BACK TO
TOP
Κοινωνία

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και η αλυσίδα παραγωγής

Εδώ και πλέον μια εικοσαετία, με πρωτοβουλία του διεθνούς διακρατικού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, γιορτάζεται την 1η Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα του Γάλακτος.

milk-production

206
0

Καθημερινά, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο καταναλώνουν υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά μέσω του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επίσης, εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον ευρύτερο τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας του γάλακτος, όπως κτηνοτρόφοι, αγρότες, εργαζόμενοι σε γαλακτοβιομηχανίες και μικρότερες επιχειρήσεις επεξεργασίας του γάλακτος, προμηθευτές, έμποροι, διανομείς και άλλοι.

Ένας από τους κύριους λόγους του εορτασμού της ημέρας αυτής που καθιερώθηκε το 2001 είναι η ανάδειξη της σημασίας της διατροφικής και βιολογικής αξίας του γάλακτος και των προϊόντων του στη σωστή ανάπτυξη και υγεία του ανθρώπου, δηλαδή από τη συμβολή του μητρικού γάλακτος στην ανάπτυξη του νεογνού, έως και τον ευεργετικό ρόλο των ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή των ενηλίκων.

Επομένως, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν άριστη τροφή και μία από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, φωσφόρου καθώς και ορισμένων βιταμινών. Επιπλέον, προσφέρουν στον καταναλωτή εκατοντάδες άλλα συστατικά σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις, με μεγάλη όμως βιολογική αξία.

Πιο συγκεκριμένα, το γάλα, το πρωτόγαλα και τα ζυμωμένα προϊόντα γάλακτος (τυριά, γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ) θεωρούνται οι πιο σημαντικές πηγές φυσικών συστατικών με βιοενεργές δράσεις, οι οποίες έχουν σημαντικές επιδράσεις και οφέλη στο μεταβολισμό και την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παράγεται μια μεγάλη ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα τυριών, 22 από τα οποία έχουν κατοχυρωθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η συμβολή του ασβεστίου και της βιταμίνης D που περιέχει το γάλα σε σημαντικές ποσότητες, ιδιαίτερα στην κανονική ανάπτυξη του σκελετού αλλά και κατά της οστεοπόρωσης, είναι γνωστή.

Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι έχει τεκμηριωθεί πια ότι η λεγόμενη «ακεραιότητα» των οστών (=αντοχή στις κακώσεις) με την κατανάλωση γάλακτος διασφαλίζεται καλλίτερα από κάθε άλλη πηγή ασβεστίου.

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όντας πηγή βιταμίνης D συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κούρασης λόγω των βιταμινών Β2 & Β12 που περιέχει αλλά και της σεροτονίνης η οποία σχετίζεται άμεσα με την καλή μας διάθεση.

Επίσης το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας συμβάλλοντας στη ανάπτυξη καλού μυϊκού συστήματος και ταυτόχρονα στην μείωση του σωματικού βάρους. Ακόμη και το λίπος του γάλακτος συμβάλει θετικά σε αυτό, αποτρέποντας τη καταστροφή του μυϊκού ιστού για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του. Το γάλα ως πηγή ιωδίου συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη του καταναλωτή του, αλλά και στην δημιουργία καλής επιδερμίδας ενώ ως πηγή καλίου συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ ως πηγή βιταμίνης Β2 βοηθά στην καλλίτερη όραση ενώ συμβάλει σημαντικά στην ανάσχεση του οξειδωτικού στρες των κύτταρων που προκαλεί την γήρανση τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία