας σχετικά με το εμπόριο, τις οποίες θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά.

Πέραν αυτών των πολιτικών κινδύνων, το πιο σημαντικό ρίσκο στη βασική μας άποψη, η οποία είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν φιλικές για τις μετοχές, ενδέχεται να προκύψει από 2 ακραία οικονομικά σενάρια.

Το ένα σενάριο αφορά στην οικονομική ύφεση η οποία επηρεάζει σημαντικά τα κέρδη των επιχειρήσεων, γεγονός αρνητικό για τα χρηματιστήρια και θετικό για τις αγορές ομολόγων χαμηλού ρίσκου όπως τα κρατικά ομόλογα.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στην απροσδόκητη οικονομική ανάπτυξη και συνεπακόλουθη άνοδο του πληθωρισμού, η οποία θα είναι αρνητική για τις αγορές ομολόγων και θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχετική αποτίμηση των μετοχικών αγορών.

Αυτά τα δύο ακραία σενάρια δεν αποτελούν μέρος της βασικής μας άποψης, θα παρακολουθούμε όμως στενά τις εξελίξεις στην οικονομία σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον.

- Στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, πώς πρέπει να κινηθεί ο επενδυτής; Ποια θα ήταν η συνιστώμενη σύνθεση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου μεσαίου ρίσκου;

Υπάρχουν, συχνά, αρκετά ζητήματα και πιθανά ή και πραγματικά γεγονότα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία στις χρηματαγορές. Το κόστος, όμως, του να μην προβαίνει κανείς σε επενδύσεις εξαιτίας του φόβου για τέτοια γεγονότα είναι εξαιρετικά υψηλό. Εξάλλου η απόδοση ενός λογαριασμού σε ευρώ είναι σχεδόν μηδενική, και σε κάθε περίπτωση, χαμηλότερη από τον πληθωρισμό, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια αγοραστικής δύναμης αυτών των μη επενδεδυμένων μετρητών.

Θεωρούμε ότι είναι λογικό να διατηρήσουμε τις επενδύσεις στις αγορές για τις οποίες οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, ιδίως σε μετοχές και σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα. Προκειμένου αυτή η διαδικασία να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να επιδείξει κανείς επιμονή, ακόμη και σε περιόδους  διορθώσεων των αγορών. Έτσι, οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να αποφασίσουν ποιο είναι το επίπεδο μεταβλητότητας που μπορούν να ανεχτούν. Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι η επιλογή ενός σημαντικά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και του σωστού συνδυασμού μεταξύ επενδύσεων που έχουν αξία, αλλά παρουσιάζουν μεταβλητότητα και επενδύσεων που έχουν χαμηλή απόδοση, αλλά με λιγότερη μεταβλητότητα, είναι πρωταρχικής σημασίας για μια επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική.

- Ποιες αλλαγές φέρνει στις επενδύσεις η κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντίκτυπο στους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις της θα αυξηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία και στις επιχειρήσεις θα γίνουν πιο έντονες. Οι κανονισμοί γύρω από αυτό το θέμα είναι πιθανό να γίνουν αυστηρότεροι και έτσι οι επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη βρίσκονται μπροστά ή μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις κανονιστικές αλλαγές, είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από το μέσο όρο των ανταγωνιστών τους. Πέρα από το θέμα της κλιματικής αλλαγής, αξιολογούμε τον αντίκτυπο Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και ζητημάτων Εταιρικής διακυβέρνησης (ΠΚΕ) των εταιρειών στις οποίες επενδύουμε, καθώς εδώ και καιρό έχουμε προσυπογράψει τις "Αρχές Υπεύθυνων Επενδύσεων" του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι ο εντοπισμός και η ανάλυση ΠΚΕ θεμάτων και ευκαιριών, μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα το προφίλ κινδύνου/απόδοσης των επενδύσεών μας. Για παράδειγμα, το να αποφεύγουμε επιχειρήσεις με πολύ αρνητικό σκορ ΠΚΕ μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τον κίνδυνο υψηλών απωλειών σε περίπτωση απροσδόκητων γεγονότων στις επενδύσεις μας.

 

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία