BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Στις 26 Νοεμβρίου αποδίδουμε φόρο τιμής στο Ελαιόδεντρο και τα παράγωγά του

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ο μοναδικός διεθνής οργανισµός για τον ελαιοκοµικό τοµέα, έχει καθιερώσει την 26η Νοεμβρίου στον εορτασμό του ελαιόδεντρου και των προιόντων του, ως το «παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωση καθιέρωσης της ημέρας αυτής το 2016.

olive-tree-3579922__480

90
0

Για την Ελλάδα ο ελαιοκομικός τομέας αποτελεί ένα ξεχωριστό και ιστορικό κεφάλαιο. Αποτελεί σε αξία το 10% της αγροτικής παραγωγής της χώρας και προσφέρει εισόδημα και απασχόληση σε περισσότερες από 600.000 οικογένειες και νοικοκυριά σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ συνεισφέρει κατά μέσο όρο δεκαετίας με 1 δις ευρώ κάθε χρόνο σταθερά στο ΑΕΠ (επιτραπέζια ελιά και ελαιόλαδο), το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 18-20% των συνολικών εξαγωγών τροφίμων της μικρής μας Μεσογειακής χώρας.

Σύμφωνα επίσης με την Ετήσια Γεωργική Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, στην χώρα υπάρχουν δηλωμένα περισσότερα από 150.000.000 ελαιόδεντρα, που αποτελούν το πιο καθοριστικό (και αναγνωρίσιμο) κομμάτι του φυσικού ανάγλυφου της χώρας, ενώ αποτελεί και πολιτιστικό σύμβολο για την Ελλάδα. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι τα αρχαιότερα και διαχρονικότερα σύμβολα του Ελληνισμού. Σαν δέντρο την πρωτοσυναντάμε μυθολογικά στους άθλους του Ηρακλή, ο οποίος μεταφέρει με το άρμα του στην Ολυμπία νεαρούς βλαστούς ελιάς και τους φυτεύει σαν σύμβολο νίκης. Επακόλουθο, το στεφάνωμα των Ολυμπιονικών να γίνεται αποκλειστικά με κλάδους ελαιόδεντρου.

Βιωματικές δράσεις στην Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς από 26 έως 28 Νοεμβρίου

Ένα τριήμερο βιωματικών δράσεων και εκδηλώσεων αφιερωμένων στην ελιά και το λαδί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνεργασία και με την «Ένωση Μεσσηνίας», με φορείς και επαγγελματίες του κλάδου, με στόχο την ανάδειξη του γαστρονομικού τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει φιλοξενία επαγγελματιών τουρισμού και μέσων επικοινωνίας οι όποιοι θα συμμετάσχουν:

  • στην εμπειρία της ελαιοσυλλογής και της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου,
  • στη διαδικασία επεξεργασίας της βρώσιμης ελιάς και της παράγωγης λαδιού, επισκεπτόμενοι ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια,
  • σε γεύσεις τοπικών φαγητών και κερασμάτων, που συνδέονται άμεσα με την τοπική παραγωγή ελιών και ελαιολάδου,
  • στη γνωριμία με τον Μεσσηνιακό Ελαιώνα, βιώνοντας τον τρόπο με τον όποιο η ελιά και το ελαιόλαδο συνέβαλαν στην ιστορία και την διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής.

Ενημέρωση για τις βιωματικές δράσεις και για τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, έδωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο Γεν. Δ/ντης της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιάννης Πάζιος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η ελιά είναι ένα εμβληματικό προϊόν για τον τόπο μας και το φημισμένο ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα αποτελεί και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί μια ταυτότητα συνδεδεμένη με την ποιότητα και την περιοχή μας, σημειώνοντας ότι είναι μέρος του DNA μας. «Εμείς ξεκάθαρα έχουμε τοποθετηθεί στηρίζοντας τους παραγωγούς και το προϊόν», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος σκοπός είναι οι δράσεις αυτές να αναπτυχθούν και να γίνουν θεσμός, θέτοντας στο επίκεντρό τους την ελιά.

Ακολούθως, ο κ. Μπασακίδης ανέφερε ότι η διοργάνωση αποσκοπεί στην ανάδειξη του τουρισμού εμπειρίας, ως ένα νέο εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της τοπική κοινωνία, στην προβολής της συμμετοχής της ελιά και του ελαιόλαδου στην γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, στην προβολή σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής καθώς και στην ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Δήμου της Καλαμάτας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Πάζιου, εκπροσωπώντας την «Ένωση Μεσσηνίας», υπογραμμίζοντας τη σημασία ανάδειξης του εμβληματικού μας προϊόντος και των ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με την περιοχή μας. Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε, επίσης, για τη διασύνδεση των παγκοσμίως φημισμένων προϊόντων ΠΟΠ Καλαμάτα, ελιάς και ελαιολάδου με τον τουρισμό, αλλά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο πλαίσιο ενεργειών και δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11/2021

14:00 Επίσκεψη στο υπεραιωνόβιο δένδρο της Μάνας Ελιάς, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

15:00 Επίσκεψη στην «Ένωση Μεσσηνίας»

16:30 Γευσιγνωσία ελαιολάδου

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/11/2021

09:30 Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια"

11:00 Επίσκεψη στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου θα υπάρχει από το Σύλλογο της Μικρής Μαντίνειας, παρασκευή παραδοσιακών λαλαγγιών

13:00 Επίσκεψη σε τυποποιητήριο βρώσιμης ελιάς.

15:00 Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο

17:00 Γεύμα με τοπικά προϊόντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/11/2021

11:00 Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη

13:00 Επίσκεψη σε ελαιώνα - Βιωματική εμπειρία ελαιοσυλλογής.

14:30 Γεύμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία