BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πιέσεις για εγκρίσεις στη Μεταποίηση φέρνουν οι νέες φυτεύσεις

Καθηλωμένους σε επενδυτική αδράνεια κρατούν δυναμικούς συνεταιρισμούς κι ομάδες παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι αργοί ρυθμοί στην υλοποίηση προγραμμάτων του ΠΑΑ και η έλλειψη κινήτρων για τη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών, που θα τους επιτρέψουν να κλείσουν το υφιστάμενο κενό υποδομών, σε σχέση με την ανάπτυξη που γνωρίζουν οι πολυετείς καλλιέργειες τοπικά.

Agrotis-kladeuei

Λεωνίδας Λιάμης

13
0

Ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει είναι το γεγονός ότι στον κάμπο της πεδιάδας του Νέστου και μόνο για την καλλιέργεια του ακτινιδίου, ένα προϊόν με πάνω από 15.000 στρέμματα φυτειών και ετήσια παραγωγή 40.000 τόνους, οι υφιστάμενοι ψυκτικοί θάλαμοι έχουν δυνατότητα αποθήκευσης έως 24.000 τόνους, με συνέπεια ένα 40% - 45% του παραγόμενου όγκου να αδυνατούν οι παραγωγοί να τον διαχειριστούν σωστά εμπορικά, καθώς υποχρεώνονται να τον πουλήσουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κινδύνου της αλλοίωσης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο πιεστική αν αναλογιστεί κανείς ότι εκτός από το ακτινίδιο στην περιοχή καλλιεργείται ο κύριος όγκος της εθνικής παραγωγής σπαραγγιών, αρκετά πυρηνόκαρπα, ενώ εσχάτως οι παραγωγοί επεκτείνονται και σε φυτεύσεις μηλοειδών.

Το εξοργιστικό, όπως αναφέρουν οι αγρότες, είναι ότι οι εννέα συνεταιρισμοί κι ομάδες παραγωγών που δραστηριοποιούνται τοπικά έχουν υποβάλλει ήδη από το 2017, επενδυτικά σχέδια, όχι μόνο για ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και για διαλογητήρια και συσκευαστήρια, ώστε τα προϊόντα, τα οποία κατά κύριο λόγο εξάγονται, να φεύγουν τυποποιημένα και με προστιθέμενη αξία, ωστόσο ακόμη δεν έχει εγκριθεί τίποτε.

Ευρεία σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης

Το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών, μαζί τις δυσλειτουργίες που προκαλεί στους παραγωγούς της Περιφέρειας το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, οι πλημμελείς έλεγχοι στην αγορά για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, η έλλειψη κτηνιάτρων και οι ζημίες στις καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού και ελιάς, που σημειώθηκαν το 2018, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που οργανώθηκε στις 11 Ιανουαρίου στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, με συμμετοχή 14 τοπικών φορέων και παρουσία του γ. γ. του ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπου Κασίμη.

«Του μεταφέραμε τον προβληματισμό ότι οι επενδύσεις που υλοποιούνται από τους παραγωγούς στο επίπεδο της αύξησης των φυτειών δεν μπορούν να περιμένουν κι απάντηση που μας έδωσε ήταν ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων στο μέτρο 4.2, για τη μεταποίηση, είναι σε εξέλιξη και θα αρχίσουν οι εγκρίσεις», τόνισε στην Agrenda ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου, που αριθμεί 300 παραγωγούς ενεργά μέλη, αλλά εκπροσωπεί πάνω από 1.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις