BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Α λα καρτ ΕΛΓΑ

Μπήκε ο Μάρτιος, οι σπορές ξεκινάνε, τα έξοδα τρέχουν. Μεγάλο µέρος από τις κοινοτικές ενισχύσεις είναι στη σειρά προς πληρωµή, ωστόσο τα πράγµατα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα.

της_πιατσας_32

471
0

Μια παράταση της προθεσµίας στις αιτήσεις eco-schemes και στις διορθώσεις επί της περσινής ενιαίας σηµαίνει ότι πηγαίνει ξανά πίσω, όλο το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών. Και τα είπαν αυτοί που γνωρίζουν τα της ∆οµοκού, υπάρχει έλλειψη διάθεσης για συνεννόηση. Ποιοι την πληρώνουν; Οι γνωστοί, ήτοι οι αγρότες.

Ο υφυπουργός, πάντως, σε συνάντησή του µε Θεσσαλούς αγρότες στη Βάθη, έσπευσε να δεσµευτεί ότι «στόχος πληρωµής για τα οικολογικά σχήµατα είναι πριν το Πάσχα, ενώ θεωρείται βέβαιο πως σε αυτό το χρονικό διάστηµα θα πραγµατοποιηθεί πληρωµή των 41-42 εκατ. ευρώ και για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου 2024». Είναι που τις επόµενες ηµέρες η σχετική διάταξη αναµένεται να περάσει και από τη Βουλή.

Είπε και άλλα ο υφυπουργός Σταµενίτης στους εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα. Για τον νέο κανονισµό του ΕΛΓΑ, τους αποκάλυψε ότι εκτός από τα τρία επιπέδων ασφάλισης (υποχρεωτικό, προαιρετικό και ενισχυµένο µε συµµετοχή ιδιωτών ασφαλιστών), θα δίνεται η δυνατότητα στον παραγωγό να ασφαλίζει όχι απαραίτητα όλη την παραγωγή που περιµένει, αλλά ένα µέρος αυτής. Και ακόµα ότι οι τιµές αποζηµίωσης θα αναπροσαρµόζονται κατ’ έτος. Ουπς!

Από την Agrotica, εν τω µεταξύ, στις αρχές του περασµένου µήνα, ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι «ο νέος Κανονισµός του ΕΛΓΑ είναι έτοιµος στο 99%». Πέρασε κιόλας ο Φεβρουάριος, αλλά η διαβούλευση δεν ανακοινώθηκε ακόµα επίσηµα από την πλατεία Βάθη. Αυτό το 1% πολύ τους βασανίζει, φαίνεται!

Από τον ΕΛΓΑ, πάντως, πληρώθηκαν –σου λέει- στις αρχές της εβδοµάδας 70 εκατ. ευρώ για ζηµιές του έτους 2023 σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο. «Πρόκειται για το 1ο κύµα πληρωµής», διεκρινίζει η ανακοίνωση. Κάποιοι, βέβαια, είπαν ότι δεν ήταν προκαταβολή, αλλά εξόφληση για όσα πορίσµατα είχαν ολοκληρωθεί.

Κι όλα αυτά – και όχι µόνο – φέρνουν σε αδιέξοδο τους αγρότες. Σε όλη την Ευρώπη, όχι µόνο στη χώρα µας. Μελέτες καταδεικνύουν ότι η κλιµατική αλλαγή και τα µέτρα που λαµβάνονται για την καταπολέµησή της επηρεάζουν τον ψυχισµό των αγροτών. Σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε και ερωτήθηκαν 250 Ιρλανδοί αγρότες, το 20% δήλωσε ότι είχε σκεφθεί να αυτοκτονήσει, ενώ το 40% δήλωσε ότι υπέφερε από µέτριο έως σοβαρό στρες. Στη Γερµανία και την Αυστρία πάνω από το 1/4 των αγροτών κάνει λόγο για επαγγελµατική εξουθένωση. Και δεν είναι οι µόνοι


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία