BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Στις 14 Οκτωβρίου οι νικητές για το φετινό Βραβείο Natura 2000

Το Βραβείο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να αναγνωρίσει τον χρόνο, την αφοσίωση και τις προσπάθειες που επένδυσαν Ευρωπαίοι σε θέματα προστασίας της φύσης στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

mikriprespa_wwf_andreabonetti

13
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με υπερηφάνεια ανακοινώνει τους 27 τελικούς υποψηφίους για το Βραβείο Natura 2000, που επιλέχθηκαν από 79 επιλέξιμες αιτήσεις υποψηφιότητας από είκοσι έξι κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τελικοί υποψήφιοι είναι από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Φινλανδία. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν αρκετά διασυνοριακά έργα στα οποία συμμετέχουν εταίροι κι από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

 Ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία δήλωσε: «Το ευρύ φάσμα επιτευγμάτων που επισημαίνονται στις αιτήσεις υποψηφιότητας των τελικών υποψηφίων μας δείχνει με πρακτικό και εμπνευσμένο τρόπο τη σημασία του δικτύου Natura 2000 για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της ΕΕ, όπως περιγράφεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Είναι τώρα η σειρά σας να συμμετέχετε: ψηφίστε τώρα και δώστε σε αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα την αναγνώριση που τους αξίζει!»

 Οι τελικοί υποψήφιοι που ανήκουν σε πέντε κατηγορίες – Διατήρηση, Κοινωνικοοικονομικά οφέλη, Επικοινωνία, Εξισορρόπηση Συμφερόντων/Αντιλήψεων, Διασυνοριακή Συνεργασία και Δικτύωση – θα αξιολογηθούν τώρα από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή. Καλείστε όλοι να ψηφίσετε τον τελικό υποψήφιο της επιλογής σας προκειμένου να κερδίσει το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

 Στόχος του δικτύου Natura 2000 είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Τα οικοσυστήματα που λειτουργούν σωστά στο Natura 2000 παρέχουν πολλές υπηρεσίες που ωφελούν την ανθρώπινη υγεία, την κοινωνία και την οικονομία και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200 έως 300 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επιπλέον, στην ΕΕ, περίπου 4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από υγιή οικοσυστήματα, και σημαντικό ποσοστό αυτών βρίσκεται εντός των περιοχών Natura 2000. Αυτό θα αποτελέσει βασικό πλεονέκτημα για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ την περίοδο μετά τον COVID-19.

 Η διαχείριση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της ΕΕ συμβάλλει στους φιλόδοξους στόχους της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα για να διασφαλιστεί ότι η βιοποικιλότητα στην ΕΕ θα είναι στον σωστό δρόμο ανάκαμψης μέχρι το 2030.

 Αυτό το καλοκαίρι σας καλούμε να επανασυνδεθείτε με τη φύση, όταν έχετε την ευκαιρία, ανακαλύπτοντας το δίκτυο Natura 2000 - που φιλοξενεί την πιο αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα της ΕΕ από τα βουνά ως τη θάλασσα… Ή μέσω των δικτυακών τόπων του βραβείου Natura 2000 και του Natura 2000.

 Οι νικητές αναμένεται να ανακοινωθούν στις 14 Οκτωβρίου 2020.

 Γενικές πληροφορίες:

 Τα Βραβεία Natura 2000 έχουν διοργανωθεί τέσσερις φορές από την έναρξή τους το 2014.

 Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Το δίκτυο, που δημιουργήθηκε με την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους, αμφότερες της ΕΕ, είναι ένα δίκτυο που απλώνεται σε όλη την ΕΕ με πάνω από 27 000 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, και καλύπτει πάνω από το 18 % των χερσαίων περιοχών και το 8 % των γύρω θαλασσών. Στόχος του δικτύου είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων. Ενώ το δίκτυο περιλαμβάνει φυσικά καταφύγια, το μεγαλύτερο μέρος της γης είναι ιδιόκτητο. Η έμφαση δίνεται στη διασφάλιση ότι η μελλοντική διαχείριση είναι βιώσιμη, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά.

 Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 96 % των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι έχουμε ευθύνη να φροντίσουμε τη φύση, αν και μόνο το 30 % είχε ακούσει για το δίκτυο Natura 2000. Τα Βραβεία είναι ένα μέσο ευαισθητοποίησης σχετικά με το δίκτυο.

  Στοιχεία επικοινωνίας για τα μέσα ενημέρωσης: natura2000awards@tipik.eu

  CHAPEAU

 Η Επιτροπή ανακοινώνει τους τελικούς υποψηφίους για το Βραβείο Natura 2000 του 2020. Ψηφίστε τον υποψήφιο της επιλογής σας!

 Φέτος, για πέμπτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τα εξαίρετα επιτεύγματα στον τομέα της διαχείρισης και της διατήρησης του δικτύου Natura 2000, του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ. Επελέγησαν είκοσι επτά τελικοί υποψήφιοι από τις 79 επιλέξιμες αιτήσεις υποψηφιότητας που υποβλήθηκαν. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν δράσεις σε δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία δήλωσε:

 «Το ευρύ φάσμα επιτευγμάτων που επισημαίνονται στις αιτήσεις υποψηφιότητας των τελικών υποψηφίων μας δείχνει τη σημασία του δικτύου Natura 2000 για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας της ΕΕ, όπως περιγράφεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα. Είναι τώρα η σειρά σας να συμμετέχετε: ψηφίστε τώρα και δώστε σε αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα την αναγνώριση που τους αξίζει!»

 Τα βραβεία απονέμονται σε πέντε κατηγορίες: προστασία, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, εξισορρόπηση συμφερόντων/αντιλήψεων και διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση. Ένα ειδικό βραβείο, το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη, πρόκειται να απονεμηθεί στον τελικό υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από το κοινό. Καλείστε όλοι να ψηφίσετε στον δικτυακό τόπο για τον υποψήφιο της επιλογής σας έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία