BACK TO
TOP
Πολιτικές

Από 1-3 δις ευρώ το κόστος του Brexit για την ΕΕ

Στη Γερµανία και την Ολλανδία θα πέσει το βάρος της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. µε το επιπλέον ποσό που πρέπει να καταβάλλουν τα υπόλοιπα µέλη της Ε.Ε. να κυµαίνεται ανάµεσα στο 1,2 ως τα 3,1 δις ευρώ.

Από 1-3 δις ευρώ το κόστος του Brexit για την ΕΕ

1
0
Στις αλλαγές δαπανών της ΚΑΠ-όπως λόγω Brexit-χρησιµοποιείται ένα «κλειδί κατανοµής» που βασίζεται περισσότερο στο Μεικτό Εθνικό Εισόδηµα και στις δαπάνες κάθε χώρας. Το καθαρό υπόλοιπο, καθορίζεται ως η διαφορά ανάµεσα στα ποσά που έχει λάβει κάθε χώρα από την ΚΑΠ και το µερίδιό της στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ. Θα συµπεράνουµε, ποιος θα επωµιστεί το βάρος του Brexit, υποθέτοντας πως συνέβη το 2014 ή το 2015, όπου υπάρχουν ήδη στοιχεία. Χρησιµοποιώντας τα στοιχεία του 2014, µε σχετικά χαµηλή συνεισφορά της Βρετανίας, προκαλεί έκπληξη πως τα περισσότερα κράτη-µέλη θα πλήρωναν λιγότερο για τον προϋπολογισµό της ΚΑΠ. Όλο το επιπλέον βάρος των εξόδων της ΚΑΠ θα έπεφτε στους ώµους των 2 κρατών-µελών (Γερµανία-Ολλανδία). Μόνο το καθαρό µερίδιο της Γερµανίας, θα αυξανόταν κατά 850 εκατοµµύρια ενώ το ολλανδικό µερίδιο, θα αυξανόταν κατά 215 εκατοµµύρια ευρώ.  Με  στοιχεία του 2015, όταν η καθαρή συνεισφορά της Βρετανίας ήταν ασυνήθιστα υψηλή, το βάρος του Brexit συνεχίζει να πέφτει κυρίως σε αυτά τα κράτη-µέλη, παρόλο που και η Γαλλία και η Ιταλία θα επωµίζονταν ένα κοµµάτι.

Για τις υπόλοιπες χώρες, η αλλαγή στο καταβαλλόµενο µερίδιο θα ήταν σχετικά µικρή. Σε αυτό το σενάριο, η συνεισφορά της Γερµανίας θα αυξανόταν µε το αστρονοµικό ποσό του 1,6 δις ευρώ για να φθάσει συνολικά τα 7 δις ευρώ ή µε 1,1 δις ευρώ περισσότερο από ότι είχε συνεισφέρει το 2014

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η συζήτηση για την ΚΑΠ, θα αποτελέσει αφορµή για να ανοίξει θέµα προϋπολογισµού, κάτι που δεν αποτελεί ευνοϊκή προοπτική. Παρόλα αυτά, αν η Ε.Ε. ήθελε µετά το Brexit, να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο επιδοτήσεων από την ΚΑΠ, θα έπρεπε να βρεθεί ένα επιπλέον ποσό ανάµεσα στο 1,2 και 3,1 δις ευρώ για να καλύψουν το κενό της Βρετανίας.

ΣυµπέρασµαΤο Brexit ουσιαστικά σηµαίνει πως τα υπόλοιπα κράτη-µέλη θα πρέπει να πληρώσουν µεγαλύτερα ποσά στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ, αν θέλουν να διατηρηθούν τα ίδια επίπεδα επιδοτήσεων. Το αν κάποια κράτη-µέλη, όπως η Γερµανία και η Ολλανδία θα θελήσουν να βάλουν «πλάτη» σε αυτό το πρόσθετο βάρος παραµένει µία ακόµη ερώτηση..


ΤOY ΑLAN MATTHEWS
*Οµότιµου Καθηγητή της Ευρωπαϊκής Γεωργικής Πολιτικής στο τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών στο Trinity College του ∆ουβλίνου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία