BACK TO
TOP
Πολιτισμός

Έως 12 Μαΐου αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής γεωργίας

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την 3η έκδοση των βραβείων βιολογικής γεωργίας (EU Organic Awards 2024) άνοιξε και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2024.

aithseis-europaika-vraveia-bio-georgias

71
0

Τα EU Organic Awards αναγνωρίζουν διαφορετικούς παραγωγούς στην αλυσίδα βιολογικής αξίας που έχουν δημιουργήσει καινοτόμα, βιώσιμα έργα που αντλούν έμπνευση και έχουν δημιουργήσει μια πραγματική προστιθέμενη αξία στην παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών τροφίμων. Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, που είναι η Ημέρα βιολογικών προϊόντων της ΕΕ.

Τα EU Organic Awards διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Περιφέρειας, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Με βάση το  θεσμό θα δοθούν οκτώ βραβεία σε επτά κατηγορίες:

  • Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα και άνδρας)
  • Καλύτερη βιολογική περιοχή
  • Καλύτερη βιολογική πόλη
  • Καλύτερη βιολογική «βιοπεριοχή»
  • Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων
  • Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων
  • Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Μπορεί να υποβάλει αίτηση οποιοσδήποτε παράγοντας ή ίδρυμα της ΕΕ κατά μήκος της αλυσίδας βιολογικής αξίας, που έχει προσφέρει  αξιόλογο έργο και συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα /ή προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο βιολογικούς αγρότες, βιοπεριοχές ή επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μοναδική προσέγγιση, αλλά και πόλεις ή περιοχές που σερβίρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς και μαθητές ή προωθούν με άλλο τρόπο τη βιολογική παραγωγή.

Οι αιτήσεις σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτες μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή των EU Organic Awards με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ. Οι νικητές θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τη βιολογική παραγωγή στην Ε.Ε.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης για την υποστήριξη της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς για βιολογικά προϊόντα διατροφής, καθώς και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής σύμφωνα με τη στρατηγική «Farm to Fork» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να θέσουν εθνικές αξίες και στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξα για τη βιολογική παραγωγή στα στρατηγικά σχέδια της CAP και στα εθνικά σχέδια δράσης για τη βιολογική γεωργία. Από τον Ιανουάριο του 2023, η Κοινή Αγροτική Πολιτική παρέχει αυξημένη οικονομική στήριξη για τη μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον τομέα.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη γεωργία, Janusz Wojciechowski δήλωσε: Τα EU Organic Awards παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε εμπνευσμένα παραδείγματα και να αναδείξουμε το πλήρες δυναμικό της βιολογικής γεωργίας: πώς μπορεί να είναι κερδοφόρα για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, παραγωγική για την κοινωνία και προστατευτική για το περιβάλλον μας. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των βιολογικών προϊόντων της ΕΕ να υποβάλουν την αίτησή τους, να μοιραστούν την ιστορία τους και να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά της βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ.

Ο κ. Oliver Röpke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δήλωσε: Τα βραβεία βιολογικής καλλιέργειας της ΕΕ είναι μια σημαντική αναγνώριση για ανθρώπους που εμπνέουν την αλλαγή. Είναι μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς και του μεγάλου πάθους τους για την οικοδόμηση επιτυχημένων βιολογικών επιχειρήσεων και τη συμβολή τους για μία πιο βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε τους ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων και να τονώνουμε την αγορά τους καθώς η παραγωγή και η κατανάλωση πάνε χέρι-χέρι. Ανυπομονώ να δω ποιες βιολογικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν αυτή την φορά!

Η κ. Kirstine Bille, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: Η λύση στην τρέχουσα γεωργική κρίση δεν έγκειται στην παραίτηση από τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της στρατηγικής Farm to Fork. Αντίθετα, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία, όπως η βιολογική γεωργία.

Ο κ. Mladen Jakopović, Αντιπρόεδρος της Copa, δήλωσε :Ως Ευρωπαίοι αγρότες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε στην τρίτη έκδοση των Βραβείων Βιολογικής Βιολογίας της ΕΕ, συμβάλλοντας στην αναγνώριση και τον εορτασμό της αριστείας στον κλάδο μας. Η Copa-Cogeca είναι περήφανη που συνεχίζει να υποστηρίζει αυτά τα βραβεία, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της ευρωπαϊκής γεωργίας στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Αυτά τα βραβεία παρέχουν μια πολύτιμη πλατφόρμα για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διευκολύνουν τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κ. Jan Plagge, Πρόεδρος της IFOAM Organics Europe, δήλωσε: Είναι τιμή μου να εγκαινιάζουμε την τρίτη έκδοση των EU Organic Awards. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή η πρωτοβουλία έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ως μια εξαιρετική πλατφόρμα για την παροχή επάξιας προβολής σε καινοτόμες επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη, λειτουργώντας ως έμπνευση για επαγγελματίες και ιδρύματα εντός και εκτός του βιολογικού τομέα. Μέσα από αυτές τις καλύτερες περιπτώσεις, μπορούμε να δείξουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το βιολογικό προσφέρει και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις στρατηγικές EU Farm to Fork και τη Βιοποικιλότητα. Αυτά τα βραβεία αποτελούν μέρος του ενάρετου κύκλου που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να μετατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων σε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και  επικεντρωμένο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και σε ένα πλαίσιο αλλαγής του κλίματος και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Τέλος στην αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας μεταξύ περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία