BACK TO
TOP
Πολιτικές

Αρχίζει η νομοθέτηση «θετικών μέτρων» με ονομαστικές ψηφοφορίες

Mετά την αιφνιδιαστική (προ)συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τα οικονομικά της Εκκλησίας, που, συν τοις άλλοις, αδειάζει και 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, παίρνει σειρά το... μαρτύριο της σταγόνας, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στην αντιπολίτευση.

tabletvouli

Agronews

7
0

Mετά την αιφνιδιαστική (προ)συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τα οικονομικά της Εκκλησίας, που, συν τοις άλλοις, αδειάζει και 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, παίρνει σειρά το... μαρτύριο της σταγόνας, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στην αντιπολίτευση.

Ο λόγος για τη νομοθέτηση των «θετικών μέτρων» με ξεχωριστές ονομαστικές ψηφοφορίες, αρχής γενομένης από τα αναδρομικά ενστόλων, ενόπλων, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατρών.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, λίγη ώρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας την ανακοίνωσε και επισήμως από το βήμα εκδήλωσης της Πολεμικής Αεροπορίας. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην απόδοση των αναδρομικών λόγω συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις («γνωρίζετε ότι υπήρξαν κι άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι τότε κυβερνήσεις»), αλλά επειδή «είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας».

Με την τροπολογία επιστρέφονται στους δικαιούχους 1,4 δισ. ευρώ μικτά, δηλαδή 820 εκατ. καθαρά συν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η ψηφοφορία αναμένεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, ενώ ο κ. Τσίπρας θα πάρει τον λόγο στην Ολομέλεια.

Τι ακολουθεί; Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ «έως και 50% για τις χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά». Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις: από 1/1/2019 κατά 10% και από 1/1/2020 κατά 20%.

- Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους έως 25 ετών.

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από την 1/1/2019 και σε βάθος τετραετίας, από 29% στο 25%.

- Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ).

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού (Ειδική Αγωγή) στα δημόσια σχολεία.

Στην κορυφή όλων θα βρεθεί η ακύρωση του νόμου για μειώσεις στις συντάξεις το 2019. Παρότι το επίσημο “ok” από την Κομισιόν εκκρεμεί, η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη συμφωνία και ετοιμάζεται για… πανηγυρική νομοθέτηση στη Βουλή.

«Έχουμε δώσει μια πολύ σκληρή μάχη, η οποία σήμερα πλέον μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη δικαίωσή της, για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές του 2019», ήταν η προσεκτική αναφορά στο θέμα χθες, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Διαγωνισμός για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Αναφορικά με τα της συνδιαχείρησης της εκκλησιαστικής περιουσίας από το κοινό Ταμείο στο οποίο θα μετέχουν κατά 50-50 Εκκλησία και Δημόσιο, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μιλούν για συστηματική δουλειά που γίνεται εδώ κι ένα χρόνο μεταξύ κυβέρνησης και Αρχιεπισκοπής, με αντικείμενο την καταγραφή και αξιοποίηση αυτής της περιουσίας.

Κεντρικός διαχειριστής αυτής της διαδικασίας, από πλευράς κυβέρνησης, ήταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος παραμένει σ' αυτό τον ρόλο και ως υπουργός Εσωτερικών. Κατά τις ίδιες πηγές:

- Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν το ειδικό πρόγραμμα «Καταγραφή & Αξιολόγηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά η συστηματική καταγραφή και αξιολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

- Το έργο καλύπτει ήδη 22 Μητροπόλεις σε όλη τη χώρα.

- Το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης με την πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου καταρτίστηκε ερωτηματολόγιο για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που αφορούν την καταγραφή και την ψηφιοποίηση του σχετικού αρχειακού υλικού.

Επιπλέον, θα εκτιμηθούν τυχόν πρόσθετες εξειδικευμένες υπηρεσίες που θα κριθούν αναγκαίες, όπως για παράδειγμα ο εντοπισμός και η τοπογράφηση ανεντόπιστων ακινήτων, ο νομικός έλεγχος σε υποθηκοφυλακεία για την ανεύρεση εμπράγματων δικαιωμάτων, η νομική διερεύνηση διεκδικούμενων ακινήτων κ.λπ.

Οι σχετικές εργασίες αναμένεται να τελειώσουν σύντομα, ώστε στις αρχές του νέου έτους να ακολουθήσει ανοικτή προκήρυξη και διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο.

«Καμία σχέση με την Εταιρεία επί Σαμαρά»

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες, αρμόδιες, πηγές, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η ΝΔ, το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στη δημιουργία του οποίου συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, δεν έχει καμία σχέση με την «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» που είχε συσταθεί τον Απρίλιο του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Κι αυτό διότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε πολύ περιορισμένο αντικείμενο: τη διαχείριση μη αμφισβητούμενων ακινήτων υψηλής αξίας, αποκλειστικά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως αυτά που υπάρχουν στην Πεντέλη, στη Βουλιαγμένη και στην περιοχή της Φασκομηλιάς από τη λίμνη της Βουλιαγμένης έως τη Βάρκιζα.

Αντιθέτως, η σημερινή συμφωνία αφορά στο σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας σε ολόκληρη την Ελλάδα, με στόχο να αξιοποιηθούν οι αμφισβητούμενες και από τις δύο πλευρές, περιουσίες.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία