BACK TO
TOP
Τρίμματα

Καρφωμένος στη θέση του

Πληρώνεις και φεύγεις.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_19

Γιάννης Πανάγος

205
0

Μ’ αυτή την «άνωθεν εντολή» πορεύεται, απ’ ότι φαίνεται, το τελευταίο διάστηµα, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σηµανδράκος, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εκτιµήσει που θα καταλήξουν τα πράγµατα. Προς το παρόν, πάντως, ο ίδιος δεν δείχνει καµιά διάθεση να εγκαταλείψει το πόστο του στη ∆οµοκού 5. Το πόσο θα το τραβήξει και µε ποιες πλάτες, θα το δείξει ο χρόνος.

  • ∆ιελκυστίνδα

Πάντως δύσκολα θα µπορούσαν να µείνουν για πολύ καιρό στις θέσεις τους και ο Σηµανδράκος στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Αυγενάκης στο υπουργείο της πλατείας Βάθη. Προς το παρόν, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα «πεισθεί» να υποβάλει την παραίτησή του.  Μοιάζει πολύ πιο δύσκολο, σχεδόν απίθανο, να αποµακρυνθεί ο υπουργός, χάριν του Σηµανδράκου. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένας επικεφαλής σε έναν τόσο µεγάλο και ευαίσθητο και έναντι και των κοινοτικών αρχών, οργανισµό, τραβάει το σχοινί τόσο πολύ.

  • Θρούµπες

Τελευταία κίνηση εκ µέρους του, σ’ αυτή τη διαπάλη, ήταν η υποβολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη δικαιοσύνη, µε ηµεροµηνία 20 ∆εκεµβρίου, έγγραφης αναφοράς, για τη διερεύνηση  σοβαρής υπόνοιας απάτης 27 παραγωγών και ενός Κέντρου Υποβολής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), που επεδίωκαν τεχνηέντως την είσπραξη ενισχύσεων άνω των 200.000 ευρώ.
Προφανώς πρόκειται για κίνηση αντιπερισπασµού. Τώρα που ωριµάζουν δικαστικά οι… αγριελίες που µοίραζαν αφειδώς ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεµα µέχρι το 2020, κάποιοι αναζητούν εναγωνίως τρόπους… συµψηφισµού.

  • Βουβαλίσια

Βεβαίως, όπως γίνεται συχνά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, µαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια. Οι πληρωµές κι αυτή τη φορά, δεν είναι καλές. Το ότι έγινε η εκκαθάριση του τσεκ, δηλαδή της βασικής ενίσχυσης, είναι κάτι. Το ότι πολλοί είναι οι δικαιούχοι που για µια ακόµη φορά, έµειναν απλήρωτοι, ενδεχοµένως και παντελώς, επίσης δεν είναι ασήµαντο. Επιπλέον το γεγονός ότι η αναδιανεµητική ενίσχυση, πέρασε στο σύστηµα όπως πέρασε, αφήνοντας ουρές, είναι επίσης από τα θέµατα που θα πρέπει να διερευνηθούν.

  • Πάσες και µάσες

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται για µια ακόµη φορά ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και µαζί το σύστηµα των δηλώσεων ΟΣ∆Ε δεν µπορούν να µείνουν σ’ αυτό το χάλι. ∆εν µπορεί οι υπηρεσίες έναντι των αγροτών να υπακούν -πρώτα και κύρια- στο ποιος θα είναι ο φορέας ή ο επιχειρηµατίας ή ο κεφαλαιούχος που θα ωφεληθεί οικονοµικά και να περνάει σε δεύτερη µοίρα η εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσµου. Και για να είµαστε σαφείς, δεν είναι απλώς θέµα εξυπηρέτησης. Επειδή πρόκειται για χρήµατα, γίνεται θέµα πληρωµής ή µη πληρωµής, δηλαδή δίκαιης διαχείρισης ή απροκάλυπτης κλεψιάς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία