BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με παραιτήσεις και πρόταση μομφής αντιμέτωπη η Μέι

Μάχη για την πολιτική επιβίωσή της δίνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, την ώρα που μία «επανάσταση» μέσα στο κόμμα της απειλεί να «εκτροχιάσει» τα σχέδιά της για το Brexit και να αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

mei_parliament

Agronews

7
0

O βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ παραιτήθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters. Είχε αναλάβει το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις. Το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πολύ πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνει. 

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, του συντηρητικού Σέλις Βάρα, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά, επιχειρηματίες και στελέχη της οικονομίας εμφανίζονται ικανοποιημένοι που η Τερέζα Μέι επιτέλους εξασφάλισε μία συμφωνία, αν και η ανακούφισή τους θα μπορούσε να μην κρατήσει πολύ. Η ίδια η ομάδα της πρωθυπουργού πιστεύει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι οι πιο δύσκολες.

«Η επιλογή είναι σαφής», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού χθες, που κράτησε πέντε ώρες. Πιστεύω ακράδαντα ότι το προσχέδιο της συμφωνίας για την αποχώρηση ήταν το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε και ήταν η κυβέρνηση αυτή που έπρεπε να αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ελήφθη μια συλλογική απόφαση.

Η Μέι υπογράμμισε ότι η χώρα έχει την επιλογή να «πάρει πίσω τον έλεγχο και να οικοδομήσει ένα φωτεινότερο μέλλον για τη χώρα» ή να «γυρίσει πίσω στο μηδέν», με αβεβαιότητα και πιθανή ακύρωση του Brexit.

«Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά ότι η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.

«Είναι αυτή η συμφωνία, που αντιπροσωπεύει την ψήφο του δημοψηφίσματος, επαναφέρει τον έλεγχο στα χρήματά μας, στους νόμους και στα σύνορα, βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση, προστατεύει τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την ένωσή μας, ή να φύγουμε χωρίς συμφωνία, ή να μη γίνει το Brexit καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, η υπουργός Εργασίας Esther McVey ζήτησε επίσημη ψηφοφορία στο υπουργικό για το αν θα αποδεχθούν ή όχι το σχέδιο. Η πρότασή της απορρίφθηκε από τους αξιωματούχους της Μέι, με την ίδια να παραμένει θυμωμένη για το θέμα.

Η McVey και άλλοι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των Andrea Leadsom και Penny Mordaunt, εξετάζουν αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς θα παραιτηθεί τις επόμενες ώρες.

Ένα είναι το βασικό ζήτημα που έχει κάνει τους υπέρμαχους του Brexit να διαφωνούν με τη Μέι: Tο σχέδιο αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι επικριτές της Βρετανίδας πρωθυπουργού λένε ότι αυτό θα κρατήσει τη χώρα σε μια δυνητική ανοιχτή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο για τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις, οι οποίοι θέλουν τη χώρα να είναι απαλλαγμένη από τους κανόνες της ΕΕ, ώστε να μπορεί να επιτύχει εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

Οι επιθέσεις και η πρόταση μομφής

Aν και η Μέι θα μπορούσε πιθανώς να επιβιώσει μετά την απώλεια μερικών ακόμη υπουργών, γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος. Είναι αντιμέτωπη με τη σφοδρή επίθεση από τους ευρωσκεπτικιστές Τόρις στη Βουλή, αφότου ο ηγέτης τους Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία της και παρότρυνε τους συναδέλφους του να την απορρίψουν.

Κάποιοι από τους συμμάχους του Rees-Mogg είναι έτοιμοι να στείλουν επίσημες επιστολές ζητώντας πρόταση μομφής κατά της Μέι από τη θέση της προέδρου του κόμματος και της πρωθυπουργού, σύμφωνα με το BBC.

Ο ίδιος ο Rees-Mogg είπε σε συνέντευξή του στο ITV αργά την Τετάρτη ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη επιστολή και ότι μέχρι στιγμής διαφωνεί περισσότερο με την πολιτική παρά με την ίδια τη Μέι.

«Έρχεται ένα σημείο στο οποίο το άτομο και η πολιτική είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα, που αυτό το επιχείρημα όμως παύει να έχει οποιαδήποτε ισχύ», είπε ο Rees-Mogg.

«Φτάνουμε πολύ κοντά σε αυτό το σημείο» δήλωσε, προσθέτοντας: «Ας δούμε τι θα πει η πρωθυπουργός στη δήλωσή της αύριο».

Τα βασικά σημεία του προσχεδίου συμφωνίας

Το προσχέδιο συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου θα διατηρήσει ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το Brexit.

Το ντιλ θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα της Ε.Ε. για την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, γνωστό και ως «ισοδυναμία». Μια τέτοια συμφωνία θα έδινε στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόσβαση ανάλογη με αυτή που απολαμβάνουν οι μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες.

Στις 25 Νοεμβρίου η Σύνοδος της ΕΕ για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου για να εγκρίνουν τη συμφωνία «διαζυγίου» με τη Βρετανία και να προβούν σε πολιτική δήλωση σχετικά με τη μελλοντική σχέση, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, θα γίνει συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η συμφωνία για το Brexit. Θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση με τον επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Τουσκ επαίνεσε τον Μπαρνιέ για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που έφερε το σχέδιο συμφωνίας της αποχώρησης:

«Έχετε επιτύχει τους δύο πιο σημαντικούς στόχους μας. Πρώτον, εξασφαλίσατε τον περιορισμό της ζημίας που προκάλεσε το Brexit και δεύτερον, εξασφαλίσατε τα ζωτικά συμφέροντα και τις αρχές των 27 κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της», τόνισε ο Τουσκ.

Πηγή: euro2day.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία