BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Εκτός από χρηματοδοτικά κεφάλαια η μεταποίηση χρειάζεται και αγρότες

Ακτινογραφία των συνθηκών που συνδιαµορφώνουν τα χαρακτηριστικά του αγροτοδιατροφικού τοµέα αλλά και ευρύτερα της επιχειρηµατικότητας στη χώρα µας, αποτέλεσε το τριήµερο εκδηλώσεων της Eurobank στη Θεσσαλονίκη, µε αφορµή το Go In Thessaloniki και τις B2B συναντήσεις του Trade Club Alliance.

1-Eurobank

Γιάννης Πανάγος

6
0

Οι περισσότερες από 3.000 προκαθορισµένες συναντήσεις Β2Β µεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηµατιών, που πραγµατοποιήθηκαν στις αρχές της εβδοµάδας, απέδειξαν µε ηχηρό τρόπο τα µεγάλα περιθώρια για εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων.

Την ίδια στιγµή, η περιοδεία της δηµοσιογραφικής αποστολής, µαζί µε υψηλόβαθµα στελέχη της τράπεζας στον παραγωγικό ιστό της Βόρειας Ελλάδας, έδωσε την ευκαιρία καταγραφής µιας επιχειρηµατικότητας που ανθεί σε πείσµα των καιρών.

Αν κάτι µπορεί να παρατηρήσει κανείς, εδικά στις µεταποιητικές επιχειρήσεις που εστιάζουν στον κλάδο της διατροφής, είναι οι δυσκολίες που αντιµετωπίζουν στην οµαλή ροή των αγροτικών προϊόντων, τα οποία µεταποιούν και διαχειρίζονται. Το θέµα τίθεται πιο επιτακτικά µάλιστα στον κλάδο της γαλακτοβιοµηχανίας, όπου συνεχώς τίθενται ζητήµατα όγκου εισκοµίσεων, χρόνου παράδοσης και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Οι πάγιες παθογένειες του πρωτογενούς τοµέα, η απουσία οργανωτικών δοµών στις τάξεις των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, η απουσία σταθερού πλαισίου στον τρόπο µε τον οποίο γίνεται η δουλειά στο στάβλο και στο χωράφι, µεταφέρει βαθµό δυσκολίας και στο έργο των µεταποιητικών επιχειρήσεων, καθιστώντας δύσκολη µια ταχύτερη ανάπτυξη µε περισσότερη εξωστρέφεια.

Στελέχη µάλιστα της τράπεζας, αναγνωρίζοντας το πρόβληµα, δήλωσαν αποφασιµένα να µετατοπίσουν σε µεγαλύτερο βαθµό το ενδιαφέρον στη βελτίωση των συνθηκών στην πρωτογενή παραγωγή, έτσι ώστε όλα τα στάδια της αλυσίδας υπεραξίας να λειτουργήσουν καλύτερα. Προφανώς και δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά. Καθώς, οι δοµές οργάνωσης των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής παρουσιάζουν περαιτέρω εξασθένηση, η εκπαίδευση των αγροτών παραµένει υποτυπώδης, η πίστη στη συλλογικότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ ένα παγιωµένο σύµπλεγµα συµφερόντων µε πρόσβαση στον κρατικό µηχανισµό υψώνει εµπόδια σε κάθε µεταρρυθµιστική προσπάθεια.

Η ελπίδα, πάντως, έρχεται από το γεγονός ότι χρόνο µε το χρόνο το έλλειµµα ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τοµέα, επιδρά υπονοµευτικά σε όλο το φάσµα της αγροτικής οικονοµίας και των επιχειρήσεων που θα µπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της οικονοµικής ανάπτυξης στον τόπο. Μ’ αυτή την έννοια, τέτοιες επιχειρηµατικές εποστολές και συναντήσεις αποκτούν άλλο ενδιαφέρον.


Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Ελαίας Καρπός «EL»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία