BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Σε στρατηγικό διάλογο για γεωργία μετά το 2027 αγρότες και βιομηχανία

Από τώρα ξεκινά στις Βρυξέλλες η προετοιμασία για την στρατηγική που αφορά στο μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και δη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027, με την Κομισιόν να εμφανίζεται διατεθειμένη για συμβιβασμούς και λύσεις που εξασφαλίζουν βιωσιμότητα στον τομέα απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις.

16_51

Μαρία Γιουρουκέλη

15
0

Ήδη, η βελγική προεδρεία έχει αποστείλει από τις 9 Ιανουαρίου ενημερωτικό σημείωμα προς τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών σχετικά με τον στρατηγικό διάλογο της Επιτροπής για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ. Έτσι, στην πρώτη σύνοδο υπουργών Γεωργίας για το 2024 στις 23 Ιανουαρίου με την βελγική προεδρεία στο τιμόνι, εκτός του ότι θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασιών της για το τρέχον εξάμηνο θα επιχειρηθεί γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πάνω σε τρία στρατηγικά ερωτήματα:

  1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσουν οι γεωργοί της ΕΕ να συνεχίσουν να προμηθεύουν τρόφιμα και πρώτες ύλες και να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, με βιώσιμο τρόπο;
  2. Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού διαλόγου, ο οποίος αποσκοπεί στην άμβλυνση της πόλωσης της συζήτησης για τα γεωργικά θέματα, ποια θέματα θα θέλατε να επισημάνετε;
  3. Ποια αποτελέσματα αναμένονται από αυτόν τον στρατηγικό διάλογο;

Αναλυτικά το σημείωμα της Προεδρίας για τον στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ

 Στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε την έναρξη «στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με σκοπό να αμβλυνθεί η πόλωση στις συζητήσεις σχετικά με την πράσινη μετάβαση.

Στόχος θα πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι η πράσινη μετάβαση πραγματοποιείται με δίκαιο, έξυπνο και συμπεριληπτικό τρόπο. Οι γεωργοί υπόκεινται σε ορισμένες δυσχέρειες που έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, όπως η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η κλιματική αλλαγή και οι απαιτήσεις που απορρέουν από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο κρίσεων είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα και να καταστεί η γεωργία της ΕΕ πιο βιώσιμη.

Κατά τη διάσκεψη των Ημερών Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ στις 6 Δεκεμβρίου 2023, η Πρόεδρος κα von der Leyen επιβεβαίωσε ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024. Ζήτησε να ξεπεραστεί η πόλωση σε θέματα όπως η μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι δυνατός ο συμβιβασμός μεταξύ ανταγωνιστικότητας και διατήρησης της φύσης. Φιλοδοξία της Επιτροπής είναι να συγκεντρώσει όλους τους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας. Όχι μόνο τους παραγωγούς και τους μεταποιητές, αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό δείχνει τη βούληση της Επιτροπής να αντιμετωπίσει το ζήτημα όχι μόνο από τη σκοπιά της γεωργίας, αλλά και από τη σκοπιά των τροφίμων εν γένει.

Η Πρόεδρος κα Ursula von der Leyen έχει ήδη υποβάλει τέσσερις θεματικές ερωτήσεις στις Ημέρες Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ:

  1. Με ποιον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε στους γεωργούς μας και στις αγροτικές κοινότητες στις οποίες ζουν καλύτερες προοπτικές και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο;
  2. Με ποιον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε τη γεωργία εντός των ορίων του πλανήτη μας και του οικοσυστήματός του;
  3. Με ποιον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η γνώση και η τεχνολογική καινοτομία;
  4. Με ποιον τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε ένα λαμπρό και ακμάζον μέλλον για το σύστημα τροφίμων της Ευρώπης σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο;

Το πρόγραµµα της βελγικής  προεδρίας και  ζητήµατα εµπορίου

Στη σύνοδο  θα υπάρξει διάλογος στρατηγικής για το µέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη µετά το 2027, ενώ οι υπουργοί θα συζητήσουν ζητήµατα για το εµπόριο. Τα κύρια σηµεία της ηµερήσιας διάταξης:

Η βελγική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραµµα εργασιών της για το τρέχον εξάµηνο στον τοµέα της γεωργίας και της αλιείας.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν γεωργικά θέµατα που σχετίζονται µε το εµπόριο, βάσει των πληροφοριών που θα παράσχει η Επιτροπή.

Με βάση τις πληροφορίες της Επιτροπής, το Συµβούλιο θα διεξαγάγει δηµόσια συζήτηση σχετικά µε τον στρατηγικό διάλογο για το µέλλον της γεωργίας στην Ευρώπη που ξεκίνησε η Επιτροπή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια δηµόσιας συνεδρίασης και µετά από παρουσίαση από την Επιτροπή, το Συµβούλιο θα πραγµατοποιήσει µια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά µε τον προτεινόµενο κανονισµό για ένα πλαίσιο παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση.

Στην ενότητα «∆ιάφορα», η Λετονία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά µε τις κυρώσεις κατά των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται από τη Ρωσία, ενώ το Συµβούλιο θα λάβει δηµόσια πληροφορίες από την αυστριακή αντιπροσωπία σχετικά µε τον ρόλο της κοινής γεωργικής πολιτικής στη διασφάλιση της παραγωγής τροφίµων υψηλής ποιότητας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία