BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πιστή στην Ευρώπη η αγροτική πολιτική που ευαγγελίζεται ο Μεζάρ

«Προσωπικά είµαι ένας άνθρωπος της δράσης και όχι των µίντια. ∆εν θα είµαι το φερέφωνο της κυβέρνησης. Γνωρίζω τον κόσµο της υπαίθρου και τον αγροτικό κόσµο, έχω αγροτική φωνή. Θα προσπαθήσω να διατηρήσω τις κύριες γραµµές της γαλλικής αγροτικής πολιτικής, ιδίως σε σχέση µε την Ευρώπη».

Πιστή στην Ευρώπη η αγροτική πολιτική  που ευαγγελίζεται  ο Μεζάρ

3
0
Μ’ αυτή τη λιτή µα περιεκτική δήλωση ο Ζακ Μεζάρ παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας και των τροφίµων από τον Στεφάν Λε Φολ, τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο υπουργό αν και ο ευρύτερος αγροτικός κόσµος της Γαλλίας δεν συµφωνεί και τόσο µ’ αυτό τον χαρακτηρισµό. Υπενθυµίζεται ότι, η γαλλική γεωργία βρίσκεται σε βαθιά κρίση και γι’ αυτό πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην 5ετή θητεία της διακυβέρνησης του προέδρου, Εµµανουέλ Μακρόν. Έχει, άλλωστε, υποσχεθεί µια φιλόδοξη πολιτική για τον τοµέα:
  • οι αγρότες θα έχουν πιο σηµαντικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις µε τις βιοµηχανίες τροφίµων-ειδικά στον τοµέα των γαλακτοκοµικών,
  • πρόγραµµα ύψους 5 δισ. ευρώ για 5 χρόνια µε σκοπό τον εκσυγχρονισµό των αγροτικών εκµεταλλεύσεων µε έµφαση στο περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων,συμπεριλαμβανομένων 200 εκατ. ευρώ ειδικά για αγρότες που επενδύουν σε project που έχουν σχέση με το περιβάλλον.
  • απλούστευση προτύπων και µελλοντικής νοµοθεσίας και
  • επαναδιαπραγµάτευση της ΚΑΠ (κανόνων ανταγωνισµού, εγγύηση συστηµάτων επιδοτήσεων).

Απευθυνόµενος στους αγρότες ο Μεζάρ ανέφερε: ««Είναι ένα ουσιαστικό, ζωτικής σηµασίας κοµµάτι για τη βιωσιµότητα του έθνους. Έχουµε καθήκον να τους προστατεύσουµε και να τους βοηθήσουµε να εκσυγχρονιστούν. Πρέπει να τους βοηθήσουµε να πετύχουν τις µεταβάσεις για τις οποίες εργαζόταν ο Στεφάν Λε Φολ. ∆εν µπορούµε να αφήσουµε τη γεωργία να αντιµετωπίζει δυσκολίες. Θα προσπαθήσω να φέρω τη γαλλική γεωργία στις καλύτερες στιγµές της». Ερωτηθείς σχετικά µε τη θέση του περιβάλλοντος στην αποστολή του επανέλαβε ότι θα συνεχίσει το έργο του Λε Φολ.
Μελετητής της γεωργίαςΌµως ποιος είναι ο Ζακ Μεζάρ; Κανείς δεν περίµενε το διόρισµό του. Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το έµαθε αργά το πρωί της 17ης Μαΐου. Προέρχεται από τη ριζοσπαστική αριστερά PRG και είναι δικηγόρος. Έχει διατελέσει γερουσιαστής στο Καντάλ (νότια-κεντρική Γαλλία), πρωτεύουσα του Οριγιάκ. Στη Γερουσία, ο Ζακ Μεζάρ ήταν µέρος διαφόρων οµάδων µελετών που σχετίζονταν µε τη γεωργία και τα τρόφιµα: «Αγροτική Οικονοµία και Τρόφιµα», «Κτηνοτροφία», «Φρούτα και λαχανικά», «Τρούφα, η καλλιέργεια της ελιάς και παραδοσιακοί πολιτισµοί»
Σύµφωνα µε τον Πάτρικ Μπενεζί, γενικό γραµµατέα της αγροτικής ένωσης FDSEA, «µπορούµε να βασιστούµε στο Μεζάρ για να υπερασπιστεί τα αιτήµατά µας ειδικά στην Ευρώπη και όσον αφορά τη µάχη των τιµών. Είναι ρεαλιστής και αποτελεσµατικός»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία