BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τι βλέπουν οι κεφαλαιούχοι

Έχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι µεγάλα κεφαλαιουχικά σχήµατα, όπως για παράδειγµα το Latsco Family Office, αρχίζουν να τοποθετούνται και στη χώρα µας, σε παράπλευρες, έστω, της αγροτικής παραγωγής δραστηριότητες. Κάτι βλέπουν! Το θέµα, λοιπόν, είναι, τι ακριβώς βλέπουν;

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_14

Γιάννης Πανάγος

3
0
  • Virtual γυαλιά

Βλέπουν µια µετεξέλιξη του πρωτογενούς τοµέα, στην οποία θα µπορούσαν να παράσχουν (µε το αζηµίωτο εννοείται) τις υπηρεσίες τους, αποκοµίζοντας το αντίστοιχο οικονοµικό όφελος; Βλέπουν µια θεαµατική αύξηση της αξίας της γης και ενδεχοµένως της ίδιας της αγροτικής δραστηριότητας, ενόψει της οποίας αρχίζουν να παίρνουν θέση; Ή µήπως βλέπουν απλά τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων και το κρατικό χρήµα που συνοδεύει αυτή τη διαχείριση και προσέρχονται µε τον µανδύα του επενδυτή για να κάνουν ότι έκαναν και οι προηγούµενοι;

  • Πολλή υποστήριξη

Η εµπειρία έχει δείξει πάντως ότι ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα δεν πάσχει από υποστήριξη. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ένα καλά µελετηµένο σχέδιο ανάπτυξης και µια καλύτερη οργανωτική δοµή των ίδιων των παραγωγών, σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Να θυµίσω εδώ ότι, µάλλον από αµέλεια, φέτος είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρµόζεται στη χώρα µας πρόγραµµα για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ). Το δε επόµενο τριετές που µε καθυστέρηση πρόκειται να προκηρυχθεί, δείχνει κοµµένο και ραµµένο στα µέτρα λίγων και µάλλον εκείνων που ξεχωρίζουν για τους δεσµούς µε την εξουσία.

  • Φροντιστήριο

Η πολιτική είναι δύσκολη δουλειά και η επιτυχία της εξαρτάται από τη δυνατότητα του πολιτικού να µοιράζει δίκαια τα χαρτιά, που έχει στη διάθεσή του. Σίγουρα δεν µπορεί να υπόσχεται τα πάντα σε όλους. Στην Κρήτη, για παράδειγµα, οι εύκολες επιδοτήσεις έχουν κάνει µεγάλο κακό στην εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής. Αν έχει µια αποστολή, ιδιαίτερα ως πολιτικός µε αναφορά στην Κρήτη, ο Αυγενάκης, αυτή είναι να µάθει τους συµπατριώτες του να βασίζονται στην παραγωγή.

  • Γραβιέρα άνευ

Και όταν λέω να τους µάθει, εννοώ και να διευκολύνει µε τις πολιτικές του την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας. Η γραβιέρα της Κρήτης, για παράδειγµα, θα µπορούσε να αποτελέσει αδιαµφισβήτητο διεθνές brand µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για την οικονοµία του νησιού και τη θέση των κτηνοτρόφων. ∆ύσκολα ένας τέτοιος στόχος θα µπορούσε να επιτευχθεί… από βοσκοτόπια χωρίς ζώα. 

  • Όλα στο Λιβάδι

Τουλάχιστον στο Λιβάδι Ολύµπου, οι δικοί µου συµπατριώτες, στις διαπραγµατεύσεις τους µε τους τυροκόµους, µιλούν µε κιλά. Απ’ ότι µαθαίνω, πίσω από τον µεγάλο συνεταιρισµό «Φάρµες Λιβαδίου» στοιχήθηκαν φέτος ο «βοσκός» κι άλλος ένας συνεταιρισµός µε αποτέλεσµα το πρόβειο και γίδινο γάλα που διαπραγµατεύονται να φθάνει από 4.000 τόνους στους 6.000 τόνους, δηλαδή 6 εκατοµµύρια κιλά. Αρκεί τώρα και ο ΟΜΗΡΟΣ να κρατήσει την υπόσχεσή του. Ζήτησε περισσότερο γάλα για να δώσει ακόµα καλύτερη τιµή, από το 1,65 ευρώ το κιλό, που ήταν η τιµή παραγωγού στο πρόβειο τον περασµένο χρόνο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία