BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Νέο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά αγροτών όσο η απόσβεση συντομεύει

Κάτω από το µισό έχει περιοριστεί ο χρόνος απόσβεσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού για τις κτηνοτροφικές µονάδες, µε αρκετούς οργανωµένους κτηνοτρόφους να σκέφτονται σοβαρά πλέον τη λύση του net metering.

44_pin_9

14079
10

Με τη σηµερινή τιµή στο ρεύµα να διαµορφώνεται κοντά στα 20 λεπτά η κιλοβατώρα, από τα 7 µε 9 λεπτά που στοίχιζε ένα χρόνο πριν, ουσιαστικά η εγκατάσταση ενός πάνελ, έρχεται να σβήσει την επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρµογής.  

Μια µέση επένδυση της τάξης των 70.000 ευρώ απαιτείται για την εγκατάσταση ενός συστήµατος που εξασφαλίζει περίπου 100.000 kW το χρόνο, µε 70αρι σύστηµα φωτοβολταϊκών. Μέσα στο ποσό αυτό περιλαµβάνονται και τα 18.000 περίπου ευρώ τα οποία απαιτεί η ∆Ε∆∆ΗΕ για την αλλαγή των καλωδίων και την είσοδο στο σύστηµα. Κάτι τέτοιο, µε τις παλιές τιµές, συν τους τόκους, θα απαιτούσε σχεδόν 8 χρόνια για να γίνει απόσβεση. Αν κάποιος προχωρούσε σήµερα στην επένδυση αυτή, εφόσον οι τιµές της ενέργειας παραµείνουν στα υψηλά του εύρους για αρκετό καιρό ακόµα, θα µπορούσε να κάνει απόσβεση µέσα σε διάστηµα 3,5 ετών.  

Ενδεικτική είναι η περίπτωση αγελαδοτρόφου από τις Σέρρες, ο οποίος για µια µονάδα άνω των 300 παραγωγικών αγελάδων, κάνει µια κατανάλωση ενέργειας των 300.000kW το χρόνο. Έχοντας προχωρήσει στην επένδυση του net metering, αναµένει µια ετήσια παραγωγή ρεύµατος µεταξύ των 100.000 και 150.000 kw το χρόνο. Εν προκειµένω, είχε αιτηθεί άδεια για εγκατάσταση 100kW, ωστόσο απερρίφθει γιατί δεν υπήρχε χώρος στο δίκτυο, οπότε περιορίστηκε στα 70kW. «Με τις σηµερινές τιµές, αξίζει» θα πει στην Agrenda, κρατώντας τον τελευταίο λογαριασµό της ∆ΕΗ ο οποίος διαµορφώθηκε στα 20 λεπτά ανά kW.

Σηµειώνεται ότι πριν τις εκπτώσεις που πέρασε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το κόστος ανά κιλοβατόρα είχε φτάσει τον ∆εκέµβριο κοντά στα 30 λεπτά, σε ένα επίπεδο που ακύρωνε κάθε έννοια οικονοµικότητας στα δεδοµένα των µονάδων. Πλέον αναµένεται να φανεί και η επίδραση των ενισχυµένων εκπτώσεων που θα εφαρµοστούν για την περίοδο του Απριλίου, οι οποίες αναµένεται να ρίξουν λίγο ακόµα την τιµή της κιλοβατόρας, που σύµφωνα µε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda θα µπορούσε να προσεγγίσει τα 18 λεπτά.  

Ακόµα και έτσι πάντως, η επένδυση στο net-metering φαίνεται ότι αποδίδει, ειδικά σε περίπτωση που γίνει µέσω κάποιου προγράµµατος, όπως είναι ο Αναπτυξιακός Νόµος ή τα Σχέδια Βελτίωσης που αναµένεται να προκηρυχθούν τους επόµενους µήνες. Σηµειώνεται ότι η έστω µερική απεξάρτηση των κτηνοτροφικών και αγροτικών µονάδων από την αγορά ρεύµατος, µέσω των φωτοβολταϊκών έχει τοποθετηθεί υψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που µένει να αποτυπωθεί είτε σε υψηλή µοριοδότηση τέτοιων έργων στις επερχόµενες προκηρύξεις, είτε στην διευκόλυνση των αιτηµάτων των παραγωγών για µια θέση στο δίκτυο, αφού σήµερα απαιτείται περίπου ένα δίµηνο έως ότου εξεταστεί το αίτηµα, χωρίς η πρόσβαση σε αυτό να θεωρείται δεδοµένη. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών διαµορφώνεται από 30 έως 50% σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του επερχόµενου Αναπτυξιακού Νόµου, κάτι που συνεπάγεται ακόµα πιο σύντοµη διάρκεια απόσβεσης µιας τέτοιας επένδυσης. 

 

Κάθε σκεπή και πάνελ

Τα πάνελ θα µπορούσαν να εξασφαλίσουν και δωρεάν ρεύµα. Στο παράδειγµα µας, υπάρχουν 17.000 τµ σκεπή, στα οποία θα µπορούσαν να εγκατασταθούν πάνελ µε ετήσια παραγωγή ρεύµατος άνω των 500.000 kW. «∆εν είναι δουλειά µας η παραγωγή ρεύµατος. Όµως οι µονάδες µας βρίσκονται πιο κοντά στο δίκτυο απ’ ό,τι οι γεννήτριες στα βουνά» λέει. ∆εν χρειάζεται παραγωγική γη για τα πάνελ. Θα µπορούσαµε να µηδενίσουµε το δικό µας κόστος ενέργειας.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2022 22:01Αντώνης

Βάλτε όλοι φωτοβολταϊκά και μόλις πήξει το σύμπαν με αυτά να δείτε ποσό θα σας πληρώνει η ΔΕΗ για να σας αγοράζει το ρεύμα.Ούτε σε 15 χρόνια μετά δε θα κάνετε απόσβεση.Όλα βάση σχεδίου.Όπως με τα diesel αυτοκίνητα που πήραν όλοι και θα τα καταργήσουν,όπως με τα μεγάλου κυβισμού και μετά τα φορολογούν όσο δεν πάει,οπως με το φυσικό αέριο που έβαλαν όλοι και τώρα το χρυσοπληρώνουν κτλ. Μπεεεεεεε!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

26-04-2022 21:57Μιχαηλ

Ωραία να βάλουμε φωτοβολταϊκά να παράγουμε ρεύμα για την μονάδα μου(αγελάδες γαλακτοπαραγωγης) Εάν το κόστος ζωοτροφών,καύσιμα,λοιπά εξαρτήματα συνεχίζεται με αυτόν Ρυθμό Και είναι ασύμφορο να παράγω γάλα τι γίνεται? Θα ταιζω ρεύμα στα ζώα??? Η απάντηση που πήρα από υπεύθυνο του χώρου είναι ότι ξηλώνες τα πάνελ και όλα οκ αφού η ΔΕΗ δεν θα δέχεται το ρεύμα....Αρε μαλακες των γραφείων

Απάντηση

26-04-2022 18:15Χρήστος Κουτσιαυτης

Πιο είναι το πρόβλημα και δεν επιτρέπεται τα 10kw στη στέγη καί τό κάνατε 6kw δεν θέλετε περισσότερη ενέργεια τουλάχιστον στα χωριά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία